będą smakować! Składniki: (ok. 10-11 tartaletek) 1 arkusz ciasta francuskiego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych, 2 garści zielonego groszku, dojrzewająca szynka, ricotta, świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania. Groszek oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi podgotowujemy kilka minut(...)były surowe. Na pokrojone kawałki ciasta francuskiego wykładamy trochę ricotty oraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Z ciasta możemy
Plate of Joypieprz Vafini Sposób przygotowania: Seler odlewamy z zalewy,kroimy. Dodajemy odsączoną kukurydzę,pokrojoną w kosteczkę szynkę, ananasa i starty ser.Całość mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy do smaku. Sałatkę schładzamy i tuż przed przybyciem gości przekładamy do waflowych miseczek.Dekorujemy żaglami zrobionymi z szynki i sera. Waflowe miseczki Vafini swoją chrupkość utrzymały przez 1,5 godziny. Smacznego
Wielki apetyttemacie zachęcił konkurs „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ” organizowany przez sklep Złoto Hiszpanii , który kusi swoim asortymentem. Zajrzyj, zobacz pewnie i ty się zakochasz! Składniki: świeże figi szynka Serrano rozmaryn kozi ser ulubiony ser Hiszpański skórka otarta z pomarańczy pieprz kolorowy sól morska miód (opcjonalnie) oliwa pomarańczowa Sposób przygotowania: Figi umyj, osusz i natnij na krzyż. Następnie pokrój kozi(...)umieść w nacięciu. Szynką Serrano otul każdy owoc. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również posmarować całość miodem (jeśli lubisz wersję słodkawą). Każdą figę posyp tartym serem- dobierz taki, który najbardziej odpowiada twoim preferencjom. Hiszpania ma ich tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na koniec posyp całość skórką pomarańczową. Figi zapiekaj wraz z gałązkami rozmarynu
Wielki apetytchyba najlepsza pizza jaka może być z rukolą i szynką parmeńską ;) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g żółtego sera, kilka plasterków szynki parmeńskiej, kilka kawałków sera korycińskiego, kilka czarnych oliwek, rukola. Przygotowanie(...)papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Następnie układamy szynkę parmeńską i plasterki oliwek czarnych. Zapiekamy jeszcze ok. 3-4 minutek. Przed podaniem posypujemy rukolą i serem korycińskim. Najlepiej smakuje skropiona oliwą z oliwek
Aga w kuchniświetnym źródłem białka oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża szałwia 16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie sól biały pieprz papryka w płatkach łyżka masła 400ml śmietanki słodkiej 12% gałka muszkatołowa 6-8 pomidorków koktajlowych(...)duże 400g makaronu pełnoziarnistego sól WYKONANIE: Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy na pół. Doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy obficie płatkami papryki
Pyry na Gazszklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 7 g suchych drożdży szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule ½ czerwonej papryki 2 małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup sól(...)rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego
Symfonia smakowawody, szczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną w niewielką kostkę szynkę i dusić kolejne 5 minut. Włożyć pomidorki koktajlowe, wlać jajka i zamieszać. Przelać do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Posypać(...)startym serem ( ja użyłam cheddara z szałwią). Gdy nie mamy pomidorków koktajlowych w oliwie można użyć świeże pomidorki. Należy je wtedy dodać do cebuli razem z szynką. zastawa
królestwo garówroszponki, 50 g orzechów włoskich łuskanych, skórka otarta z 1/4 cytryny, sok z cytryny do smaku, 1 -2 ząbki czosnku, 1/3 pepperoni, sól, cukier, 100 ml oliwy, 250 g szynki dojrzewającej, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, 6 jajek przepiórczych(...)Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Kilka listków roszponki odłożyć do dekoracji. Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni, oliwę, skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w paski szerokości 0,5 cm. Podsmażyć na mieszance masła i oliwy. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały
królestwo garówprzetrzeć przez sito. Połączyć z bulionem i zagotować. Aby osiągnąć odpowiednią gęstość dolać wodę lub odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć na suchej patelni, zmiksować. Szynkę pokroić w paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut. Do talerza wlać zupę(...)krem z pasternaku, posypać zmielonym ziarnem słonecznika i uprażoną szynką. zastawa
królestwo garówZupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna. Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki(...)mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę
Walijskie Pichceniegulasz z szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia
Kuchnia po mojemuobiadowo - makaronowe. Makaron w sosie pomidorowym z ziołami. Nic prostszego i nic smaczniejszego. Smakuje z każdym rodzajem mięsa i makaronu. To konkretne, o którym zaraz napiszę, powstało ze zmielonej szynki wieprzowej. Ze względów technicznych (łatwość spożycia dla małoletnich Ciapciaków) użyte zostały świderki, a przygotowywała je wspominana już nie raz Siostra Ewa. Oto powody tytułowego zakręcenia spaghetti ;) Całe danie powstało(...)wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki
Kuchnia po mojemuBardzo fajny, szybki i prosty sposób na przygotowanie szynki wieprzowej na obiad. Wystarczy tylko wszystko przygotować, a potem danie robi się w zasadzie samo. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 4 cebule sól pieprz ½ łyżeczki sumaku kilka łodyżek szałwii liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia mięsa olej smalec Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić
Mama GotujeKalafior zapiekany pod beszamelem SKŁADNIKI: 1 kalafior masło 6 płaskich łyżek mąki 20 dag sera łagodnego nadającego się do zapiekania mleko kawałek szynki gałka muszkatołowa, pieprz, sól pietruszka (do posypania) Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać mleko(...)śmietany. Pod koniec dodać pieprz, gałkę, mieszać chwilę i zestawić z ognia. Pokrojoną szyneczkę przysmażyć na oleju. Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch ułożyć kosteczki szynki i utrzeć warstwę ser. Zapiekać 10-15 min w temperaturze 190 stopni. Podawać z posiekana pietruszką Smacznego
MarciochaKucharzytakie jesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić
MarciochaKucharzy