woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:565/1096)

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem 115

Płaty śledziowe solone należy wymoczyć w wodzie. Nie piszemy ile razy należy wodę zmienić, ponieważ jedni z nas wolą śledzie bardziej słone, inni mniej. Dostosujmy więc ich słoność do własnych upodobań. Następnie śledzie należy osuszyć i pokroić w kostkę lub większe kawałki. Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę również kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone

Kuchnia Na Wypasie
Turbo sałatka 238

jasnej komosy ryżowej  -1 duże awokado -pestki z połówki dużego lub jednego małego granatu - pół cytryny -2-3 łyżki oleju lnianego -sól i pieprz do smaku -kilka świeżych listków mięty  Komosę przepłukujemy na gęstym sitku pod bieżącą wodą przez około pół minuty. Jeżeli zależy nam na jej bardziej orzechowym smaku , to możemy komosę podprażyć(...)suchej patelni.    Zalewamy ziarna wodą w podwójnej ilości. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut. Po ugotowaniu zostawiamy ją pod przykryciem. W międzyczasie awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Z granatu wyjmujemy pestki. Gdy komosa przestygnie (chociaż ja wolę sałatkę

Simple Dish
Zimowa sola sauté 187

brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje, filety oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną suszonego rozmarynu i skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wrzątek solimy i wrzucamy do niego ryż. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu (w przypadku brązowego

Ratunku obiad
Tort mango papaja. Tysięczny wpis! 216

białka (ze szczyptą soli) 1 mango zmiksowane na puree 1/2 szklanki cukru  Papaja curd: 150 gram zblendowanej papai  2 żółtka 150 gram masła  sok z 1/2 cytryny  100 gram cukru  Beza: 2 białka  1/2 szklanki cukru  Dodatkowo: pokrojone w kostkę mango, papaja  maliny  Składniki na walijskie ciasteczka zagniatam na jednolitą masę(...)serniczkiem, piekąc raz nad nim a raz pod nim przez 120 minut. Bezę również studzę.  Wstawiam garnek z niewielką ilością wody. Blenduję na gładką masę papaję. Mieszam w metalowej misce z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny a następnie ubijam na parze przez około 15- 20 minut (męska pomoc mile widziana :)). Po około 5 minutach dodaję połowę pokrojonego

Mango Papaja
Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami w sosie śmietanowym 188

Spróbujcie :) Składniki:  Makaron tagliatelle 250 g szpinaku baby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na rozgrzaną patelnię z oliwa wykładamy

ChilliJemy
Spaghetti w sosie orzechowym 157

porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy

e-PrzepisyKulinarne
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 252

łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą(...)ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy z ognia. Miękką cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków  blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia.  Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone

Symfonia Smaków
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 231

50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze perełki cukrowe wiórki kokosowe ½ wafelka kokosowego ok 3 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy(...)mascarpone, miksujemy. Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu. 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego- biszkopt orzechowy. 5. Masa maślana: Miękkie masło ucieramy do białości. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

Kuchnia w czekoladzie
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 209

lądować. Filety rybne wkładamy w lodzie pod bieżącą wodę i spłukujemy lód – uda się to, jeśli woda będzie ciepła, ale nie gorąca. Osuszamy filety na papierowym ręczniku, dzielimy na równe porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry z sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki(...)imbiru. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dorzucamy chili, czosnek, imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę – porozpada się i zagęści całość sosu

Karo in the Kitchen
Zupa paprykowa z kukurydzą 170

lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do miękkości. Kostki rosołowe zalewamy 6 szklankami wody, zagotowujemy. Do bulionu dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy chili, słodką papryką i imbirem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Pobite gary Barbary
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 192

jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest dla mnie jedną z tych rzeczy, której nigdy przenigdy nie kupuję gotowej. Paczkowane mi po prostu nie smakują(...)SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy o wadze 400g (ja używam ciecierzycy firmy Rolnik) 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ¼-½ łyżeczki soli 2-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 3-5 łyżeki wody ¾ łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki nasion sezamu – surowych lub podprażonych

Karo in the Kitchen
Jabłka w karmelu - deser 204

Składniki : po 2 jabłka na osobę, raczej twarde odmiany sok z cytryny cukier ewentualnie cynamon i goździki Przygotowanie: Jabłka umyć i obrać cienko ze skórki Pokroić na niezbyt drobne kawałki Do garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłko Gotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizować Wtedy wsypać pokrojone jabłka

Proste Potrawy
Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka 219

marchewka 1 pietruszka  kawałeczek selera  1 ząbek czosnku  1 litr wody  2 liście laurowe  2 ziela angielskie  1 łyżeczka suszonego lubczyku  3 łyżki masła + 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki  1 łyżeczka soku z cytryny sól szczypta, pieprz szczypta  opakowanie marchewki z groszkiem ( u mnie mrożone )  2 łyżki masła(...)szklanka ugotowanego ryżu do podania  ew. listki zielonej pietruszki do dekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół. Gdy rosół już się ugotuje doprawiamy go wg uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli.  Wyjmujemy nóżki z kurczaka

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka wiosenna z jajkami 148

jajek ugotowanych na twardo, pęczek rzodkiewek, sałata rzymska, sok z 1/2 cytryny, oliwa, cukier, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, Rzodkiewki oczyścić, odciąć liście (najładniejsze, młode odłożyć), umyć. 2 rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do zimnej wody. Pozostałe rzodkiewki wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 4 minuty. Wyjąć i włożyć do zimnej wody. Pokroić na ćwiartki, szóstki (zależy od wielkości). Sałatę

królestwo garów
Pomidory faszerowane 159

przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki.  Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami - bazylią i oregano. Dobrze wymieszać. Jeżeli kasza jest zbyt sucha

Codzienne Gotowanie