marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół(...)dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę. Miękką kapustę zjadamy razem z zupą. Zupa jest gęsta i syta
Kulinarny karnet ChristopheraSandwich with grilled eggplant with tomato tiger. Składniki. 1 bakłażan 50g masła 1 cebulka 2 łyżki mąki 150ml mleka 2 łyżki sera pecorino romano utartego 50g szynki konserwowej 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 łyżka oregano świeżego sól, pieprz Wierzch-pianka. 1 białko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan(...)Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać
Kulinarny karnet Christopherameat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować(...)Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią
Kulinarny karnet Christopheramąki 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżka tymianku suszonego 1 łyżka mieszanki pieprzu 1 łyżeczka soli plastry szynki wędzonej Wykonanie. Płatki owsiane wymieszać ze słonecznikiem, siemieniem i sezamem. Pomidory jędrne, zielone pokroić w 1cm plastry. Posypać solą, mieszanką pieprzu kolorowego i tymiankiem. Pozostawić na 5 minut(...)mące, następnie w roztrzepanym jajku i otoczyć w mieszance z płatków owsianych z ziarenkami. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Podać z plastrami wiejskiej szynki wędzonej. Ja potraktowałem pomidorki jako przystawkę, ale bardzo dobrze komponują się jako dodatek obiadowy do mięsa czy ryżu
Kulinarny karnet Christopherajesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory. Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice Składnik na 4 porcjeCzas przygotowania: 70 minutSkładniki: 500 g szynki wieprzowej QAFP 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 cebula 300 g zielonej fasolki szparagowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Adzika(...)czerwona paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w małe kawałki. Plastry bakłażana kroimy w paski. Do garnka z adżiką wrzucamy fasolkę, bakłażana i paprykę i usmażoną szynkę wieprzowa. Wszystko zalewamy adżiką i dusimy na małym ogniu prze 20 minut.Podajemy z ryżem lub pieczywem
Kulinarne przygody Gatitybył to wypiek jedno porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego powodu zadowolony ;D A oto rezultat naszej wspólnej pracy :) ~ Pudding chlebowy z serem, szynką i ziołami ~ Składniki: kilka kromek czerstwego chleba jajko 1/2 szklanki mleka ser żółty szynkałyżeczka masła przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy(...)tarce o grubych oczkach. Kokilkę smarujemy masłem i układamy w niej kolejno warstwy: chleb, ser, szynka, chleb. Mleko, jajko i przyprawy mieszamy razem i wlewamy do kokilki tak, aby chleb nasiąknął. Pieczemy przez 25 minut
Kuchenny Skrawek Niebażółtego sera- u mnie gouda, 4 plasterki szynki konserwowej, 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy Dijon Develey, sól, pieprz. Przygotowanie: Żółty ser i plasterki szynki konserwowej kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz odcedzony seler konserwowy. Następnie przygotowujemy sos- mieszamy 4 łyżki majonezu z 2 łyżeczkami musztardy dijon. Taki sos przelewamy do naszej sałatki
Aga w kuchnidziw bierze , że również estetyczna. Składniki -makaron babuni ileś tam jajeczny -2 jajka -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola i Euforia -soczysty pomidor -oregano,bazylia,oliwa z oliwek -szynka, ja nie miałam szynki w lodówce dałam chyba lencz w plastrach -parmezan Ugotuj makaron, jaja zmiksuj ,posól, dodaj troszke pieprzu .Wlej do makaronu, wymieszaj aby powstała masa makaronowo-jajeczna(...)naczynia do zapiekania wkrop kilka kropel oliwy z oliwek, pokrój pomidora w plastry i ułóż na dnie, nestępnie na pomidorach połóż szynkę i ser żółty. Posyp grubo ziarenkami i wylej na wierzch masę jajeczno-makaronową. Polej troszke oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż makaron zacznie się rumeinić u góry i odstawać od brzegów
Z Kuchni Do KuchniZawsze zabieramy ją ze sobą na piknik, dlatego nazywamy ją sałatką piknikową:) Składniki:1/2 główki sałaty, 2 pomidory, 1/3 czerwonej papryki,1/2 ogórka, 50 g żółtego sera, 50 g szynki konserwowej, 5 rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, ząbek czosnku, łyżka szczypiorku, po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu(...)łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, ostra papryka.PrzygotowanieWszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej100g szynki lub polędwicy1 duży pomidor3 jajka na twardosos chili słodko-pikantnyPRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski. Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora w szesnastki,a jajka w ósemki. Polewamy według upodobań sosemchili słodko-pikantnym
Moje Kuchenne Rewelacjemożecie zakasać rękawy i zrobić ją na kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu. Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami (na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić(...)świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia pół łyżeczki świeżo startej gałki
Symfonia Smakówreceptur, a sprzedawanych w sklepach sieci Intermarché, Konkurs zorganizowany został po raz drugi przez Dyrekcję Handlową sieci. Zgłoszone wyroby oceniane były w trzech kategoriach: „kiełbasa biała”, „kiełbasa cienka” oraz „szynki i wędzonki” przez przedstawicieli sieci, programu „Doceń polskie”, organizacji branżowych(...)oraz znanych kucharzy, m.in. Mirka Drewniaka. Zwycięzcą w kategorii „kiełbasa biała” został sklep Intermarché z Dąbrowy Górniczej, w kategorii „kiełbasa cienka” Intermarché ze Szczecinka, a w kategorii „wędzonki i szynki” polędwica wędzona surowa z Intermarché z Obornik Wielkopolskich. Przedstawiciele jury podkreślali, że poziom rywalizacji był bardzo wysoki i znacznie podniósł się od ubiegłego roku. Uroczystą galę prowadził znany prezenter
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche mięso z szynki wieprzowej plus dodatek zielonego groszku(...)połączenie smaków idealne dla mojego podniebienia. Chociaż mięsa wieprzowego staram się nie jadać, to od czasu do czasu na taki gulasz sobie pozwolę. Składniki :* 600g mięsa wieprzowego - np szynki* 2 łyżki oleju rzepakowego* pół szklanki zielonego, mrożonego groszku* 3 marchewki* cebula* ząbek czosnku * ulubione przyprawy i zioła* łyżka mąki pszennej Przygotowanie :Mięso pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawami
Magiczne Życie Martymałym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki:4 placki tortilli150 g szynki w plasterkach (np. polędwicy sopockiej)200 g sera w kostce (np. edamski)8 łyżek ketchupu4 łyżki sosu chilli (np. Develey) Przepis:Ser trzemy na grubych(...)oczkach. Na placek tortilli nakładamy ketchup (2 łyżki) oraz sos chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko przygniatamy. Tortillę kroimy na mniejsze części i układamy
Emcia Pichci