czosnku, posiekane3 - 4 łyzki masła1/4 kubeczka bułki tartej4 suszone figi drobno pokrojone1/2 łyżki listków tymianku2 łyżki koniakuok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (tyle,żeby zakryć mięso)przygotowanieFarszna patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni(...)skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać nim mięsne braki na skórze. posolić, popieprzyć , przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem.Na tak uformowanym płacie mięsa ułożyć plastry szynki , jeden obok drugiego, na to wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon : zacząć od strony ud a skończyć od strony szyi. W ten sposób rolada na całości będzie miała jednakowe mięso. Zawinąć ściśle
Stare Garycielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa(...)smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem mielonym.Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Dodać cebulę, podsmażyć jeszcze przez około 1 minutę, wlać wino, dosypać przyprawy i dusić
Kraina Miodem PłynącaWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na rolady z indyka :)Pierwsza wersja z serkiem Almette i suszonymi pomidorami w oleju ,druga wersja z szynką i żółtym serem pieczone w piekarniku . Takie roladki nadają się jako samodzielne danie jak i na kanapki . Zapraszam :) Składniki :1 duża pierś z indykaSuszone pomidory(...)sobie wieczorem .Piec w temp 190 st około 1,5 / 2 godzin.Przed wyłożeniem rękawa z mięsem wlewam do blaszki troszkę wody wtedy wychodzi bardziej soczyste.1 pierś z indykakilka plastrów szynki kilka plastrów sera żółtegoserek almette śmietankowy3 cebule wszystkie czynności powtarzamy tak jak w roladzie z pomidorami tylko zamiast pomidorów układamy ser żółty a potem szynkę
Sama słodycz i szczypta chililyzki oliwy z oliwek (dalam cytrynowa)1/2 lyzki startej skorki z cytryny1 lyzka octu winnego sok z cytryny1 lyzeczka miodupare galazek tymianku cytrynowego 30 g wiorkow parmezanu lub surowej szynki-opcjonalniesol,pieprzWykonanie:Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem(...)minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania obiadowego.Dodatkowo wzbogacona tartym parmezanem lub plasterkami surowej szynki z dodatkiem bagietki moze stanowi odrebne pyszne danie np.kolacyjne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki(...)wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka forma kotletów przypadła mi do gustu.400 g świeżej szynki wieprzowej1/2 szk prażonej cebulki2 ząbki czosnkusól do smakupieprz kolorowy do smakukilka łyżek zimnej wodykilka kromek chleba ( może być czerstwe )2 jajka olej do smażeniaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniplastrów prostokątnej szynki konserwowej serek chrzanowy Ostrowia lub Almette1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)1 l wywaru warzywnego lub bulionu10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)Składniki do klarowania wywaru:2 łyżeczki octu2 białka jajaDo dekoracji:białko ugotowanego jajakawałki gotowanej marchewkinatka pietruszkiKiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną(...)wywaru dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Wystudzić. Na dno prostokątnego naczynia wlać troszeczkę bulionu z żelatyną i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Każdy z plastrów szynki posmarować osobno serkiem chrzanowym i zwinąć w rulonik. Jeżeli wolimy nieco ostrzejsze smaki, można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu.Teraz w naczyniu, na zastygniętej galarecie układać szynkowe ruloniki, łączeniem
Świat Domowej KuchniBułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo.Składniki na jedną sztukę:2-3 liści sałaty lodowej1-2 łyżki majonezu2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowejpapryka świeża żółtapapryka(...)konserwowa czerwona2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonegomasłoKolejność składania kanapki:Pierwsza połowa pieczywa- masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo
Apetyczna babeczkagotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 5 Składniki:5 steków z piersi indyka,1/2 dojrzałej papai,10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej,1 łyżeczka płatków chili,świeże zioła do przebrania,2 łyżki przyprawy do kurczakalubDomowa mieszanka przypraw:1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżeczka mielonej kozieradki,1 łyżeczka(...)obrać, przekroić na pół i usunąć nasiona przy pomocy łyżeczki, jedną połowę pokroić na 5 słupków, drugą odłożyć na salsę.Każdy kawałek papai owinąć plastrem indyka i dwoma plastrami szynki. Roladki przełożyć do brytfanki, podlać 1/4 szklanki wody i szczelnie nakryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia
SzczyptaSmaQSchab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich(...)schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki musztardyząbek czosnkusólpieprzpapryka ostranatka pietruszkiZiemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy(...)cebulę, szynkę, seler i majonez z przyprawami. Mieszamy odstawiamy w lodówce do przegryzienia.Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUMała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki
Maminek kulinarnypomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola, i oto macie przed sobą najwykwintniejszą pizzę z możliwych. Masło składników, dzięki czemu doskonale możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą(...)mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:4 figi180 g miękkiego koziego sera100 g szynki parmeńskiej30 g rukoliMąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut. Składniki:150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą,4 główki czosnku,2 ziemniaki,2 szalotki,1 litr bulionu,2 łyżeczki oleju sezamowego,2 plastry szynki szwarcwaldzkiej,oliwa,2 gałązki tymianku,kilka pręcików szczypiorku do dekoracji,sól,pieprz biały.Przygotowanie:Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego(...)zdjąć z ognia.Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu.Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska
SzczyptaSmaQumieszczamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy(...)całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka. 5. Ciasto, które "odcinamy", zbieramy i powtarzamy czynność z punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy
Szefowa kuchni