goździki 1l gęstego jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 3% 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie może być stewia lub erytrol) 1 łyżka soku z cytryny 40g płatków migdałowych listki mięty do dekoracji Jagody opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 500ml wody, dodać goździki i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty i zdjąć z ognia, ostudzić. Jagody przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować(...)według mnie to strata czasu i energii. Tym bardziej, że przecieranie dodatkowo spowoduje straty błonnika i witamin. Masę wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić do smaku ksylitolem i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Schłodzoną zupę rozlać do niewielkich misek, posypać płatkami migdałowymi, udekorować miętą i borówkami. 1 porcja
Dietologłyżkach oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około(...)około 15 minut. Ja użyłem przystawki Varoma do Thermomixa. Można je także ugotować w bulionie lub osolonej wodzie, około 10 minut na małym ogniu. Do rondelka wlej śmietankę. Doda skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier do smaku. Gotuj 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje
kuron.com.plłyżeczki soli 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka skórki z limonki 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C. jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy
Luźna KuchniaSKŁADNIKI 4jajka, 1surowe żółtko, 4łyżki oleju słonecznikowego,sok z połowy cytryny, natka pietruszki ,albo zielony koper ,lub szczypiorek,sól pieprz(...)Jajka ugotować na twardo i po ugotowaniu,przelać zimną woda .Obrać ze skorupki.wszystkie jajka ,przekroić na połówki ,a z dwóch wyjąć żółtka.Białka i połówki jajek pokroić na drobne kawałki .Pozostałe dwa żółtka ,rozetrzeć z żółtkiem surowym i olejem .Dodać sok z cytryny ,sół i pieprz do smaku.Pokrojone jajka ,polac powstałym sosem ,posypać zielenina .Gotowe
w mojej kuchni1surowe żółtko, 4łyżki oleju słonecznikowego, sok z cytryny, natka pietruszki ,albo zielony koper ,lub szczypiorek,sól pieprz(...)Jajka ugotować na twardo i po ugotowaniu,przelać zimną woda .Obrać ze skorupki.wszystkie jajka ,przekroić na połówki ,a z dwóch wyjąć żółtka.Białka i połówki jajek pokroić na drobne kawałki .Pozostałe dwa żółtka ,rozetrzeć z żółtkiem surowym i olejem .Dodać sok z cytryny ,sól i pieprz do smaku.Pokrojone jajka ,polac powstałym sosem ,posypać zielenina .Gotowe
w mojej kuchnikorzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora, około 10 cm 3 spore ząbki czosnku 1,3 l wody 3 ziemniaki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska ” 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Wolę(...)kostka jest większa, bardziej “rustykalna” Wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Pamiętaj aby doprawiać potrawę praktycznie na każdym kroku, łatwiej będzie wykończyć jej smak. Po około 20 minutach gotowania, kiedy ziemniaki zmiękną dodaj buraczki tarte “Manufaktura Wielkopolska” oraz sok z cytryny (sprawia on, że buraki nie tracą swojego pięknego
kuron.com.plczczo, ok pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Do jego przyrządzenia warto użyć ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Polecam również pić go po umyciu zębów, lub wstrzymać się z tym min przez trzydziesci minut po wypiciu koktajlu, ponieważ duża zawartość soku z cytryny może uszkadzać szkliwo. To jak, gotowi na detox? Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje: pół(...)kremowy. Pijemy od razu. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej wody lub np. zielonej herbaty. Jeśli jest dla Was zbyt pietruszkowy w smaku (nie każdy lubi smak zieleniny, może on przeszkadzać zwłaszcza osobom nieprzyzwyczajonym do picia zielonych koktajli), możecie dodać więcej jabłka, ogórka i cytryny. Na zdrowie
Zawsze głodna!gorącej wody 2 łyżeczki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g) 700 ml gorącej wody Krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g margaryny maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) Krem kakaowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła maślany(...)wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Krem cytrynowy - ugotować budyń śmietankowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklanki cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny
Ciastka - domowe słodkościząbków czosnku drobno pokrojonego puszka ciecierzycy - ciecierzyca odsączona, wypłukana i osuszona350 g jarmużu tarty parmezan do posypania Sól i pieprz Sok z cytryny, do skropieniaprzygotowanieMakaron ugotować, odcedzić. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku. Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski(...)smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Można podlać 1 - 2 łyżkami wody z gotowania makaronu.. Dodać makaron, wymieszać. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podawać z parmezanem. Smacznego
Stare Garyangielskiego- garść suszonych grzybów- sól i pieprz do smaku- ksylitol do smaku (lub cukier)- ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie)- majeranek- natka pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40
Smaczne Zdrowepapryczka mała czerwona 6 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 1 awokado 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego sos vinaigrette: 7 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki bazylii sól 1/2 łyżeczki musztardy 3 łyżki wody Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane
wesoła kuchniamąki • tarta bułka do panierowania • olej do smażenia Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami
To co kochambłyskawicznego na zimno ( plus 2 szklanki mleka ) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka żelatyny spożywczej 1 opakowanie galaretki agrestowej Dynię obieramy , oczyszczamy komorę nasienną , kroimy w kostkę i wkładamy do garnka . Zalewamy 3 łyżkami wody , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , żeby się nie przypaliła . Jak już będzie miękka
Ogrodnik w podróżychia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem ok 5-10 min. Pudding Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki
Mieszam w GarnkuGranny Smith) - 1 szklanka gęstej śmietany ( crème fraiche ) może być inna, ale co najmniej 18% - sok z ½ cytryny - 1,5 łyżeczki musztardy ziarnistej - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - cukier (do smaku) - jajka ugotowane na twardo Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub mleku (czas zależy od stopnia zasolenia). Wymoczone osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w drobną kostkę. Przekładamy(...)miseczki, sparzamy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą i odcedzamy na sitku (jest lżej strawna). Umyte jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką w taką samą kostkę, jak cebulę – skrapiamy sokiem z cytryny – mieszamy, aby jabłko nie ściemniało. Do jabłka dodajemy odsączoną cebulę, śmietanę, musztardę, różową sól himalajską, świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
mojewypiekiinietylkołyżeczki cukru sól, pieprz do smaku mąka - ok. 8 łyżek 1-2 łyżki soku z cytryny łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tandoori masala 1 ząbek czosnku garść świeżej kolendry oliwa masło Marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru i kminkiem. Odcedzić. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i dodać ugotowaną marchewkę
KUCHARNIANastępnego dnia cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą , dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachowaćOdcedzoną cieciorkę i wywar ostudzić. Czosnek posiekać, włożyć do wysokiego naczynia , dodać część soku z limonki lub cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus
Stare Gary