woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:526/1096)

Pierś kaczki w cytrynie z makaronem chow mein 166

imbiru cebula 1 łyżka wina ryżowego szczypta soli Sos : 350 ml rosołu drobiowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką wody, winem i solą. Mięso kaczki pokroiłem w kostkę, wymieszałem z przygotowaną marynatą, odstawiłem na godzinę. Kawałki kaczki osączyłem z marynaty, obtoczyłem

R'n'G Kitchen
Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine) 305

puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju) 1 malutka cukinia 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny starty parmezan (do posypania) pieprz zielony (ziarnisty) sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię

Oryginalny smak
Lemon curd - krem cytrynowy 256

dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą.    Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka i żółtka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny i pokrojone masło. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier i masło rozpuszczą

maniapieczenia
Tort migdałowo-cytrusowy 253

łyżeczki proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g cukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła* 200 g płatków migdałowychmasa z serka mascarpone* 1 mała cytryna* 3 łyżeczki żelatyny* 250 g serka Mascarpone* 50 g cukru pudru* 300 ml śmietany kremówki* 1 puszka mandarynek w syropieSposób wykonaniabiszkopt niskiOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier(...)delikatnie podsmażyć.Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.masa z serka mascarponeŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Ser Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.Następnie ubić śmietanę kremówkę. Do serka dodawać chłodną żelatynę i mieszać aby dobrze się połączyła, następnie

Mix smaku
Tort z patelni 186

lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu  Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem

prawdziwe jedzenie
Moules mariniere z cydrem green mill 205

łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 2-3 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego (opcjonalnie), pieprz do smaku Do podania: dowolne pieczywo, cytryna pokrojona w ćwiartki, schłodzony cydr green mill. Przygotowanie: Małże oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie na 15 minut. Otwarte małże nacisnąć lub postukać o deskę, wyrzucić wszystkie otwarte. Chilli(...)mleczko kokosowe, dusić pod przykryciem 3-5 potrząsając rondlem od czasu do czasu. Usunąć garni i wszystkie zamknięte małże, posypać pietruszką, przyprawić pieprzem. Podać z pieczywem i cząstkami cytryny.     T kaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska

SzczyptaSmaQ
RYBA Z PATELNI Z KREWETKAMI I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI 227

papryki 1/2 małej cukinii płatki chili do smaku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku plasterki cytryny i limonki plus 1 łyżeczka soku z limonki kilka listków bazylii WYKONANIE: Jeśli używasz mrożonych krewetek przełóż do garnka i zalej na 10 minut ciepłą wodą. Umyte i osuszone ryby posól i popieprz w środku i na zewnątrz. Oprósz je z obu stron(...)plasterku cytryny. Na patelni rozgrzej dobrze oliwę i ułóż na niej ryby. Smaż je z jednej strony przez około 6-7 minut. W tym czasie usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój je w większą kostkę. Cukinie pokrój (razem ze skórką) w grubsze plastry,a następnie w ćwiartki. Warzywa wrzuć do miski, dodaj do nich odsączone z wody i osuszone

Słodko-Słony Świat Ilony
Çilbir – jajka w koszulkach po turecku, na jogurcie 278

tygodnia, bo nic dobrego z tego nie będzie.   Jajka rozbijamy i wlewamy każde do osobnej miseczki. W szerokim garnku wlewamy wodę, wystarczy około 8-10cm. Delikatnie ją solimy. Nie wlewamy żadnego octu czy soku z cytryny i nie robimy łyżką wirów. Nie ma to najmniejszego sensu, a ocet czy kwas cytrynowy tylko ścinają i utwardzają białko. Nie chcemy

Karo in the Kitchen
Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami 228

naleśników) naleśniki 1 jajko 150g mąki orkiszowej (lub pszennej) 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100 ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego prażone jabłka 4 duże jabłka (użyłam ligoli, twarde i słodkie) sok z 1 cytryny 2 łyżki ksylitolu lub miodu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 ziarna(...)łyżeczka cynamonu (lub wedle uznania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy i łączymy z solą oraz jajkiem, dolewamy mleko i wodę, całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadka dosypujemy mąki. Na nieprzywierającej patelni smażymy nalesniki po ok. 30 sekund z każdej strony. (Na patelni rozgrzwamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika, kolejne smażymy już na suchej

DefinicjaSmaku
rolada cytrynowa 185

mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki cukru pudru sok  i skórka z 1,5 cytryny 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka masła Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem(...)wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić.  Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego naczynia i odstawić. Kiedy stężeje pokroić na paski grubości około 1,5 cm. Przygotować budyń cytrynowy: sok i skórkę z cytryny umieścić w rondelku. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajko i żółtko. Cały czas mieszając zagotować, kiedy zacznie gęstnieć dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaronowa sałatka z pomidorami 166

cebula 2-3 garści rukoli 1 szklanka różnokolorowych pomidorków koktajlowych kilka gałązek świeżej kolendry oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego obcieknięcia. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Chorizo kroimy w paski, mozzarellę w kostkę, pomidorki

Kulinarne przygody Gatity
Pavlova z czereśniami, wodą różaną i pistacjami! 197

łyżeczki białego octu winnego, 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 800 g wydrylowanych czereśni, 1/4 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody różanej*, 450 ml śmietany kremówki**, 4 łyżki cukru pudru, ew. skórka starta z cytryny, garstka pistacji Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując(...)godzinę. Tak pieczona beza jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy

Plate of Joy
Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze 257

łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Jesiotra bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Masło kroimy w plastry i wkładamy do środka ryby. Cytrynę szorujemy, sparzamy i kroimy w grube plastry. Układamy na maśle. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Następnie dokładamy po pół pęczka ziół

Moje Kuchenne Rewelacje
Czerwona soczewica. Przyprawy. Zupa. 169

łyżeczki cynamonu  natka pietruszki sok z cytryny do smaku sól, pieprz 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego Wykonanie: Na oleju lub maśle podsmażam przez chwilę posiekane cebule i czosnek. Dodaję do nich przyprawy i smażę jeszcze około 1 minuty. Do garnka wsypuje soczewicę i zalewam 6 szklankami wody lub bulionu warzywnego, w zależności czym dysponuje. Do garnka przekładam(...)Soczewica ma być widoczna, to bardziej pomidory ulegają zmiksowaniu. Zupę doprawiam do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypuje natka pietruszki. Można posypać kolendrą, ale ja nie specjalnie za nią przepadam. Gdyby zupa była zbyt gęsta należy dolać wody

Przysmaki Karolki
PLACKI Z KALAFIORA Z CURRY Z SOSEM JOGURTOWO - MIĘTOWYM 210

kawałki.Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, posiekane szczypiorek i kolendrę, curry, chilli oraz gałkę muszkatołową,. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody, by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku. Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, soląc do smaku. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, by placki były w nim zanurzone do połowy.Smażymy

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania