granatu. Składniki: 5 matiasów 1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 1/3 szklanki oleju szczypta cukru woda i pół szklanki mleka Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny
Gosia gotujeMarchewka glazurowana Składniki: 4-5 marchewek 2 łyżki masła sól, pieprz 1/2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 7 minut. Marchew nie powinna być zbyt miękka, gdyż będziemy ja jeszcze podsmażać. Ugotowana marchew dokładnie osuszamy
Mania GotowaniaCIASTO mąka pełnoziarnista – 100g mąka pszenna zwykła – 100g olej – 3 łyżki + do smarowania sól – 1 łyżeczka letnia woda – 100ml czarny sezam do posypania NADZIENIE filet z łososia – 200g MARYNATA: koperek – 1 łyżeczka cytryna – 3 łyżki miód – 2 łyżki pieprz – 2 szczypty sos sojowy – 3 łyżki SOS: śmietana – 5 łyżek(...)MARYNOWANIE (1 + 20 min) Kawałki ryby obtoczyć w marynacie, zostawić na 20 min w lodówce. 4. CIASTO (5 + 20 min) Wymieszać dwa rodzaje mąki, dodać olej, sól i letnią wodą. Wyrobić przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ogrzaną, szklaną miską, zostawić na 20 min. 5. FORMOWANIE PIEROGÓW (20 min) Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 2 mm), wyciąć trójkąty
Nerds Kitchenłyżeczki mieszanki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, porządna szczypta chilli, pieprzu i czosnku w proszku, sól - garść tartego sera - sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części(...)kukurydzę), posolić, podlać mlekiem. Po chwili na patelnię wrzucić mięso, szybko podsmażyć, przyprawić curry, papryką, chilli, pieprzem i czosnkiem, Pod koniec dodać ugotowaną kaszę, serek kremowy, skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu do czasu, aż mleko odparuje. Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać
Kuchnia Elliecytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy z oliwek ● Sól, pieprz Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ciecierzycę odcedź i opłucz. Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku wodą(...)Cytryny wyciśnij. Zioła opłucz, osusz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, kumin, sól i pieprz, po czym wlej przygotowany w ten sposób sos na taboulleh. Dodaj posiekane zioła, całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. *Około trzy razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu. **Możesz również dodać
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajeśli to wszystko połączysz z nutą masła i świeżością cytryny, znajdziesz się w niebie, oj tak moja droga w kulinarnym niebie! To chodź i skosztuj! PRZEPIS NA NAJLEPSZE RAVIOLI: CIASTO - 5 żółtek - 180 g mąki pszennej tortowej - łyżeczka oliwy z oliwek - 1-2 łyżki letniej wody Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, wybij do niego żółtka, dodaj oliwę(...)łyżkę oliwy z oliwek - sok z cytryny - ewentualnie parmezan do posypania - pietruszka, grecka bazylia NO TO ZACZYNAMY! Ciasto wyjmij z foli i rozwałkuj na bardzo cienki blat. Poukładaj na nim farsz, przykryj połową ciasta i za pomocą radełka wycinaj ravioli. Ravioli odkładaj na ściereczkę obok. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z płaską, małą łyżeczką soli i łyżeczką
SMYKWKUCHNIczerwona cebula Na dressing: 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki gęstego jogurtu łyżka drobno siekanej natki pietruszki sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze przelewamy pod zimną wodą. Odstawiamy do odcieknięcia. Do dużej miski przekładamy odsączony makaron, dodadajemy do niego odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Ogórka
Smaczna Stronailości i sukcesywnie zużywać. Kilka dni bez problemu przetrzyma w lodówce. Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka kawałek dynii 1 szklanka wody mineralnej 1 banan 2 cm kawałek imbiru 1 plasterek mrożonej cytryny/sok z cytryny Przygotowanie: kaszę jaglaną ugotować wg tego przepisu z bloga obrać warzywa/owoce i rozdrobnić wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!albo innego dużego 250 g pomidorów koktajlowych pół główki sałaty lodowej 2 łyżki słonecznika Dressing: łyżeczka miodu łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 50 ml oliwy sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatę, kurczaka
e-PrzepisyKulinarneMamo, ten słomkowy kapelusz na ścianie był twój? Myślisz, że sowy już skończyły nocne polowanie? Mamo, napiłabym się takiej słodkiej herbaty z cytryną… Wstaję i dreptam boso do kuchni. Za oknem budzą się ptaki. Nastawiam wodę na herbatę. Zwabiona naszymi harcami wstaje także moja mama. Parzymy herbatę. Rozkładam trzy różne filiżanki. Siadamy przy stole i rozmawiamy. Trzy pokolenia. Babcia
Raj dla Podniebieniahalloumi Pęczek rzodkiewek Mały ogórek Szklanka posiekanej czerwonej kapusty 2 małe marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki ryżu Dresing 4 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Krok 1 Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, odlej wodę i znowu zalej zimną woda i mieszaj ziarenka. Powtarzaj czynność
Niedzielny kucharzgarść posiekanej natki pietruszki i listków kolendry 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sos tahini: 2 łyżki pasty tahini sok z połowy cytryny szczypta płatków chili Bób gotujemy ok 8-10 minut, hartujemy w zimnej wodzie a następnie obieramy. Mielimy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny. Mieszamy składniki sosu stopniowo dolewając kilka
Dzieje kuchennej Wiewióryopakowanie, biszkopt pojedynczy 1 opakowanie dżem morelowy niskosłodzony 250 ml, herbata z cytryną 1/2 szklanki gotowy pojedynczy blat biszkoptowy nasączyć np.herbatą z cytryną, wierzch posmarować dżemem niskosłodzonym morelowym galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić truskawki opłukać, obrać, pokroić na talarki, zalać galaretką truskawkową i do lodówki do lekkiego stężenia tężejącą galaretkę połowę wyłożyć na biszkopt
W Mojej Kuchni Lubięszklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz mrożone krewetki możesz je szybko rozmrozić zanurzając na chwilę
Niedzielny kucharz