woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:566/1096)

LunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem 277

samo oregano) - sok z cytryny                             - sól Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy i soli, ostudzić - Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Po wyjęciu z garnka brokuła od razu schłodzić, np. przelewając zimną wodą; to pozwoli zachować chrupkość

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z tuńczykiem, szparagami i bratkami 232

Sezon szparagowy trwa, więc chciałabym przełamać rutynę w postaci szparagów z wody i przygotować coś innego, czyli sałatkę. Dodatek tuńczyka, świeżego ogórka, pomidora, szpinaku i jadalnych bratków sprawia, że sałatka zasługuje na miano królowej wiosennych sałatek. Mega pychotka.  #MasterTuńczyk Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy 1 puszkę tuńczyka w kawałkach Princes 1 długi ogórek 2 średnie pomidory(...)kwiatów bratków sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki francuskiej musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka miodu 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku     Tuńczyka odcedzić z zalewy. Szparagi ugotować w osolonej wodzie al'dente, ostudzić i pokroić w 2-3 cm kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory

Jadło i czytadło
Pasta jajeczna z mascarpone 430

wcześniej z lodówki (będzie się go łatwiej mieszało) Jajka ugotować na twardo (około 8 minut od momentu zawrzenia wody). Obrać ze skorupek. Następnie zetrzeć obrane jajka na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i majonezem, dodać do jajek. Doprawić do smaku solą i pierzem, wymieszać całość. Koperek lub szczypiorek posiekać drobno

Kulinarne Przeboje
Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik 216

nasionka wyskrobane z 1/2 laski wanilii sok wyciśnięty z połowy cytryny 100ml mleka kokosowego 50ml polewy czekoladowej (kliknij po przepis) płatki migdałów do posypania Przygotowanie 1 Tofu zawijam w 2 lub 3 ręczniki papierowe, kładę je na talerzu i przyciskam drugim, ciężkim talerzem, tak aby odcisnąć z niego wodę. Zostawiam tak na 15 minut. 2 Kaszę jaglaną prażę w garnuszku(...)Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut aż się lekko przyrumieni. 8 Odciśnięte z wody tofu odwijam z ręczników papierowych i pokruszone umieszczam w misce. 9 Do tofu dodaję mąkę ziemniaczaną, syrop klonowy, nasiona wanilii, sok z cytryny i ugotowaną kaszę jaglaną (jeśli kasza nie wchłonie całego mleka to dodaję je razem z kaszą do tofu). Wszystko blenduję

Book of spells
Zdrowy dżem z czerwonej papryki. 163

nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Paprykową papkę przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj pół szklanki wody, cukier i soli do smaku. Duś na małym ogniu, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliło. Duś dopóki masa nie zgęstnieje. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj z nich skórkę ( skórkę odłóż na bok ). Z cytryn wyciśnij sok. Tuż przed końcem

Przepisy i porady kulinarne
Makaron z czarnej fasoli z warzywami 158

garście oczyszczonego jarmużu blanszowanego awokado 3/4 szklanki mrożonego groszku uprażone orzeszki piniowe otarta skórka z cytryny wyparzonej lub ekologicznej. Sos: oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki, sok z połówki limonki oraz ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Jarmuż wymieszaj z blanszowanym groszkiem. Wlej sos i wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze. Nałóż warzywa, dodaj pokrojone

AZgotuj!
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 157

łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego 2 ziarenka kardamonu 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem(...)Krok 2 Zagotuj litr wody, dodaj cynamon, kardamon, czosnek i liść laurowy. Zmniejsz ogień. Włóż do wody rybę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto

Niedzielny kucharz
Krokiety rybne po hindusku 170

łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego 2 ziarenka kardamonu 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem(...)Krok 2 Zagotuj litr wody, dodaj cynamon, kardamon, czosnek i liść laurowy. Zmniejsz ogień. Włóż do wody rybę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto

Niedzielny kucharz
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 260

garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru i 2 łyżki wody i gotujemy karmel, uważamy aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. W innym garnuszku gotujemy razem: śmietanę, masło, 75 g cukru, miód i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy karmel, mieszamy i znowu doprowadzamy do wrzenia. Jeśli otworzą się grudki z karmelu

Mia Cucina Sofieta
Makaron penne z bobem i ricottą 355

mleka 1 łyżka mąki jaglanej 30 g ricotty 1/2 łyżki natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz warzywa: 80 g bobu garść świeżego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do posypania: 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płatki migdałowe: Płatki migdałowe wsypać na patelnię i prażyć na minimalnym ogniu przez około(...)czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodać trochę mąki i ponownie zagotować. Warzywa: Bób gotować w osolonej wodzie około 7 min. Odcedzić. Szpinak podsmażyć na 1 łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodać warzywa i makaron. Wymieszać i spróbować. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć. Posypać płatkami migdałowymi i udekorować pietruszką

Jaglusia
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 210

papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki:250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku,1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować(...)Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Z miłości do słodkości
Zapiekane tortille z warzywami z curry 136

OPCJONALNIE) 2 szklanki mąki plus więcej do posypywania przy wałkowaniu 2/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 szklanki oliwy albo oleju 2/3 szklanki ciepłej wody Instructions Ziemniaki obrać i zalać gorącą wodą, posolić i gotować 5 minut, dodać groszek i gotować aż warzywa będą miękkie, odstawić do odcedzenia i ostygnięcia. Można użyć resztek ziemniaków i tylko ugotować dodatkowo(...)przez ok 2-3 minuty, dodać przyprawy, smażyć kolejne 2-3 minuty i zalać całość 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić ok 10 minut. Ziemniaki z groszkiem rozgnieść, dodać warzywa z patelni całość wymieszać, doprawić obficie solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać. Zetrzeć na tarce ser i wmieszać do farszu. Gotowe tortille nadziewać farszem, układać w formie

Cooking for Emily
Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi 149

szklanka ziaren orkiszu 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml) ½ łyżeczki cynamonu duża szczypta kardamonu skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1 łyżka miodu szczypta soli 2 garści mini kiwi (lub innych owoców) garść płatków migdałów * PRZYGOTOWANIE Orkisz zalej zimną wodą i ostaw na noc. Rano odcedź z wody i przełóż ziarna do garnka. Wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę cytrynową, sól

Food Square
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 198

Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka tymianku 100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną(...)oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec 12 minut W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania