smaku - sól, pieprz mielony DIP ZIOŁOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego kilka gałązek koperku 2 łyżki szczypiorku kilka liści mięty sok z cytryny do smaku - sól, pieprz mielony DIP POMIDOROWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju szczypta cukru do smaku - sól, kumin(...)desce na pastę. Tę dodałam do miseczki z jogurtem. Doprawiłam do smaku kilkoma kroplami cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. DIP POMIDOROWY - pomidorki opłukałam, wrzuciłam do rondelka z odrobiną oleju. Dusiłam je aż popękały i zmiękły a następnie smażyłam mieszając aż odparował nadmiar wody. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pozostałymi przyprawami. Masę pomidorową przełożyłam do miseczki z jogurtem
Smaczna Pyzacukru (u mnie cukier trzcinowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy ) startej z jednej cytryny Do przygotowania karmelizowanego rabarbaru będziecie potrzebować: 80 dag rabarbaru 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki wody Do przygotowania bezy będziecie potrzebować: 6 białek 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 1 łyżki skrobii ziemniaczanej I oczywiście formy do pieczenia(...)Wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość siekamy nożem, po czym zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą
Okiem Blondynki by McBlondicukru (u mnie cukier trzcinowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy ) startej z jednej cytryny Do przygotowania karmelizowanego rabarbaru będziecie potrzebować: 80 dag rabarbaru 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki wody Do przygotowania bezy będziecie potrzebować: 6 białek 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 1 łyżki skrobii ziemniaczanej I oczywiście formy do pieczenia(...)Wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość siekamy nożem, po czym zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą
Okiem Blondynki by McBlondiBiszkopt jasny (na dwa blaty):6 jajek2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiszkopt kakaowy (na jeden blat):3 jajka1/2 szklanki cukru1/3 szklanki mąki
Świat Ciastacebulę i czosnek, smażyłem na małym ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym ogniu około godziny. Doprawiłem do smaku pieprzem i zakwasiłem lekko sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu podałem śmietanę
R'n'G Kitchenłyżek oliwy (lub oleju np. z pestek winogron) 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej) sól pieprz Wykonanie: Liście szpinaku opłukujemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy i wsypujemy do miski (jeśli liście są duże należy porwać je na mniejsze kawałki). Pomarańcze obieramy, a następnie wycinamy cząstki
MyCookBook.plmąki pszennej szczypta soli masa: 250 g miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie
na moim stole...Składniki: 400ml mleka kokosowego 200ml wody 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry(...)łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe
Tajskie smakihummus zapraszam tutaj . Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 burak 1-2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki tahini sól, pieprz czarny sezam/ czarnuszka kumin - na czubek noża oliwa Wykonanie: ciecierzycę z puszki dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Odsączyć buraka owinąć w folię spożywczą i upiec w piekarniku, np. przy okazji innych wypieków (około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Pieprz i sól do smaku Sok z cytryny Przygotowanie: Do garnka wlej olej i dodaj pokrojoną dynię, cebulę, marchewkę, pora. Smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła warzywa. Po 5 min dodaj opłukaną pod zimną wodą soczewicę. Całość gotuj
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSkładniki : 1/2 opakowania XXL suszonych pomidorów 1/2 ugotowanej saszetki kaszy jaglanej 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz dla smaku Jak przygotować: Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić - ja jak zwykle studziłam w trybie ekspresowym, czyli odlałam wodę i kaszę zalałam zimną przefiltrowaną wodą. Następnie wodę odlewamy. Odsączamy pomidory. Wrzucamy je do pojemnika ( u mnie był
dlaSmaQpryskane przed transportem. Osuszamy. Następnie wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, wodę odcedzamy. Owoc dokładnie wycieramy i kroimy na pół. Nie zdejmujemy skórki, nie wyjmujemy pestek. Wkładamy do plastikowego pudełeczka i chowamy do zamrażarki. Mrożoną cytrynę ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio do dań, do których wykorzystujemy sok z cytryny
Kulinarne przygody Gatityszklanki gorącej wodyWYKONANIE:Na początek należy włączyć piekarnik na 180 stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić(...)temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez 90 minut.Po upieczeniu, bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia.Myjemy owoce i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, aromat i żelatynę - wkładamy do lodówki.Gdy beza będzie już ostudzona, do wnętrza bezy przekładamy bitą śmietanę i owoce.Wk
Serce zamknięte w formie pysznościłyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu (ewentualnie można zastąpić suszonym) 4-5 łyżek bardzo zimnej wody Składniki na krem i owocowy wierzch: 1/3 szklanki śmietany18% 25 dag mascarpone 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli 3 łyżki miodu 600-700g świeżych fig Wykonanie ciasta: Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą
Mania Wypiekaniaćwiartki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 8-10 minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez ok. 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z oliwy, sosu Teriyaki, soku z cytryny, syropu klonowego, startego imbiru oraz z drobno posiekanego czosnku i chili przygotowujemy dressing. Odcedzone brukselki posypujemy uprażonymi nerkowcami
Apetyczna babeczkagruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny. Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkości