które po prostu mamy w lodówce). U mnie były to: szynka, kukurydza, papryka i mozzarella. SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków) 1 jajko 1/4 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyżki oleju* 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag szynki 4 łyżki kukurydzy kawałek papryki czerwonej 1 mozzarella (można(...)tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto. 2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać. 2. Patelnię natłuścić lekko pędzelkiem silikonowym (lub rozgrzać olej jeśli będziemy normalnie smażyć na tłuszczu). Nakładać łyżką małe
Kto ugości moich gości?wieprzowej 5 rzodkiewek 0,5 puszki groszku konserwowego 1 łyżka śmietany słodkiej gęstej 18% 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżka koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sery i szynkę pokroić w słupki. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. W naczyniu wymieszać sery, szynkę, groszek, startą rzodkiewkę, koperek. Dodać majonez, śmietanę
Ala piecze i gotujeIdealna przekąska na kolację. Nadaje się również na domowe imprezy. Składniki 4 plastry szynki serrano 2 jajka 2 łyżki tartego sera corregio pieprz Przygotowanie Plastrami szynki wyściełamy brzegi i dno naczynia do zapiekania. Wsypujemy łyżkę sera ,wbijamy jajko i oprószamy pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C ,przystawki pieczemy
R'n'G Kitchenczerwonego wina 30 ml bulionu drobiowego 1 łyżka słodkiej papryki olej sól pieprz świeżo mielony Przygotowanie Udka i podudzia umyłem i osuszyłem. W brytfance rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim szynkę serrano. Wyjąłem i odłożyłem. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem kurczaka. Także wyjąłem i odłożyłem. Cebulę i paprykę pokroiłem w cienkie plasterki a pomidory w kostkę. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem(...)cebulę, dodałem paprykę, bulion, pomidory, wino i paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut
R'n'G KitchenSzybka, smaczna przystawka. Danie północnych Włoch. Składniki 1 dojrzały melon (ok. 800 g ) 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej grubo zmielony pieprz Przygotowanie Melona umyłem, osuszyłem, włożyłem(...)kilka godzin do lodówki. Przekroiłem na połowę, usunąłem pestki. Pokroiłem połówki na sześć cząstek, z każdej ściąłem skórkę. Na półmisku ułożyłem na przemian cząstki melona i plasterki szynki. Posypałem pieprzem
R'n'G KitchenWędliny przygotowane domowym sposobem zawsze dają nam pewność, że nie jemy "chemii" zawartej w wyrobach sklepowych. Składniki 1 kg szynki myszki Marynata : 4 łyżki piwa 2 łyżki miodu(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kolendry kilka ziaren ziela angielskiego całe goździki Przygotowanie Marynata : piwo, miód, cynamon, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego utartego grubo w moździerzu wymieszałem. Zapeklowaną szynkę posmarowałem przygotowaną marynatą . Wstawiłem do lodówki na dobę. Tak przygotowaną szynkę obwiązałem sznurkiem spożywczym. Powbijałem goździki ( ilość zależy od indywidualnych upodobań, można pominąć ). Podlałem kilkoma łyżkami piwa. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego
R'n'G KitchenSmaczna hiszpańska przystawka. Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 6 plastrów szynki serrano 12 zielonych szparagów sól morska gruboziarnista pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ze szparagów usuwamy zgrubiałe końcówki ,obcinając je. Następnie obtaczamy je w połowie oliwy z oliwek ,owijamy każdy w połowę plastra szynki i umieszczamy na blaszce. Pozostałą częścią oliwy ,przy pomocy pędzelka silikonowego ,smarujemy owinięte szparagi i oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy 10 min ,podajemy z sosem aioli. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenkuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan. Składniki 400 g ziemniaków 120 g szynki gotowanej 120 g tartej bułki 130 ml śmietany 1 jajko 1 łyżka startego żółtego sera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa(...)olej Przygotowanie Ziemniaki obrałem, umyłem a następnie ugotowałem osolonej wodzie. Po ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju
R'n'G KitchenUwielbiamy polskie młode ziemniaczki. Krem jest subtelny zarazem wyrafinowany w smaku. Składniki 700 g młodych ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła sól ,pieprz mielony kminek 300 g szynki gotowanej natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę szklimy na maśle ,dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze 5 min. Następnie(...)łyżeczki(na równi z ziemniakami) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Zestawiamy z ognia ,studzimy i miksujemy. Ponownie wstawiamy na palnik ,zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym kminkiem. Szynkę kroimy w paski ,podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni. Zupę rozlewamy do talerzy ,dodajemy smażoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenszynki gotowanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Ser pokroiłem w plasterki, niezbyt cienkie. Ogórki, pomidory, szynkę pokroiłem w kostkę. Majonez , jogurt i sok z cytryny wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Szczypiorek opłukałem, połowę posiekałem, który następnie wraz z ogórkami, pomidorami i szynką dodałem do sosu. Wszystkie
R'n'G Kitchenskóry i usunąć pestki Miąższ pokroić w kostkę i zmiksować na gładką masę, doprawić solą oraz pieprzem, pozostawić na kilka minut do lodówki Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną szynkę i odłożyć Na tę samą patelnię wlać ocet, 2 łyżki wody, kilka sekund gotować, aż zmniejszy się objętość płynu , dodać miód i mieszać, aż całkowicie się rozpuści Ostudzić i wlać(...)zupy, dokładnie wymieszać Do chłodnika dodać miętę oraz przesmażoną szynkę - wymieszać ponownie. Przepis z "Szczupło, smacznie, zdrowo" Nr. 6/2001
Proste Potrawywykorzystać w bardzo fajny pomysł. Do smacznego śniadania niewiele potrzeba : suchy chleb lub chleb tostowy, jajka, szczypiorek, żółty ser, szynka, forma na muffinki oraz miłe towarzystwo :) Składniki (na 4 sztuki): 4 kromki chleba 4 jajka szcypiorek 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Z racji tego, że używam formy silikonowej na muffinki(...)innej formy posmarujcie ją odrobina oliwy). Chleb pozbawiamy skórek jeżeli ich nie lubimy i rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek. Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser. Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 -15 minut. Polecam
ChilliJemydodać do niej ulubione warzywa i skomponować smak, który lubimy, bo jak to bywa z sałatkami - dowolność w tej kwestii jest ogromna! :) Ja dodałam do niej ser żółty, szynkę drobiową oraz dla lepszego aromatu - mój ulubiony seler naciowy. Składniki: (ilość jest nie istotna, zależy od naszych upodobań smakowych) rzo dkiewki szynka drobiowa ser żółty łodygi selera naciowego majonez(...)koperek sól pieprz Wykonanie: Rzodkiewkę ścieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy ser i szynkę w paseczki. Seler naciowy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy odciśniętą rzodkiewkę, ser, szynkę, seler i koperek, dodajemy majonez, pieprz ew. szczyptę soli. Mieszamy odstawiamy do lodówki na co najmniej
Walijskie Pichcenieumywają :) SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku świeżozmielony pieprz 1,5 łyżeczki żelatyny 80 ml wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szynkę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa (znacznie ułatwi to później wyrabianie, mięso szybciej zacznie się kleić). Następnie kroimy w 3cm kostkę. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól oraz
DefinicjaSmakupewno będzie miłym i sycącym początkiem dnia. Ciemne pieczywo, ulubiona szynka, pomidor, sałata i ono.... jajko z płynnym żółtkiem które spływa po kanapce i tworzy pyszny sos. Czy to może nie smakować? :) SKŁADNIKI (1 porcja) 2 kromki pełnoziarnistego/razowego/żytniego pieczywa 1 jajko 1 plasterek drobiowej szynki 1 plaster pomidora 2 plastry czerwonej cebuli kilka listków sałaty szczypiorek świeżozmielony(...)pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajko smażymy tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Układamy kolejno: pieczywo, sałata, szynka, pomidor, cebula, jajko, posiekany szczypiorek, świeżozmielony pieprz, pieczywo. Aby kanapka wyglądała efektowniej użyłam metalowej obręczy do nadania kromkom chleba oraz jajku okrągłego kształtu. Smacznego
DefinicjaSmaku