papryczka mała czerwona 6 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 1 awokado 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego sos vinaigrette: 7 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki bazylii sól 1/2 łyżeczki musztardy 3 łyżki wody Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane
wesoła kuchniamąki • tarta bułka do panierowania • olej do smażenia Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami
To co kochambłyskawicznego na zimno ( plus 2 szklanki mleka ) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka żelatyny spożywczej 1 opakowanie galaretki agrestowej Dynię obieramy , oczyszczamy komorę nasienną , kroimy w kostkę i wkładamy do garnka . Zalewamy 3 łyżkami wody , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , żeby się nie przypaliła . Jak już będzie miękka
Ogrodnik w podróżychia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem ok 5-10 min. Pudding Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki
Mieszam w GarnkuGranny Smith) - 1 szklanka gęstej śmietany ( crème fraiche ) może być inna, ale co najmniej 18% - sok z ½ cytryny - 1,5 łyżeczki musztardy ziarnistej - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - cukier (do smaku) - jajka ugotowane na twardo Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub mleku (czas zależy od stopnia zasolenia). Wymoczone osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w drobną kostkę. Przekładamy(...)miseczki, sparzamy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą i odcedzamy na sitku (jest lżej strawna). Umyte jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką w taką samą kostkę, jak cebulę – skrapiamy sokiem z cytryny – mieszamy, aby jabłko nie ściemniało. Do jabłka dodajemy odsączoną cebulę, śmietanę, musztardę, różową sól himalajską, świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
mojewypiekiinietylkołyżeczki cukru sól, pieprz do smaku mąka - ok. 8 łyżek 1-2 łyżki soku z cytryny łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tandoori masala 1 ząbek czosnku garść świeżej kolendry oliwa masło Marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru i kminkiem. Odcedzić. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i dodać ugotowaną marchewkę
KUCHARNIANastępnego dnia cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą , dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachowaćOdcedzoną cieciorkę i wywar ostudzić. Czosnek posiekać, włożyć do wysokiego naczynia , dodać część soku z limonki lub cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus
Stare Garyszczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.Nadzienie.Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować na 2 placki.Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać
Kulinarny karnet Christopheramięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy cytryny 150-200 ml koncentratu buraczanego (dla lepszego smaku i koloru) 1-2 łyżki Vegety sól pieprz cukier Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy wodę. Wkładamy umyte mięso i gotujemy do miękkości, w międzyczasie zbierając powstające szumowiny. Marchewki, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy(...)miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko. Całość mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy osączoną z zalewy fasolkę i doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy także koncentrat buraczany (ja wlałam ok. 200 ml). Barszcz rozlewamy do przygotowanych talerzy dodając po kilka kawałków pokrojonej wołowiny. Każdą porcję ozdabiamy łyżką
MyCookBook.plpieczenia 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego 4 jajka 60g ksylitolu 30ml miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach. 2 Żurawinę i orzechy namaczam w ciepłej wodzie. 3 Piekarnik rozgrzewam do 180st.C. 4 Do miski przesiewam mąkę gryczaną, z brązowego ryżu, jaglaną i ziemniaczaną. 5 Dodaję zmielone siemię
Book of spellsmoreli pół szklanki rodzynek 4 suszone daktyle 1 szklanka passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny. Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki. Rodzynki, daktyle i morele zalałem gorącą(...)wodą i zostawiłem na około 20 minut, odcedziłem na sicie. Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, pokrojone morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie
R'n'G Kitchenząbki czosnku 100 g. obranej marchewki 25 g. obranej pietruszki 2 łyżki masła 1 szkl. wody kilkanaście listków bazylii 1 łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka soli świeżo mielony pieprz Mus z awokado 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżeczka mascarpone 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w większą kostkę, czosnek w plasterki. Pomidory podziel na cząstki(...)pokrojone pomidory i 1 szklankę wody. Posłódź i posól. Przykryj garnek i gotuj 30 minut. Do zupy dodaj listki bazylii i pieprz do smaku, gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne. Dojrzałe awokado rozdrobnij dobrze widelcem, dodaj sok z cytryny i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem
Delicious Placeminut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy por nam się podsmaża, przygotowujemy rybę. Filety z ryby myjemy w zimnej wodzie, następnie kładziemy je na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Tak przygotowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Przyprawioną rybkę umieszczamy na kawałku folii aluminiowej, na wierzch ryby kładziemy pora z cebulką, lekko dociskamy dłonią
KulinarneImpresje.pljajek kurzych. 24 jajka przepiórcze, 450 g groszku zielonego mrożonego, 300 ml śmietany 30%, sok z cytryny, sól, cukier, 13 g żelatyny, masło do smarowania foremek Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Groszek wrzucić do garnka, wlać niewielką ilość wody, ugotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 300 ml przecieru. Do groszku wlać 100 ml śmietany
królestwo garówSkładniki: seler 3 sztuki większe, jabłka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez light 2 łyżki jabłka i selery obrać ze skóry, selery opłukać pod zimną wodą w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć selery i przełożyć do miski jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost do selerów, wlać
W Mojej Kuchni Lubiępłaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają nam pesteczki
kawawszklancesoli i kurkumy - Na odrobinie oliwy podsmażyć plasterki papryczki chili, po chwili dodać kiełki i trochę wody - Dodać curry, świeżo mielony czarny pieprz i sól; dusić 3-5 min - Po ugotowaniu do ryżu dodać trochę oliwy z oliwek i sok z cytryny, wymieszać, przełożyć na talerz, udekorować posypką chili - Przełożyć kiełki na talerz, skropić je lekko cytryną
Wegańska kuchnia orientalnaprzedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki 0,7 l wódki w przepisie podano jeszcze
Kuchnia Beatywędzonego boczku; 1 filet z kurczaka (o wadze ok. 250 g); 50 g parmezanu (w kawałku) 8 filecików anchois; Sól; Pieprz. Sos: 2 jaja; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 6 łyżek oliwy; 1 łyżka drobno startego parmezanu; Sól; Pieprz. Grzanki: 6 kromek bułki pszennej (u mnie bułka paryska ); 2 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Sałatę podzielić(...)Jaja włożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie jajka przełożyć do miseczki z zimną wodą. Z wystudzonych jaj ściąć nożem czubek i wyjąć łyżeczką płynne żółtko. Sok z cytryny dobrze wymieszać z oliwą. Następnie dodać płynne żółtka, starty parmezan i całość ubić mikserem lub trzepaczką. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażyć
Gospodyni Miejskamoczone przez około 4-5 godzin (można je moczyć przez całą noc) 120g mleczka kokosowego (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny Karmel orzechowy: 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około
Mała Cukierenkapiekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i drobno siekamy. Ryż jaśminowy gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Łososia i cebulę oraz bazylię kroimy w drobną kosteczkę i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz zmielonym pieprzem. 1/2 utworzonej masy wykładamy do naczynia. Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy
ChilliJemyśrednia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać olej. Gotować pod przykryciem 20 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty jabłka i żurawinę (żurawinę
królestwo garów