garście oczyszczonego jarmużu blanszowanego awokado 3/4 szklanki mrożonego groszku uprażone orzeszki piniowe otarta skórka z cytryny wyparzonej lub ekologicznej. Sos: oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki, sok z połówki limonki oraz ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Jarmuż wymieszaj z blanszowanym groszkiem. Wlej sos i wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze. Nałóż warzywa, dodaj pokrojone
AZgotuj!łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego 2 ziarenka kardamonu 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem(...)Krok 2 Zagotuj litr wody, dodaj cynamon, kardamon, czosnek i liść laurowy. Zmniejsz ogień. Włóż do wody rybę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto
Niedzielny kucharzłyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego 2 ziarenka kardamonu 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem(...)Krok 2 Zagotuj litr wody, dodaj cynamon, kardamon, czosnek i liść laurowy. Zmniejsz ogień. Włóż do wody rybę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto
Niedzielny kucharzgarnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru i 2 łyżki wody i gotujemy karmel, uważamy aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. W innym garnuszku gotujemy razem: śmietanę, masło, 75 g cukru, miód i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy karmel, mieszamy i znowu doprowadzamy do wrzenia. Jeśli otworzą się grudki z karmelu
Mia Cucina Sofietamleka 1 łyżka mąki jaglanej 30 g ricotty 1/2 łyżki natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz warzywa: 80 g bobu garść świeżego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do posypania: 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płatki migdałowe: Płatki migdałowe wsypać na patelnię i prażyć na minimalnym ogniu przez około(...)czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodać trochę mąki i ponownie zagotować. Warzywa: Bób gotować w osolonej wodzie około 7 min. Odcedzić. Szpinak podsmażyć na 1 łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodać warzywa i makaron. Wymieszać i spróbować. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć. Posypać płatkami migdałowymi i udekorować pietruszką
Jaglusiapapryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki:250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku,1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować(...)Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem
Z miłości do słodkościOPCJONALNIE) 2 szklanki mąki plus więcej do posypywania przy wałkowaniu 2/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 szklanki oliwy albo oleju 2/3 szklanki ciepłej wody Instructions Ziemniaki obrać i zalać gorącą wodą, posolić i gotować 5 minut, dodać groszek i gotować aż warzywa będą miękkie, odstawić do odcedzenia i ostygnięcia. Można użyć resztek ziemniaków i tylko ugotować dodatkowo(...)przez ok 2-3 minuty, dodać przyprawy, smażyć kolejne 2-3 minuty i zalać całość 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić ok 10 minut. Ziemniaki z groszkiem rozgnieść, dodać warzywa z patelni całość wymieszać, doprawić obficie solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać. Zetrzeć na tarce ser i wmieszać do farszu. Gotowe tortille nadziewać farszem, układać w formie
Cooking for Emilyszklanka ziaren orkiszu 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml) ½ łyżeczki cynamonu duża szczypta kardamonu skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1 łyżka miodu szczypta soli 2 garści mini kiwi (lub innych owoców) garść płatków migdałów * PRZYGOTOWANIE Orkisz zalej zimną wodą i ostaw na noc. Rano odcedź z wody i przełóż ziarna do garnka. Wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę cytrynową, sól
Food SquareSkładniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka tymianku 100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną(...)oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec 12 minut W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commają problem z dotarciem do biurka w celach odrobienia zadań. Wszak marchewka poprawia wzrok! Składniki w dowolnych ilościach poza imbirem i cytryną marchewki (B1, B2, B3, B6, C oraz E .Ponadto marchew składa się z ok. 90 % wody, ok. 7% węglowodanów, 1% białek 0,2 tłuszczów i celulozy .Najwięcej prowitaminy A przyswoimy pijąc sok ze świeżo wyciśniętych marchewek, bo blisko(...)świeżego kłącza imbiru (ułatwia trawienie, niweluje mdłości,zmniejsza zlepianie płytek krwi,leczy przeziębienia, łagodzi bóle menstruacyjne,leczy migreny, działa przeciwobrzękowo,polepsza krążenie krwi i koncentrację i odświeża oddech) cytryna (odkwasza organizm,oczyszcza jelita, zawiera substancje przeciwrakowe,przyczynia się do detoksykacji wątroby,jest dobra na grypę i przeziębienie.Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez
Z Kuchni Do Kuchnijest taka, żeby dodać makaron do ziemniaków, gdy lekko się obgotują i można je już nakłuć nożem. Możecie też zrobić tak: najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron. Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem(...)się też orzechy laskowe i migdały) 2 ząbki czosnku 4 małe ziemniaki 1/2 szklanki parmezanu 1/2 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny 200 g spaghetti Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj
Niedzielny kucharzdojrzałych nektarynek 100 g cukru ( można pominąć ) 1,5 łyżeczki suszonej lawendy sok z połowy cytryny skórki i ogryzki z 4-5 jabłek Nektarynki obieramy ze skórki ( tzn. zalewamy je wrzątkiem na parę minut a następnie wkładamy do zimnej wody), pozbywamy się pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem. Suszone kwiaty lawendy oraz obierki z jabłek zawijamy
Atlas Smakówtego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 2 łyżki kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy Przygotowanie: Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy
Uwaga Babcia Gotujełyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy(...)wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina
mojewypiekiinietylkojajko ugotowane na twardo posiekany koperek Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie odcisnąć wodę i rozpuścić żelatynę podgrzewając ją. Śmietankę ubić nie do końca. Dodać creme fraiche, sól, pieprz, odrobinę chilli oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz energicznie wymieszać masę. Dodać pokrojony por, jabłko, marchewkę szczypiorek, koperek i drobno pokrojone śledzie
Kuchnia w oparachjabłko 1 pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach, najlepiej dnia poprzedniego. Śledzie przepłukujemy wodą, a następnie zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin. Por kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną(...)obrane ze skórki ziemniaki oraz ogórki. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę i łączymy z resztą składników. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy. Łączymy z resztą składników. Całość posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Źródło
Smaki Na Talerzu