woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:530/1096)

Pyszny obiad – spaghetti z pesto i krewetkami 289

łyżki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek ewentualnie woda do rozrzedzenia lub więcej oliwy Przygotuj pesto. Migdały upraż na suchej patelni. Jarmuż i bazylię pokrój grubo. Obierz czosnek. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste pesto. W naczyniu wymieszaj soję z cytryną i miodem. Dodaj krewetki i marynuj przez 20 minut. Podziel brokuły

codojedzenia
Samosy 157

u0142y\u017ceczka soku z cytryny\r","kilka listk\u00f3w mi\u0119ty (opcjonalnie)\r","2 \u0142y\u017ceczki posiekanej kolendry lub natki pietruszki\r","s\u00f3l\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Samosy","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT40M","recipeInstructions":["Obrane i oczyszczone ziemniaki kroimy w mniejsze kawa\u0142ki i gotujemy w lekko osolonej wodzie razem z groszkiem do mi\u0119kko\u015bci(...)zamienne na 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty (opcjonalnie) 2 łyżeczki posiekanej kolendry lub natki pietruszki sól olej do smażenia Sposób przygotowania Obrane i oczyszczone ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie razem z groszkiem do miękkości (jeżeli używamy groszku konserwowego możemy pominąć ten krok, świeży

Mostek w kuchni
Pierś z kurczaka marynowana w maślance 199

piersi z kurczaka - 1 duża maślanka - 2 cebule - pęczek natki pietruszki - mieszanka warzyw mrożonych ( marchewka, pietruszka, seler, kalafior ) - ogórek świeżo kiszony  - pomidor - łyżeczka masła -łyżeczka soku z cytryny - sól, pieprz Cebulę obieramy i  kroimy w krążki. Na dno naczynia w którym będzie się marynować wykładamy jedną warstwę cebuli, wylewamy na nią  połowę maślanki, na to kładziemy(...)stopni ) na 30-40 minut. Długość zależy od wielkości piersi. W tym czasie mrożone warzywa wkładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Dosładzamy szczyptą cukru i na koniec dodajemy sok z cytryny oraz masło. Delikatnie mieszamy.  Gotowe piersi wykładamy na talerz wraz z warzywami i kiszonym ogórkiem oraz pokrojonym w ćwiartki pomidorem. Smacznego

Kulinarne przemyslenia
Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką 164

wody ( z cukini przede wszystkim), więc jeżeli nie będziecie go zajadać od razu to dobrze po całkowitym przestudzeniu wyjąć z obręczy i położyć go na grubej warstwie ręcznika, żeby woda wsiąkła – będzie wtedy bardziej zwarty. Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką   Drukuj Prep time 40 min Cook time 1 godzina Total time 1 godzina(...)dodać jajka i śmietanę, sól, pieprz i wymieszać dobrze. Cebulkę posiekać, usmażyć na oliwie na brązowo. Cukinię dobrze odsączyć z wody, przełożyć do miski. Przełożyć do niej cebulę, dodać pokruszony serek włoski, jajka, posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny - całość dobrze wymieszać. Dodać kaszkę manną, wymieszać. Paprykę pozbawić skórki, podzielić na kawałki w kształcie pasków Tortownicę z odpinanym bokiem wyłożyć

Cooking for Emily
Jabłecznik 175

zawsze na czasie   Składniki mąka pszenna, 500g margaryna, 250g cukier, 1/2 szklanki żółtka, 3 sztuki śmietana kwaśna 18%, 2 łyżki szczypta soli jabłka, 1.5 kg sok z cytryny, cukier do smaku cukier puder Przygotowanie Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy schłodzoną margarynę, cukier, śmietanę, sól i żółtka. Siekamy składniki nożem potem wyrabiamy na gładkie ciasto.  1/3 masy zawijamy(...)ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy. Wykładamy dno i boki. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. W rondlu zagotowujemy odrobinę wody, dodajemy pokrojone jabłka, smażymy do miękkości około 10 minut. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Wykładamy masę na ciasto, scieramy na wierzch zamrożone ciasto. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st. 10 minut przed końcem

Gotowanie moimi oczami
Pikantna zupa z dyni 204

kostkę (wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić Na głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około

Proste Potrawy
Dżem brzoskwiniowy 149

skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w grubą kostkę. Brzoskwinie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, podlewamy niewielką ilością wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną, zaczną się rozpadać i otrzymamy pożądaną konsystencję dżemu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 5 min. Rada: Brzoskwinie są ubogie

Krokusowy Dom
GALARETKA Z RÓŻY 158

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-rozy.html 150 g płatków róży u mnie bordowe 0,75 szklanki wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny 1 filiżanka cukru pół łyżki pektyny WYKONANIE(...)zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy

w mojej kuchni
Krewetki z czosnkiem 222

ząbków czosnku, drobno roztartych1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła  20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego masła  woda,  ile potrzeba przygotowanieKrewetki rozmrozić. Rozgrzać  oliwę na   patelni z grubym dnem, na dużym ogniu(...)solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się  różowe, około 1 minuty. Dodać  czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła,  i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać resztę zimnego

Stare Gary
KOTLECIKI RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ 156

filetów rybnych ( dorsz , mintaj) 100 g kaszy jaglanej ( tj ok 1/2 szklanki) 1 cebula sok z 1/2 cytryny  3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko  sól,pieprz koperek bądź natka pietruszki  Kaszę opłukać zimną wodą i sparzyć. Gotować w osolonej wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić dzień wcześniej). Filety pokroić, zmielić razem z zimną

Niespełnione zdolności kulinarne
Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską 125

jajko 1/2 główki kapusty włoskiej 100 g słoniny wędzonej 200 ml bulionu warzywnego 1 pełna łyżka mąki sok z cytryny sól, pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski(...)momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 160

pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna  Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół a potem siekamy, żeby otrzymać dużą kostkę. Pokrojonego pora dokładnie płuczemy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, okrawamy i kroimy w kawałki grubości palca. Na patelni(...)zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować. Cytryna wspaniale uzupełnia smaki

les mirabelles
Chińszczyzna z ryżem basmati 228

biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka(...)ryżu, aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał. Jeżeli ryż zacznie zmieniać barwę, a olej lekko się spieni, znaczy, że możemy wsypać pozostałą część. Smażymy, często mieszając, dodajemy sól. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę na kuchence. Gotujemy do chwili, aż ryż wchłonie prawie całą wodę. Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy przykryty garnek na 20 minut. Po 20 minutach

mojewypiekiinietylko
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 278

czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i ewentualny nadmiar tłuszczu

Kulinarna Pokusa
La vie en rose. Co znalazłam w płatkach róży. 161

dzień będzie syrop ze stokrotek.  I jest róża. Dla mnie królowa. Piękna, dostojna, wonna, odurzająco zmysłowa. To czego szukałam, odnalazłam w róży, w jej płatkach i w odrobinie wody .... Galaretka z płatków róży to mój tegoroczny skarb. Cudownie wonna, aromatyczna i tak pięknie rubinowa zawładnęła naszymi zmysłami i nie mogę przestać o niej myśleć. W głowie rodzą się kolejne(...)zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, który spowoduje przemianę barwy na rubinową czerwień. Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania