woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:525/1096)

Panna cotta z musem z mango 283

mleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 70-80 g cukru Mus z mango 2 szt mango 1 łyżka soku z cytryny odrobina kardamonu w proszku 2 łyżki cukru Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać przekrojoną laskę wanilii, wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier. Podgrzać często mieszając(...)zmiksować na puree i przełożyć do małego garnuszka. Dodać cukier i kardamon do smaku, gotować przez 2 minuty, na wolnym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i wcisnąć sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Schłodzony mus z mango wyłożyć na wierzch panna cotty, przykryć folią i schładzać, najlepiej przez noc w lodówce. Artykuł Panna cotta z musem z mango

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie z rodzynkami 102

dodatkowo wystąpiły powidła śliwkowe. Można nawet doszukać się podobieństwa do przepisu na śledzie po kaszubsku, które są zakwaszane octem, moje śledzie z rodzynkami są z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Polecam również wpis na najlepsze przepisy na śledzie. Tam znajdziecie całą masę inspiracji na śledzie. Moje śledzie oprócz cebuli, miodu i rodzynek zawierają turecką pastę paprykową ( w której się(...)piórka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 10 minut aż napęcznieją, odcedzamy. Śledzie zalewamy wodą, kilkakrotnie je płuczemy, wymieniamy wodę i suszymy na papierowym ręczniku, kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy na małym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, liść laurowy, ziele angielskie i odcedzone rodzynki, polecam podlać odrobiną wody. Chwilkę wszystko dusimy, cały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglanka orzechowa z nutą cytrynową na mleku sojowym 235

kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka sojowego (można użyć krowiego) 1 banan sos  sok z połowy cytryny 2 łyżki masła orzechowego  3 łyżki syropu z agawy kilka posiekanych orzechów laskowych  Przygotowanie: Kaszę jaglaną należy przepłukać zimną wodą, odsączyć i zalać mlekiem. Pod przykryciem zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 min pod przykryciem

Niezły Młynek
Grillowana ośmiornica i czarna quinoa 133

których pisałam we wstępnie, a następnie gotujemy - do garnka nalewamy wina wkładamy ośmiornicę, cebulę, 3 ząbki czosnku, dolewamy trochę wody, nie za dużo tylko tyle, aby ośmiornica była przykryta. Gotujemy na małym ogniu, po 30 minutach dodajemy 3/4 kiszonej cytryny, parę gałązek świeżej mięty i oregano, gotujemy dalej, co jakiś czas sprawdzając miękkość mięsa i gdy jest już gotowa wyjmujemy

Quinoa Raz!
Pstrąg łososiowy smażony na wodzie 263

sposób łososia razem z Okrasą, przy okazji jego wizyty w Gdańsku: Łosoś na wodzie a'la Okrasa . Tym razem przyszła kolej na przepiękny filecik z pstrąga. Składniki na 2 porcje: 1 filet z pstrąga łososiowego [ok.350-400g] - wraz ze skórą kilka plastrów i sok z 1/3 cytryny koperek - świeży lub mrożony sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb - do smaku Filet dokładnie(...)rybę sól, pieprz i przyprawę do ryby. Posypać koperkiem. Skropić sokiem z 1/3 cytryny i przykryć kilkoma plastrami cytryny. Tak zamarynowany filet z pstrąga łososiowego odstawić na 1 godzinę do lodówki, dla "przegryzienia się" smaków. Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować.  Włożyć zamarynowane kawałki fileta skórą do dołu - całość ma być lekko zanurzona

Grunt to przepis!
Śledzie w oleju 225

jedno z dań wigilijnych… i nie tylko.   Składniki:  - śledzie matiasy ok. 500g- 2 cebule- sok z cytryny- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek otarty- pieprz- sól do smaku- olej Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili(...)hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi

mojewypiekiinietylko
Koktajl wielowitaminowy 145

miód- opcjonalnie dodatkowo u mnie spora garść szpinaku i 1 łyżeczka młodego jęczmienia (proszek) Parząc herbatę zieloną , zalewaj ja wodą o temperaturze ok. 80 stopni C, ewentualnie dodaj łyżeczkę sproszkowanej kurkumy. Herbatę ostudź. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn, obierz awokado ze skórki, wyjmij pestkę, dodaj skórkę pomarańczową. Zblenduj składniki na aksamitny koktajl. Przed podaniem przelej przez gęste sitko

Z Kuchni Do Kuchni
Jajecznica z botwinką i makaronem. 166

czarny mielony do smaku masło do smażenia Wykonanie: 1. Botwinkę oczyszczamy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Następnie skrapiamy lekko sokiem z cytryny i mieszamy, dzięki temu botwinka nie straci koloru. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dokładnie studzimy

Izabelawkuchni
Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret 213

łyżka kaparów w zalewie Sos winegret 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka dowolnych ziół sól do smaku pieprz, opcjonalnie Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gorące pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Pokrój cebulę w drobną kostkę i wraz z ziołami i kaparami posyp ziemniaki

codojedzenia
Spring- rolls z kurczakiem, makaronem ryżowym, glonami wakame i warzywami 188

kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego środek nakładam część mieszanki makaronu i warzyw oraz kilka kawałków kurczaka. Następnie zwijam wszystkie boki do środka. Postępuję

Mango Papaja
Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad 311

krok. A Wam o tym opowiem.  Dorada z patelni  1 dorada na osobę  1 plasterek cytryny sól, pieprz do smaku  3 łyżki masła klarowanego  1/3 szklanki oleju rzepakowego    Doradę należy umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie pod łuskę nożem zeskrobać łuski.  Doradę przeciąć od spodu i wyjąć wnętrzności

Kuchnia na wzgórzu
Sernik tradycyjny z rodzynkami 188

miękkiego ▸4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika ▸2 łyżki skrobi ziemniaczanej ▸skórka z połowy cytryny ▸80 g rodzynek  ▸pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. 2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Hummus z kurkumą i olejem z czarnuszki 268

kubku korzennego grzańca albo aromatycznej herbaty :) Składniki na średnią miseczkę hummusu: 1 szklanka gotowanej cieciorki ok 100 ml wody 1 łyżka tahini lub sezamu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki oleju z czarnuszki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, kumin do smaku czarnuszka do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować do uzyskania jednolitej

Ze smakiem i z pasją
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 219

pomidorów,150 g serka śmietankowego Almette,1 czerwona cebula,1 ząbek czosnku,1 l bulionu,4 łyżki masła,Garść listków bazylii,150 ml Cydru Lubelskiego,1 łyżeczka soku z cytryny,2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji,Cukier,Sól,Pieprz Cayenne,Kilka gałązek tymianku,Ocet balsamiczny,Oliwa.Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe części(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Orzeszki zrumienić na patelni.Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion

SzczyptaSmaQ
Sałatka ze szparagów, awokado i feta 285

mnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę w solą i wrzuć szparagi do wrzątku. Gotuj przez 4 minuty, po czym odcedź i opłukaj zimną wodą. Szparagi zachowają swój

codojedzenia
Pierś kaczki w cytrynie z makaronem chow mein 166

imbiru cebula 1 łyżka wina ryżowego szczypta soli Sos : 350 ml rosołu drobiowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką wody, winem i solą. Mięso kaczki pokroiłem w kostkę, wymieszałem z przygotowaną marynatą, odstawiłem na godzinę. Kawałki kaczki osączyłem z marynaty, obtoczyłem

R'n'G Kitchen
Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine) 305

puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju) 1 malutka cukinia 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny starty parmezan (do posypania) pieprz zielony (ziarnisty) sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię

Oryginalny smak
Lemon curd - krem cytrynowy 256

dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą.    Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka i żółtka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny i pokrojone masło. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier i masło rozpuszczą

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania