woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:538/1096)

GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 168

ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć.  Golonkę również umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą.  Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h. Z kolei do garnka(...)kroimy na mniejsze części. Marchew kroimy w kostkę.  Jajka gotujemy i obieramy. Do opłukanych zimną wodą miseczek rozkładamy natkę pietruszki, jajka pokrojone w krążki, mięso, marchewkę i zalewamy wywarem z żelatyną. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Przed podaniem dekorujemy cząstkami cytryny lub skrapiamy octem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Łosoś w galarecie z warzywami 248

korzeń pietruszki 1/4 selera liść laurowy pieprz czarny sól sos rybny parę ziaren ziela angielskiego sok z 1/2 cytryny 6 łyżeczek żelatyny białko jajka listki kolendry Pietruszkę, marchewkę, selera pokroić i razem z porem włożyć do garnka. Zalać 2 litrami zimnej wody, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec, na około 5min, wrzucić zielony(...)groszek. Wszystkie warzywa wyłowić z pomocą łyżki cedzakowej i odstawić. Warzywny wywar przyprawić solą, pieprzem, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Zagotować i ostrożnie zanurzać w nim kawałki łososia. Jeżeli ryba nie będzie całkowicie zanurzona, należy uzupełnić płyn wrzątkiem. Gotować 5 min, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Łososia wyjąć delikatnie z zalewy i odsączyć. Białko wlać do zimnego wywaru

https:KKuchniaMniam
Sałatka z makaronem i szynką 62

jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1½ łyżki musztardy dijon lub miodowej sok z ½ cytryny sól, pieprz nieduży pęczek koperku Kroki Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Kukurydzę odcedź i przesyp do dużej miski. Paprykę, ogórka, wędlinę i ser pokrój w kostkę i dodaj do kukurydzy. Przełóż

Na-talerzu.pl
Sałatka śledziowa warstwowa. Śledzik pod pyszną pierzynką. 83

łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki majonezu  1 łyżka musztardy Dijon Świeżo mielony pieprz  Przygotowanie: Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w centymetrowe paski. Cebulę siekamy drobno. Szczypior też. Ser ścieramy na drobnej tarce. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, a majonez z musztardą. Całe obrane ziemniaki gotujemy w leciutko osolonej wodzie - byle byśmy ich nie rozgotowali

Kuchnia po mojemu
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 143

ziela angielskiego kilka li ści laurowych 2 żółtka 1-2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki oregano suche 4 łyżki stołowe śmietany Pó ł cytryny ( sok lub 1-2 łyżki octu lub do smaku) 4 litry wody Wykonanie nogi i golonke ,kurczaka umyte w łożyć do gara zalać woda i gotować mi ęso przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone

mojej kuchni
Kurczak z ryżem kalafiorowym 152

talerz.  Patelni nie myjemy używamy do przygotowania ryżu. średnia główka kalafiora cebula dwa ząbki czosnku 2 łyżki masła domowa vegeta + 50 ml wody (lub bulion) garść posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny szczypta chilli 2. Na patelnie dodajemy masło i smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy kalafior starty na tartce i bulion. Mieszając

Na moim talerzu
Koktajl z kwiatem forsycji 136

forsycji – popularnego krzewu kwitnącego wczesną wiosną. KOKTAJL Z KWIATAMI FORSYCJI Składniki na koktajl z kwiatami forsycji: 1 jabłko 1/2 banana 2 plastry cytryny 1 garść kwiatów forsycji 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki siemienia lnianego woda Jak zrobić koktajl z kwiatami forsycji: Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, banana obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą (tylko tyle

Dorota Smakuje
Griwech - algierski chrust 140

pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania saszetka suszonych drożdży (7 g) szczypta soli skórka z połowy pomarańczy łyżeczka cukru jajko łyżka spirytusu, soku z cytryny lub octu winnego (muzułmanie wybiorą sok lub ocet) ok. pół szklanki wody litr oleju do smażenia (dobry jest rzepakowy) cukier puder lub płynny miód Masło stopić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, drobno startą skórkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezy z wody po ciecierzycy (wegańskie) 103

końcu wykonać. Polecam - jestem mile zaskoczona ich smakiem.  Dla kogo: dla eksperymentatorów dla fanów ciecierzycy dla lubiących ideę no-waste Składniki: woda po ciecierzycy w puszce (ok. 140-150ml) łyżeczka soku z cytryny 200g cukru drobnego do wypieków barwnik (opcjonalnie) Wykonanie: Ciecierzycę odsączyć i zacząć ubijać, aż otrzymamy sztywną pianę. Zajmie to chwilę czasu. Do ubitej piany dodawać

Mania Wypiekania
zamiast porannej kawy zdrowy koktajl na oczyszczenie i wzmocnienie z proszkiem moringa 104

Składniki 1–1 i ½ szklanki wody filtrowanej ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżej kolendry 1-2 pomarańcze,lu cytryna i pomarańcza 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa kawałek korzenia imbiru opcjonalnie Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wypić świeży koktajl na zdrowie:)) Moringa jest najbardziej  zdrową rośliną   na świecie! Zawiera ponad 90 składników odżywczych i przeciwutleniaczy 46! Jest

mojej kuchni
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 232

dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy

Wędrówki po kuchni
Tort Rafaello 178

dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec

Wędrówki po kuchni
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów 162

papryczkę chili oraz pomidorki koktajlowe. Smażyć na małym ogniu przez 15 minut. Po 10 minutach dodać zielony groszek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dusić przez kolejne 5 do 7 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem pomidorowym. Całość można posypać startym serem Parmezan. Makaron z sosem ze świeżych pomidorów O czym warto pamiętać przygotowując makaron z sosem

mecooks
Hummus 118

Ciecierzycę odcedzić. Sezam uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć do blendera, dodać oliwę i miksować przez chwilę. Dodać czosnek, sok z cytryny oraz sos sojowy i ponownie zmiksować. Dodać ciecierzycę i miksować, dolewając wody do uzyskania odpowiedniej, ulubionej konsystencji. Doprawić pieprzem. Przełożyć do miseczki, polać oliwą i ozdobić sezamem

Healthy food explorer
Morele w korzennym syropie. 171

aromatycznie. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Tylko trzeba się śpieszyć, bo za chwilę sezon morelowy się skończy. Zachęcam :) Składniki: Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru kawałek kory cynamonu kilka goździków Dodatkowo: sok z cytryny według uznania około 60 dag małych moreli Wykonanie moreli w korzennym syropie: 1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec

Izabelawkuchni