liści jarmużu 1/3 łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki kminku szczypta mielonej gałki muszkatołowej sok z cytryny sól Wykonanie: Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin. W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera(...)resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut. Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
kolorowotorcikowo200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny Krokant migdałowy – składniki: - 100 g posiekanych płatków migdałowych- 30 g masła- 110 g cukru (kryształ)- esencja migdałowa Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę(...)mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam z rady z jednego z programów Ewy Wachowicz), 1 łyżeczkę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny. Najlepiej wybierać banany o prostym kształcie. Przygotowałam według przepisu autorki („banany pociąć na 3-4 równe części, z jednej strony zrobić delikatne
mojewypiekiinietylkocukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1/2 cytryny - 100 g mlecznej czekolady startej na grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta(...)cytryny razem wszystko zmiksować dodać ubite białka i startą czekoladę razem wszystko wymieszać delikatnie 3. - Blachę 26/ 36 cm wysmarować margaryną wyłożyć papierem do pieczenia wylepić dno schłodzonym ciastem wyrównać dać ser piec ponad godzinę 190 stopni ciasto wystudzić 4. Polewa - W garnku rozpuścić margarynę dodać cukier kakao jogurt wodę gotować i cały czas mieszać
W królestwie smaków Beatytruskawkowy: 500 g truskawek 3 - 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka truskawkowa Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku 5 łyżek zimnej wody Dodatkowo: 10 ładnych truskawek 1 szklanka borówek 2 galaretki truskawkowe Do odmierzania używam: szklanka(...)cukru i soku z cytryny do czasu, aż się rozpadną i nie będzie surowych truskawek. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z galaretką, aż się ona całkowicie rozpuści (nie gotować). Wystudzony mus wyłożyć na biszkopty tak, aby mus z truskawek był również w przestrzeniach między nimi. Ciasto wstawić do lodówki. Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając
Kuchcik gotujeinnego słodzika Warstwa owocowa: 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych ) 1 łyżka soku z cytryny 1 – 2 łyżki miodu* Wykonanie: Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przelać raz wrząca a raz zimną wodą. Przesypać kaszę do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Odstawić do przestygnięcia. Przełożyć do blendera, dodać
Healthy food explorerSPITZKOHL (Brassica oleracea) to rodzaj bialej kapusty.Najprawdopodobniej pochodzi z Chin.Jest najwczesniejsza odmiana ze wszystkich kapustnych (nazywana jest rowniez Sommerkohl).Mozemy sie delektowac jej smakiem juz w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego balsamicznego 3 łyżki masła 1 l wywaru drobiowego 150 ml śmietanki 18% sok z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 30 minut. Odcedzić. Cebulę obrać, posiekać drobno, czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, podsmażyć cebulę, pod koniec dodać(...)naczynia wlać 3 chochle zupy i dolać śmietankę, wymieszać i całość przelać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Można podawać z makaronem lub duszonymi ziemniakami. Smacznego
Trufelkowoodcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Posypujemy solą, pieprzem, ścieramy na nie łyżeczkę skórki z cytryny – taką mieszanką szparagi masujemy, żeby pokryły się całe równomiernie olejem z przyprawami. Parmezan ścieramy na płatki, dzielimy go na 4 części. Po jednej części rozkładamy na talerzu, resztę zostawiamy(...)jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rozkładamy porcje grillowanych szparagów na talerze, skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy ostrożnie, żeby nie wylać żółtek – rozrywamy je w dłoniach lub przecinamy nożem
Karo in the Kitchenoczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia) 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zimnej wody Masa jabłkowa 900 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła lub margaryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Obie mąki wsyp na stolnicę. Dodaj(...)sodę/proszek, cukier puder i cynamon. Wymieszaj rękami. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i żółtko. Siekaj nożem, aż kawałeczki margaryny będą bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej
Delicious Placeodrobina pieprzu kolorowego posiekany koperek 1 mały jogurt 1 jabłko Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Buraki ugotować ze skórką, gdy wystygną pokroić w kostkę. Wymoczone śledzie, ogórki, cebulę drobno kroimy w kostkę - łączymy razem z chrzanem, sokiem z cytryny i olejem. Do jogurtu dodajemy starte jabłko i odrobinę pokrojonej cebulki w kostkę, doprawiamy do smaku solą
Garnkowe fanaberiePeru) Składniki: 3 ugotowane jajka 1/2 małego ząbka czosnku 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine Mięta (do dekoracji) opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki majonezu Przepis: Ugotować jajka (włożyć do gotującej wody i gotować 10 minuty, następnie szybko zalać zimną wodą i ostudzić). Obrać ze skorupek, posiekać
Gotowanie-uksmak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji:Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony czosnek i cebulę. Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link. Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła.Marynowanie
prawdziwe jedzeniewyparzamy wrzątkiem. Owoce myjemy. Bez obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji
Pyry na Gazkapusta lub dwie małe pęczek koperku 3 listki laurowe 4 ziela angielskie sól. pieprz, maggi sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Kapustę obrać z wszystkich nieładnych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Przełożyć do garnka i dolać trochę wody, aby się nie przypaliła ( nie za dużo, ponieważ kapusta puści swoje soki). Dodać ziele angielskie, listki laurowe
talerz przyjemnościmasła, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka kurkumy, kilka łyżek ciepłej wody, 2 duże ziemniaki, pół puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól(...)szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry. Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy
Pobite gary Barbary