woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:572/1096)

Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy 138

łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Pieprz i sól do smaku Sok z cytryny Przygotowanie: Do garnka wlej olej i dodaj pokrojoną dynię, cebulę, marchewkę, pora. Smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła warzywa. Po 5 min dodaj opłukaną pod zimną wodą soczewicę. Całość gotuj

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Pasta z suszonych pomidorów z kaszą jaglaną 185

Składniki : 1/2 opakowania XXL suszonych pomidorów 1/2 ugotowanej saszetki kaszy jaglanej 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz dla smaku Jak przygotować: Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić - ja jak zwykle studziłam w trybie ekspresowym, czyli odlałam wodę i kaszę zalałam zimną przefiltrowaną wodą. Następnie wodę odlewamy. Odsączamy pomidory. Wrzucamy je do pojemnika ( u mnie był

dlaSmaQ
Mrożona cytryna, z czym to się je ? 123

pryskane przed transportem. Osuszamy. Następnie wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, wodę odcedzamy. Owoc dokładnie wycieramy i kroimy na pół. Nie zdejmujemy skórki, nie wyjmujemy pestek. Wkładamy do plastikowego pudełeczka i chowamy do zamrażarki. Mrożoną cytrynę ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio do dań, do których wykorzystujemy sok z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Beza z bitą śmietaną i owocami 175

szklanki gorącej wodyWYKONANIE:Na początek należy włączyć piekarnik na 180 stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić(...)temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez 90 minut.Po upieczeniu, bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia.Myjemy owoce i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, aromat i żelatynę - wkładamy do lodówki.Gdy beza będzie już ostudzona, do wnętrza bezy przekładamy bitą śmietanę i owoce.Wk

Serce zamknięte w formie pyszności
Tarta z figami, rozmarynem i serkiem mascarpone 104

łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu (ewentualnie można zastąpić suszonym) 4-5 łyżek bardzo zimnej wody  Składniki na krem i owocowy wierzch: 1/3 szklanki śmietany18% 25 dag  mascarpone 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli 3 łyżki miodu 600-700g świeżych fig Wykonanie ciasta:   Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą

Mania Wypiekania
Brukselka orientalnie na ostro z chili 182

ćwiartki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 8-10 minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez ok. 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z oliwy, sosu Teriyaki, soku z cytryny, syropu klonowego, startego imbiru oraz  z drobno posiekanego czosnku i chili przygotowujemy dressing. Odcedzone brukselki posypujemy uprażonymi nerkowcami

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 268

gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny.     Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Pstrąg łososiowy pieczony ze szpinakiem 176

łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz czarny Sposób wykonania: Filety płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje. Czosnek szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę (wierzchnią część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut.  Porcje układamy

Qchnia po prostu
Ciasto truskawkowo-bananowe 367

Proste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki szpinakowe z białą czekoladą i kremem cytrynowym 147

czekolady Krem śmietanowo-cytrynowy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru skórka i sok z 1 dużej cytryny Dodatkowo: wiórki białej czekolady cukrowe perełki Babeczki: Szpinak rozmrażamy i porządnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, wlewamy olej i za pomocą blendera całość miksujemy. Następnie wbijamy jajka i mieszamy łyżką. W misce mieszamy ze sobą(...)krem równo do nich przywarł. Krem śmietanowo - cytrynowy: Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy aż składniki się połączą. Wówczas dodajemy skórkę startą z cytryny i nadal miksujemy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny i za pomocą łyżki dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do worka cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskamy

My simple kitchen
Hummus z bobu 141

Przygotowanie: Bób płukamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy kilka minut, aż będzie gotowy do obrania. Odcedzamy i schładzamy przelewając zimną wodą. Obieramy z łupinek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwile. Czosnek obieramy i wyciskamy sok z ½ cytryny. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką kremową pastę. Przyprawiamy do smaku.Podajemy z ulubionymi warzywami pokrojonymi w słupki

I LOVE LIFE
Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) 299

pełnoziarnistej 100g masła 50g (2 łyżki) miodu 2 żółtka szczypta soli ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 1 i 1/2 kg jabłek (1kg po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych) 75g rodzynek 75g orzechów włoskich 30g (3 łyżeczki) miodu sok z 2/3 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu   Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę pszenną i żytnią przesiać, wymieszać - do mąki dodać miód(...)szczyptę soli, kawałki masła oraz żółtka, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest za suche i ciężko się skleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - ciasto podzielić na trzy równe części - jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość spodu tortownicy - najlepiej podsypać ciasto mąką i rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, gdyż

Smakołyki Bereniki
Idealne beziki 226

pianką do ciasta lub słodkimi bezami do kawy. 4 białka jajek ok. 2/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny Białka jajek ubijamy mikserem w misce, aż nie zrobi się sztywna piana. Trzeba pamiętać, by miska była sucha i czysta. Nawet odrobina wody, czy oleju może sprawić, że białka się nie ubiją. Do piany powoli dodajemy cukier (najlepiej po łyżce

Dieta bez mleka
Pożywna sałatka z bobem, pomidorami i awokado 187

pomidorków koktajlowych 1/2 dojrzałego awokado 2 łyżki soku z cytryny Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz czarny do smaku do podania: posiekana natka pietruszki Wykonanie: W garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody dodać bób i gotować aż będzie miękki, ok. 10 minut. Cebulę posiekać w kostkę

psgotujemy
Afrykańska zupa ziemniaczana 179

mnie zielona ale każdy kolor będzie dobry 3 ząbki czosnku (drobno posiekać) 2 łyżki oleju 4 szklanki wody 2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniakow szklanka krojonych pomidorów bez skórki (może być przecier z kartonu lub z puszki) odrobina skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól, pieprz, papryka słodka, od siebie dodałam łyżkę słodkiego sosu chili posiekana bazylia grzanki usmażona

sierotka maRysia w kuchni