woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:557/1096)

Brokułowa sałatka z boczkiem, daktylami i pestami słonecznika 234

nasion słonecznika Na dressing: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku   Brokuły myjemy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i chłodzimy w zimnej wodzie – dzięki temu zachowa jędrność i zielony kolor

Smaczna Strona
Fasolka szparagowa z sosem i gotowanymi jajkami 177

łyżki masła 1,5 płaskiej łyżki mąki 1 szklanka wywaru od gotowania się fasolki gałka muszkatołowa odrobina soku z cytryny sól, pieprz Fasolę umyć i odkroić od niej końcówki. Jajka ugotować na twardo. Fasolkę wrzucić do wrzącej wody (posolonej i posłodzonej), ugotować i odsączyć. Uwaga: należy odlać 1 szklankę wywaru z gotowania się fasolki. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać(...)kolor to wlać wywar z gotowania się fasoli. Całość jeszcze chwilę gotować i cały czas mieszać. Na sam koniec sos doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie sokiem z cytryny. Jajka obrać i drobno posiekać.  Szczypiorek drobno posiekać. Fasolkę przełożyć na talerz. Polać ciepłym sosem, posypać pokrojonym jajkami i szczypiorkiem. Danie od razu podawać

Ugotować
Różowy chłodnik 160

twardo 1. Liście botwinki i buraczki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.  Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach.  3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę

Na moim talerzu
Owsiano-twarogowe kluchy z truskawkami 181

średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku klasycznych kopytek. Odkrawamy nożem krążki, które następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Kluski są gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem z cytryny. Następnie wrzucamy truskawki i smażymy ok. 5 minut. Gotowym sosem polewamy kluchy. Całość ma ok. 560 kcal, b/t/w

Kucharzyca
Zielony hummus, pasta z bobu 157

przygotowania: 10 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu 2 łyżki  tahini, domowej pasty sezamowej sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV + jedna łyżka 1/5 szklani wody 2 łyżeczki arabskiej przyprawy zatar 1 łyżka sezamu sól do smaku Wykonanie: W pojemniku blednera umieszczamy wszystkie składniki pasty, oprócz sezamu. Bardzo dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Pyszne rogaliki z podsmażonymi wiśniami 166

piec każdą blaszkę 20-25 minut. Jak już rogaliki będą zimne polać je lukrem. Lukier – cukier puder zalać odrobiną gorącej wody. Tylko tyle żeby uzyskać konsystencję gęstego lukru. Można zrobić lukier z sokiem z cytryny. Wykonanie w thermomix – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać letnie mleko, dodać mąkę i cukier, temperatura 37C, czas 2 minuty, obroty

Kuchnia Pokoleń
Nalewka i syrop z zielonych orzechów włoskich – cz.1 179

dodatkowe właściwości przeciwzapalne dzięki zawartości goździków i gałki muszkatołowej. Nalewka no.1 Składniki: 13 zielonych orzechów włoskich Skórka z połówki cytryny (dokładnie oczyszczone z białych fragmentów) ½ łyżeczki goździków ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1 litr spirytusu lub 700 ml czystej wódki Szklanka wody Ok. 300 g cukru trzcinowego. Jeśli wolicie baaardzo słodkie nalewki, może być więcej. Nalewka orzechowa z goździkami i gałką

Kate's Kitchen
Lemon curd – krem cytrynowy 180

wrzątkiem i osuszamy. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny (tylko żółtą część). Do miski dokładamy startą skórkę oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i pokrojone na kawałki masło. Miskę stawiamy na garnku w którym gotuje się woda, jednak miska nie może dotykać wody. Krem podgrzewamy cały czas mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu *** *** Gorący krem przelewamy przez sitko do miseczki

Blog z Apetytem
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 189

minut polewając co jakiś czas wytwarzającym się. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy do rondelka razem z żurawiną, cukrem, cynamonem i goździkami, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 minut. Po upływie 50 minut mięso obkładamy jabłkami i żurawiną (zostawiamy 2 łyżki jabłek do podania). Mięso pieczemy kolejnych

Smak mojej kuchni
Śledź smażony, marchewka i frytki z brukwi 220

przez 3 minuty na złoty kolor. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i pokruszoną fetą. Obierz i pokrój brukiew w słupki. Włóż do garnka, wlej wodę, lekko posól i gotuj przez 6 minut. Odcedź i ostudź. Rozgrzej olej i smaż frytki z brukwi na złoty kolor. Odcedź nadmiar tłuszczu

codojedzenia
Lekka pyszna sałatka 213

czerwonej cebuli, - 2 łyżki kukurydzy, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 1 łyżka siemienia lnianego. Sos: - 2 łyżki octu jabłkowego, - sok z 1/2 cytryny, - 1 łyżeczka musztardy, - szczypta soli, - szczypta pieprzu ziołowego, - 1 łyżeczka oregano/bazylii, - 3 łyżki wody mineralnej, - 2 łyżki oleju lnianego. Przygotowanie: - sałatę lodową kruszymy, dodajemy liście szpinaku i rukoli; - pieczarki delikatnie podsmażamy na 1/2 łyżki oliwy i doprawiamy

MintTaste
Spring rolls z serem i świeżymi warzywami z sosem z masła orzechowego 256

ogórka) sos: - 1 łyżka masła orzechowego gładkiego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Wszystkie składniki wymieszać. W razie, gdyby sos był za gęsty dodać zimnej wody. Papier namoczyć w wodzie. Sałatę porwać na listki. Warzywa obrać i pokroić w słupki. Na miękki papier ryżowy wyłożyć liść sałaty (bez głąba

CookYourself

Proponowane wyszukiwania