kurczaka szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę pieprz cytrynowy szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek bułka tarta, mąka i jajka + odrobina soli do panierki olej do smażenia Umyte piersi z kurczaka dzielę na pól wzdłuż, każdy płat delikatnie rozbijam tłuczkiem. Na mięso wykładam plaster szynki , posypuje pieprzem cytrynowym
Takie tam pichcenieNADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju(...)dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy na cieście rozsmarować szpinak plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku plasrty pomidorów pukładać gęsto na szynce, posypać serem fetą i posiekanym koperkiem piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni LubięDziś mam dla Was mini danie, które bardzo przypadło mi do gustu , proste i w miarę szybkie w przygotowaniu :) składniki pęczek zielonych szparagów 5 plastrów szynki prowansalskiej 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła ser cheddar kilka listków bazylii sól, pieprz Szparagi myjemy(...)obieramy , odłamujemy zdrewniałe końce i odcinamy główki. Następnie za pomocą obieraczki julienne szparagi dzielimy na paseczki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Gdy szynka się przyrumieni, dodajemy masło i wrzucamy szparagi wraz z główkami, dusimy ok 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz , na wierzch ścieramy odrobinę sera
Cukier&Puderszparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków szynki parmeńskiej beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) mleka 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz gałka muszkatołowa przygotowanie Przygotować szparagi. Przygotować szparagi(...)gotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą. Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3 - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania przygotować sos: Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać
Stare Garychcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy(...)zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą przez dodatkowe 20 minut, wydłużając w ten sposób łączny
Kulinarna Pokusaskładniki: 100 g ryżu 150 g szynki 4 jajka 3/4 słoika marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy(...)kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki kroimy w talarki. Kukurydzę odsączamy, natkę pietruszki siekamy. W przeźroczystej salaterce / misce układamy warstwowo: ryż, szynkę, połowę kukurydzy, majonez, resztę kukurydzy, jajka, solimy, posypujemy pieprzem oraz papryką, pieczarki, natka pietruszki. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaSzynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą cieszyła się dużą popularnością, dlatego dziś przedstawiam kolejny przepis na to pyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji. SKŁADNIKI: 70 dag szynki Przyprawa Cygańska Rafex Marynata Staropolska Skworcu olej 2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior* 1 l bulionu 2 łyżki mąki 100 ml śmietanki(...)łyżeczka sosu sojowego jasnego *jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami 1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy w mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję
Kto ugości moich gości?zaproszono nas przed świętami do programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2 , abyśmy pokazali nasze wędliny i opowiedzieli jak je przygotowujemy domowym sposobem bez specjalnych urządzeń. Przygotowanie schabu, łopatki, szynki czy karkówki to banalnie prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom przepisów na wędliny suszone, parzone, pieczone. Warunkiem ich przygotowania to ulubione przyprawy(...)czas na marynowanie, czy peklowanie oraz wybrany sposób przygotowania. Oczekiwanie wieńczy dzieło, czyli smakowita domowa wędlina. Za każdym razem możemy przygotować sobie inną wędlinę. Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem wyszedł doskonały, już jego wygląd powodował
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowaliśmy. SKŁADNIKI Sos holenderski 3 żółtka 100 g masła sok z połowy cytryny sól biały pieprz Zupa 500 g zielonych szparagów 500 g białych szparagów 500 g gotowanej szynki 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml sosu holenderskiego 1 łyżka masła 2 żółtka sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE Sos holenderski Wszystkie produkty powinny(...)koniec. Zielone szparagi można jeść surowe, bez obierania. Dla mnie pycha! Ich przygotowanie jest o wiele prostsze. Po dokładnym umyciu i osuszeniu należy odciąć końcówki, a resztę pokroić. Szynkę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm x 0,5 cm. Pokrojone szparagi, prócz łebków, przełożyć do garnka, dodać pokrojoną szynkę i zalać wodą, 10 cm ponad poziom warzyw. Doprawić pieprzem
zabawa smakiemkurczaka, wykwintna, z niespodzianką w środku, można serwować z ziemniaczkami pure, kaszami, ryżem, frytkami - zawsze doskonale smakują Składniki: 2 filety z kurczaka 4 plastry sera żółtego Gouda 4 plastry szynki Szwarcwaldzkiej papryka mielona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Ponadto 2 jajka 2 łyżki mleka(...)mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Filety myjemy przekrawamy na pół bardzo delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy, na każdą pierś kładziemy po plasterku sera i szynki. Pierś zwijamy,obtaczamy w mące następnie w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, na koniec w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty
kgwjanczewoszynki 2 źdźbła trawy żubrowej olej, masło sałata 2 łodygi mięty sól morska Obrane szparagi podgotować na parze razem z trawą żubrową. Chodzi o to, by zmiękły. Plastry szynki przekroić wzdłuż i zawijać nimi szparagi. Związywać trawą żubrową. Obsmażać pakieciki z obu stron na rozgrzanym oleju z masłem. Podawać z liśćmi sałaty wymieszanymi z miętą (u mnie mięta
Weekendy w domu i ogrodzieżadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka(...)plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części - na grubsze kawałki. Zostawić w całości główki szparagów. Wymieszać pory z szynką i szparagami. Wyłożyć na ciasto
Weekendy w domu i ogrodziemłodszy syn szczególnie je lubi Składniki: 3 jajka 1/4 szkl mleka sol,pieprz 1 cebulka dymka 15 dag ulubionej szynki Wykonanie: Jajka rozkłócamy, dodajemy mleko. Cebulkę drobno kroimy, szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szynkę dodajemy do rozkłóconych jajek, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzana patelnię z niewielka ilością oleju wlewamy masę jajeczną, kiedy zacznie się ścinać mieszamy
Z Majeczką w kuchnisię już zmieni? A co zrobiłam w ten dzień? Pokusiłam się o rzecz banalną, a wyglądającą i smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia(...)pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest pysznie! :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, 3-4 garści szpinaku, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, ser,* szynka serrano, oliwa, sól, pieprz, 1/2 szklanki białego wina Szpinak umyć i osuszyć, pokroić drobno następnie umieścić w miseczce. Pomidory drobno posiekać, dodać do szpinaku, dodając trochę oliwy, zalewy z pomidorów. Zetrzeć ser, przyprawić solą
Plate of JoyOstatnie małe zakupy, ostatnie przygotowania. Jeszcze mała propozycja, może akurat komuś z Was się przyda! Jajka faszerowane z ricottą, suszonymi pomidorami i długo dojrzewającą szynką! Kochani, z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzymy Wam zdrowych, pogodnych i radosnych świąt. Samych pięknych chwil spędzonych z najbliższymi i dużo słońca :) Składniki: 3 jajka, 3 łyżeczki ricotta, suszone pomidory w zalewie(...)szynka, np. serrano, 1 pełna łyżeczka majonezu, sól, pieprz, bazylia, ew. szczypiorek, czy natka pietruszki Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Żółtka rozdrobnić widelcem lub przetrzeć przez sito, dodać pokrojone suszone pomidory, drobno pokrojoną szynkę, ricottę, majonez i całość doprawić do smaku. Napełnić połówki jajek farszem i schłodzić. Podać np. z roszponką i świeżym pieczywem. Smacznego
Plate of Joy