cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 350 – 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczkę soli himalajskiej 1 łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie
KuchniaWeDwoje.plsyropu klonowego 350 ml napoju roślinnego 1 łyżka soku z cytryny Polewa kajmakowa: 250 g mleczka kokosowego 4 łyżki cukru kokosowego Przygotowanie: Polewa kajmakowa - do rondelka przełóż mleczko kokosowego (użyłam z puszki, najpierw całą zwartą część, później dodałam wodę kokosową, aby uzyskać 250 g) oraz wsyp cukier kokosowy. Kiedy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień
Zdrowie na języku :Pcukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać
W Mojej Kuchni Lubięcukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody masa serowa: 900 g sera twarogowego masa marcepanowa 1 budyń do ciast i kremów 4 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru sos malinowy: 250 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny jajka czekoladowe: 1/5 masy marcepanowej 1/3 tabliczki czekolady 1 łyżka masła(...)garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jedną
wesoła kuchniakilka minut. Przełożyłam na sito i odcisnęłam sok. Czosnek obrałam z łupinki. Koperek opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam. Jogurt przełożyłam do miseczki, dodałam do niego odsączone ogórki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koperek. Doprawiłam do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną soli
Kuchenne zapiski Edytysuszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka masła • sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka • 3/4 szklanki oleju • 3/4 szklanki roztopionego masła • 2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Marynata • Gotować przez 10 minut 1/2 litra wody z wszystkimi przyprawami i czosnkiem obranym i pokrojonym w plastry, dodanym pod koniec
To co kochamSzybko , zdrowo i smacznie? tak -zapraszam na piersi z kurczaka ze słodką nutą melona, przełamanego sokiem z cytryny :) Uwielbiam takie obiady- jeżeli kochasz
Smaki Edytyrukoli, roszponki lub miks sałat ) ● 1 pęczek rzodkiewek ● 100 ml serka twarogowego mielonego lub kremowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu jabłkowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Jagody goji namocz w miseczce z ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut. Ciecierzycę odcedź i zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami, kuminem i jajkiem. Posól, popieprz. Domieszaj mąkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskausunąć biały ścięty nalot z roztopionego masła :) Następnie na parze ubijamy żółtka ( My nad garnkiem z LEKKO gotującą się wodą trzymaliśmy miskę, w której ubijaliśmy żółtka) ale tak żeby nie ścięły się na jajecznicę :) Do ubijania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie powoli dodajemy rozpuszczone, gorące masło i dalej ubijamy tak długo aż sos będzie gęsty i puszysty
Wspólne smakiostudzić !, żeby wyparzyć skorupki ) 2 kostki masła roślinnego ( lub 1 pojemnik okrągły 500 g) , 4 łyżeczki żelatyny (namoczyć w 3/4 szklanki wody na 15 min ) i podgrzewając rozpuścić- nie zagotować ! 3-4 łyżki kakao, sok z 1 cytryny, bakalie : rodzynki ( sparzyć na kilka minut ), skórka pomarańczowa itp. wg własnego uznania. Sposób przygotowania : Przygotować tortownicę lub blaszkę , wyłożyć folią spożywczą
Pysznosci Babci Basirabarbarem: Foremka 35cm x 11cm: ok. 6 łodyg rabarbaru 50 ml wody 1 łyżka cukru 3-4 łyżki wody różanej (lub 2 łyżki konfitury różanej) Krem: 2 łyżki mąki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 350 ml mleka 1,5 łyżeczki pasty waniliowej pół łyżeczki skórki startej z cytryny Spód: 175 g herbatników 70 g masła Tarta z rabarbarem
okolicepalnika.plsolą, pieprzem, zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wrzucamy wszystko na patelnię i smażymy, zalewamy odrobina wody aby kura się nie przypaliła i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy opakowanie śmietany, pozostałą część curry, przecier pomidorowy i gotujemy z 10 min. Na koniec skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Do ryżu czy makaronu idealne rozwiązanie. Smaczny i szybki obiad
Smacznie Pysznie Kalorycznieszpinaku (mocno wypełnione) 2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej) 1/2 średniego awokado 1/4 szklanki wody 3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym) nasiona do posypania: dynia, słonecznik, u mnie chia plasterek limonki / cytryny Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki
Pora na pora i pomidorasoli Dodatkowo: śmietana 18% do podania ulubiony makaron cytryna do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku umieszczamy jagody, maliny, czereśnie, cynamon, kardamon, anyż, ziele angielskie, goździki i owoce jałowca. Zasypujemy cukrem i solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy
My Culinary Artporcje - u mnie średnie kokilki: 1 łyżeczka masła 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka szczypta soli - do smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można(...)się szklisty. Następnie zalać mlekiem. Dołożyć cukier oraz szczyptę soli i pogotować ok 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę - nie szkodzi jeśli będzie twardawy, dojdzie w piekarniku. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać. Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie
Grunt to przepis!pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól(...)mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie wkładamy do garnka z odrobiną soli i gotujemy. Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn
upichcic