Smakowe kubki. U Bożenki zobaczycie całą fotorelację z procesu produkcyjnego. Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light Składniki:500 g kurzych piersi500 g szynki wieprzowej3 płaskie łyżeczki soli peklowej1/2 łyżeczki pieprzu1 przeciśnięty ząbek czosnku3 pełne łyżeczki żelatyny1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich (tym razem nie dałam)2 razy po 30 cm osłonki(...)barierowej termokurczliwej (fi 73 mm)sznurek bawełniany do wiązania Wykonanie:Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Szynkę mielimy w maszynce do mielenia, po czym każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Wsypujemy po półtorej płaskiej łyżeczki soli peklowej i wyrabiamy, aż do uzyskania kleistej masy. Mięso przekładamy do dwóch osobnych plastikowych spożywczych
Kulinarne przygody Gatityobiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził "Przecież kurczak Chilindron musi mieć(...)stylu Chilindron przepis z książki "Kulinaria Europy" z moimi modyfikacjamina 4-6 porcjiczas przygotowania: 1,5 godz.Składniki: 1 kg kurczaka, ja użyłam udek i pałek 80 g szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pomidory 5 łyżek oliwy 1/4 l. wytrawnego czerwonego wina opcjonalnie: posiekana papryczka chilli sól
Chilli Czosnek i Oliwaużyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt(...)przekroiłem wzdłuż na pół, w razie użycia tradycyjnej długiej bagietki należy najpierw przekroić ją na pół w poprzek. Każdą połówkę półbagietki delikatnie skropiłem oliwą. Następnie ułożyłem na nich plasterki szynki parmeńskiej - 1,5 plasterka na każdej połówce. Na szynce równomiernie rozłożyłem pokrojony w cienkie plastry ser gorgonzola. Na serze ułożyłem kawałki przesmażonych wcześniej gruszek. Całość udekorowałem kilkoma połówkami
Wyprawy kulinarnepowinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie(...)Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu. Druga wersja piadiny to farsz z udziałem mozarelli, pomidora, szynki i rukoli. A tak to danie wygladało we Włoszech: *Jeśli wiemy, że do farszu będziemy używać szynki prosciutto, która w Polsce jest zazwyczaj bardzo słona to dajemy naprawdę
Kolizje Smakówpieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę(...)rozgniecione 1 1/2 łyżki świeżych listków rozmarynu 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej (lub mniej, jeżeli boczek jest bardzo słony) 55 g boczku pancetta (ja użyłam wędzonego) 450 g szynki wieprzowej, pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie
Chilli Czosnek i OliwaAmeryki, bardzo prosty i szybki. Połączenie szynki, sera, jajek i tostów musi być smaczne. Składniki 4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera typu gouda 2 plastry dowolnej szynki 1 jajko sól pieprz margaryna do smażenia Przygotowanie 1. Kromki chleba przekładamy serem, szynką i jeszcze raz serem. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Rozgrzewamy margarynę
zjem to blog kulinarnyjajka (nie za duże)- 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę- 4 kromki bagietki (około 5 centymetrowe)- sól, pieprz- oliwę z oliwekNa patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kroimy szynkę w kosteczkę, po czym wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy do momentu aż wędlina będzie lekko chrupiąca.W miedzy czasie z każdej kromki bagietki(...)wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach. Usmażoną szynkę przekładamy na talerzyk. Na patelni układamy kromki bagietki, i do każdej z nich wlewamy ostrożnie po jednym jajku. Przy tej czynności warto lekko docisnąć bagietkę do patelni. W ten sposób jajko nie wypłynie poza pieczywo. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy kilka
W mojej holenderskiej kuchniboczku... też będzie pysznie. Składniki:0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,0,5 kg zielonej fasolki szparagowej,4 cebule,4 ząbki czosnku,25 dag sera żółtego,100-200g szynki szwarcwaldzkiej, 2 łyżki masła,4 łyżki oliwy,pęczek pietruszki,sól, pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Musi być lekko chrupka. W międzyczasie cebulę kroimy(...)smażymy na oliwie na rumiano, a ser ścieramy na dużych oczkach. Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do fasolki przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę miękkiego masła, szynkę pokrojoną w paseczki oraz połowę startego sera. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy. Całość przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem oraz posypujemy drugą połową startego sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku
Delicious Titbitstoruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 płaska łyżka stołowa (8 – 10 gram) peklosoli(...)solanki do szynek 1 łyżeczka soli kuchennej (+ ewentualnie do smaku) 3 łyżki płaskie stołowe mieszanki przypraw do kiełbasy toruńskiej (zawiera sól, pieprz, czosnek i majeranek) główka czosnku WYKONANIE Mięso dokładnie myjemy, wycinamy i odrzucamy ścięgna a następnie kroimy na mniejsze około 3-5 centymetrowe kawałki. Przed mieleniem będziemy musieli rozpoznać kawałki podgardla, można więc pokroić je na większe kawałki. Kawałki
OstryKęsdlatego długo nie trzeba mnie było namawiać na wykonanie tego przysmaku. Polecam nie tylko na święta, w końcu jeść trzeba cały rok. :-) Nawet osoby, które nie przepadają za surowymi szynkami, dają się skusić. Jedyny minus , to dla łasuchów dość długi czas oczekiwania ale wierzcie mi - warto czekać :-)Składniki:- 1 kg schabu bez kości ( najlepiej środkowy)- 30g soli ( u mnie(...)przewieszamy mięso do góry nogami.Po 7 dniach wyjmujemy schab z podkolanówki i odkładamy do lodówki.Mamy pyszną, domową szyneczkę suszoną.Kroimy na bardzo cienkie plastry najlepiej tak jak szynkę parmeńską.Z 1100g mięsa otrzymałam 700g gotowego produktu... Smacznego
Smaczne Zdrowekonkurs Emako.plBędzie to hawajska pizza z szynką i ananasem w kształcie serduszek. Myślę, że też idealnie nadaje się na kolację Walentynkową. Składniki :Ciasto :* 400g mąki* 3/4 szklanki ciepłej wody* 3 łyżki oliwy z oliwek * szczypta soli* szczypta cukru* pół kostki drożdży Dodatki :* plastry ananasa * plasterki dobrej szynki* sos pomidorowy * ser żółty * czerwona cebula(...)niej ciasto odchodziło. Posmarować delikatnie oliwą. Przykryć ściereczką. Ostawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Ciasto rozwałkować, polać sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą do pizzy. Ułożyć plastry ananasa i szynki. Posypać suszoną bazylią i żółtym serem. Piec 20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pizzę najlepiej piec w prostokątnych blaszkach, wtedy więcej serduszek wytniemy.Podawać z sosem czosnkowym.Sos pomidorowy :* puszka pomidorów
Magiczne Życie Martyroku wędzone były szynki, boczek i karkówka. Czas wędzenia to około 7 godzin, niestety nie byłam przy tym obecna, ale już spróbowałam i smakują rewelacyjnie. Składniki :* kg szynki bez kości* siatka wędliniarska * 1,5 kg karkówki bez kości* kg boczku surowego * sól Przygotowanie :Mięso dobrze natrzeć solą na dzień przed planowanym wędzeniem. Szynkę włożyć
Magiczne Życie Martyjeszcze będzie Ci mało!"..."Została jakaś jeszcze?"Te roladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam dość regularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki(...)sól, pieprzSchab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę. Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich smaruję z jednej strony musztardą. Układam po plasterku szynki, sera, połówce korniszona. Starannie i "ciasno" zawijam, spinając wykałaczką, aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie
W kuchni Karmel-itkiodpowiada w 100%. Ma ono delikatny czosnkowy posmak, ale równie dobrze możemy dodać do niego zioła prowansalskie. Ja niestety ich nie lubię. Część pizzy zawsze robię z szynką, a część z pepperoni. Najchętniej przyrządziłabym hawajską, ale moi mężczyźni dziwnie na mnie patrzą na samo słowo ananas. A nie chciałam zaczynać puszki na dwa plastry tego owocu. Składniki na bardzo(...)Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Dodatkowo: 20 dag sera żółtego ok. 10-15 dag pieczarek ok. 5 dag salami pepperoni ok. 5 dag szynki mała cebula Przygotowanie: Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać do niej jajko, sól, czosnek
Fabryka pomysłówNadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami). Idealne od tak, na przyjęcia lub do kubka domowego ciepłego barszczu. W szczególności polecam Wam tą trzecią opcję. Zwłaszcza w jesienne zimne dni. Coś wspaniałego. Bułeczki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Można je również lekko podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Spróbujcie. Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka(...)świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru szczypta soli około 150 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 2 większe pieczarki pół mniejszej cebulki sezam do posypania bułeczek *do farszu można dodać około 2 łyżki startego żółtego sera (ja dziś pominęłam) Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy
Słodkie okruszki