woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:548/1096)

Dżem z cukini z galaretką cytrynową 513

wydrążeniu środków) 1 galaretka cytrynowa (jeśli lubicie bardziej ścięty to można dać dwie) skórka i sok z 1 cytryny 250g cukru (szklanka) Wykonanie tradycyjne: Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą (ok. 50-75 ml). Gotujemy do miękkości. Jeśli mamy możliwość to polecam w tym momencie zblendować cukinię, jeśli

Mania Wypiekania
Zupa pomidorowa na zimno i... wspomnienia z wakacji 186

pomidorów 1 mała papryka czerwona  1 średni ogórek 1 cebula 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki cukru 100 ml śmietany kremowej (30%) + 1 łyżka sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory włożyłam  do miski, zalałam gorącą wodą. Po chwili tę wodę odlałam  i wlałam zimną. Teraz już mogłam bez trudu zdjąć skórkę z pomidorów. Pomidory

Kuchnia u Krysi
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 233

sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem(...)Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać mąkę mieszając dokładnie masę łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Posmarować wierzch chlebka wodą najlepiej przy pomocy pędzelka i posypać obficie sezamem. Piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, lekko ostudzić, następnie wyjąć z foremki i pozostawić chlebek

maniapieczenia
Sałatka śledziowa 176

pokrojonego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem. Fasolę namoczyłem w niewielkiej ilości wody na noc, ugotowałem z łyżeczką oleju na małym ogniu, dzięki czemu skórka nie popęka. Umyte jabłko obrałem, pokroiłem na drobne kawałki, skropiłem sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Drobno pokrojoną cebule przelałem na sicie wrzątkiem, posoliłem. Ogórki obrałem ze skórki, drobno pokroiłem

R'n'G Kitchen
CZEKOLADOWE SMOOTHIE Z DAKTYLAMI 182

śniadanie lub na podwieczorek.   Dla 1 osoby: ● 150 ml mleka migdałowego (niesłodzonego) ● 100 ml wody kokosowej* ● 2 łyżki organicznej surowej czekolady w proszku lub startej gorzkiej czekolady z zawartością 95% kakao ●1 banan ● 3 daktyle ● 1 łyżka soku z cytryny ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego ● 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)   Banany pokrój w talarki, z daktyli usuń pestki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makaron z wędzonym łososiem, cukinią i kremowym serkiem 243

ricotty -pół cebulki -ząbek czosnku  -przyprawy: czosnek granulowany, oregano, słodka papryka, sól, pieprz, świeża bazylia -kilka kropel soku z cytryny i koperek do łososia  -u mnie dodatkowo garść kiełków fasoli mung  Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Podsmażamy i dorzucamy pokrojoną(...)garnka, dodajemy serek, odrobinę soli, pieprzu i przypraw użytych do cukinii. Wracamy do patelni! Gdy cukinia jest już gotowa, zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojonego obsypanego koperkiem i skropionego cytryną łososia. Mieszamy, aż rybka lekko zjaśnieje. Przekładamy na talerz, na górę kładziemy makaron i przystrajamy bazylią. Całe danie ma ok. 440 kcal.  Smacznego

Gawron w rosole
Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 205

pigwy (tylko tyle udało mi się zdobyć) cukru tyle, ile waży pigwa po ugotowaniu i przetarciu sok z 1-2 cytryn Owoce pigwy należy oczyścić z meszku, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą - powinna zakrywać owoce. Trzymać na średnim ogniu aż do zagotowania, a potem na mniejszym przez ok. 1-1,5 godziny, aż stanie(...)zważyć i dodać do niego taką samą ilość cukru. Wstawić ponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco

KUCHARNIA
Zupa botwinka 172

duży pęczek botwinki lub dwa małe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego kilka ziemniaków śmietana sok z cytryny koperek 3-4 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Umyte i oczyszczone mięso zalać wodą, dodać obraną pietruszkę i marchewki, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie prawię miękkie dodać pokrojone

talerz przyjemności
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety 188

lazur kilka łyżek siekanej natki pietruszki sok z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek olej do pieczenia dyni sól Przygotowanie: Obraną dynię pokroić w niewielką kostkę, skropić olejem. Piec przez  kilka minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, dodać wodę w proporcjach (1 miarka(...)trakcie gotowania woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek wody. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć na niewielkie kawałki. Składniki sałatki wymieszać delikatnie, posolić do smaku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ilość oliwy i soku zależy od upodobań, w mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele. Smacznego Zobacz również

Codziennik Kuchenny
Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem 247

oleju 2 duże ziemniaki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 pęczek dymki 1 rozgniecione ziele angielskie kilka kropli soku z cytryny kilka szczypt cynamonu pieprz świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki szerokości ok. 0,5 cm. Przekładamy do miski. Dymkę koimy

My Chcemy Jeść
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 210

minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem dodaję szczyptę

Wanilia i Kardamon
SERNIK HARATANIEC 2 576

proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 250 g masła 2-4 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki cukru pudru łyżka kakao SER: 1 kg mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek (białka odkładamy) 250 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny BEZA: 8 pozostałych białek szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ORAZ: 0,5 słoiczka(...)powidła śliwkowego WYKONANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy kakao i zagniatamy. Chowamy do woreczka i zamrażamy. Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Podpiekamy

Pani na deser
Tatar ze śledzia i awokado 154

niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno(...)wtedy będzie bardziej zwarta konsystencja. U mnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników.  Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki). Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej

Kuchcik gotuje
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 184

osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone(...)pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 5 minut. Po 20 minutach gotowania, kiedy wszystko jest odpowiednio miękkie, zmiksować całość. Dodać parmezan, chwilę podgotować (około

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 215

osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone(...)pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 5 minut. Po 20 minutach gotowania, kiedy wszystko jest odpowiednio miękkie, zmiksować całość. Dodać parmezan, chwilę podgotować (około

Wino Francja Kuchnia
Deser podwójnie herbaciany z owocami physalis 209

zielonej herbaty i herbaty matcha... :) SKŁADNIKI (3- 4 porcje) galaretka z zielonej herbaty 2 łyżeczki liściastej herbaty zielonej (użyłam z brzoskwinią i hibiskusem) 2 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny 1 kopiasta łyżeczka żelatyy lub agaru 300 ml wrzątku jogurtowa masa z herbata matcha 150 ml jogurtu naturalnego lub ulubionego mleka roślinnego 2 łyżeczki miodu 1 kopiasta łyżeczka herbaty matcha(...)owoce np. mango, kiwi, pomarańcza, winogrono kilka pistacji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W zaparzaczu umieszczamy herbatę i parzymy ją w 250 ml gorącej wody (powinna mieć ok. 75 stopni). Lekko studzimy herbatę i dodajemy do niej miód oraz sok z cytryny. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i mieszamy z herbatą. Rozlewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki do stężenia. W kubku

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania