woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:574/1096)

Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem 192

oleju 2 duże ziemniaki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 pęczek dymki 1 rozgniecione ziele angielskie kilka kropli soku z cytryny kilka szczypt cynamonu pieprz świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki szerokości ok. 0,5 cm. Przekładamy do miski. Dymkę koimy

My Chcemy Jeść
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 156

minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem dodaję szczyptę

Wanilia i Kardamon
SERNIK HARATANIEC 2 525

proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 250 g masła 2-4 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki cukru pudru łyżka kakao SER: 1 kg mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek (białka odkładamy) 250 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny BEZA: 8 pozostałych białek szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ORAZ: 0,5 słoiczka(...)powidła śliwkowego WYKONANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy kakao i zagniatamy. Chowamy do woreczka i zamrażamy. Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Podpiekamy

Pani na deser
Tatar ze śledzia i awokado 100

niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno(...)wtedy będzie bardziej zwarta konsystencja. U mnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników.  Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki). Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej

Kuchcik gotuje
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 142

osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone(...)pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 5 minut. Po 20 minutach gotowania, kiedy wszystko jest odpowiednio miękkie, zmiksować całość. Dodać parmezan, chwilę podgotować (około

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 173

osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone(...)pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 5 minut. Po 20 minutach gotowania, kiedy wszystko jest odpowiednio miękkie, zmiksować całość. Dodać parmezan, chwilę podgotować (około

Wino Francja Kuchnia
Deser podwójnie herbaciany z owocami physalis 170

zielonej herbaty i herbaty matcha... :) SKŁADNIKI (3- 4 porcje) galaretka z zielonej herbaty 2 łyżeczki liściastej herbaty zielonej (użyłam z brzoskwinią i hibiskusem) 2 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny 1 kopiasta łyżeczka żelatyy lub agaru 300 ml wrzątku jogurtowa masa z herbata matcha 150 ml jogurtu naturalnego lub ulubionego mleka roślinnego 2 łyżeczki miodu 1 kopiasta łyżeczka herbaty matcha(...)owoce np. mango, kiwi, pomarańcza, winogrono kilka pistacji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W zaparzaczu umieszczamy herbatę i parzymy ją w 250 ml gorącej wody (powinna mieć ok. 75 stopni). Lekko studzimy herbatę i dodajemy do niej miód oraz sok z cytryny. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i mieszamy z herbatą. Rozlewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki do stężenia. W kubku

DefinicjaSmaku
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 166

łyżka soku z cytryny płatki migdałów do posypania                                                                         Galaretka :   3 galaretki truskawkowe  0,5 kg truskawek 1 litr wody(...)owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona

Kulinarne Fantazje Marioli
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 166

łyżka soku z cytryny płatki migdałów do posypania                                                                         Galaretka :   3 galaretki truskawkowe  0,5 kg truskawek 1 litr wody(...)owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona

Kulinarne Fantazje Marioli
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 284

prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżekWykonanie:Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy ok. 40 minut. Buraki gotujemy do miękkośći(...)Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki

Z Majeczką w kuchni
Łososiowa piramida 160

pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy w paski i podsmażamy z dwóch str. na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny. Na talerzu układamy w kolejności, warzywa, makaron i łososia w formie piramidy. Całość posypujemy koperkiem.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Sernik proteinowy z dynią pod cytrynową kołderką (bez glutenu, cukru białego) 111

mąki ryżowej -1 jajko -ksylitol *może być inna np. słodka dynia, która nie ma zbyt dużo wody w sobie Cytrynowa polewa -140g śmietany kokosowej (stałej części mleka kokosowego schłodzonego w lodówce) -100g mleka roślinnego -120g miąższu/pasty kokosowej -ksylitol -duża cytryna (sok i skórka) Dodatkowo -Praliny: gdy zostanie część polewy dodać wiórki kokosowe i ulepić kulki -Gwiazdki(...)zewnątrz spód tortownicy i boki do połowy pokryć folią aluminiową. Do większego naczynia np. do kwadratowej blaszki włożyć mniejszą tortownicę. Wlać do niej masę serową. Do blaszki kwadratowej wlać wodę tak aby sięgała do połowy boków tortownicy i nie wlewała się za folię aluminiową. 6. Całość piec w 180’C ok 50-60 minut do zarumienienia góry sernika. 7. Następnie

Candy Pandas
WYBITNY ZESTAW :) SOCCA + SALSA Z POMIDORÓW I AWOKADO+ KURCZAK Z QUINOA I CZERWONYM RYŻEM JAŚMINOWYM + ANANAS 159

Obiad wyszedł dziś wybitny :) Socca: mąka z cieciorki + woda (tyle, żeby wyszła konsystencja gęstej śmietany), łyżka oliwy z oliwek, sól Kurczak: oliwa z oliwek, pierś z

Cytryna&Co.
Kurczak po chińsku z makaronem FIT 116

kurczaka 1 opakowanie makaronu sojowego/ ryżowego 4-5 łyżek sosu sojowego 1/3 cytryny mieszanka chińska- warzywa mrożone 400 gram przyprawy: najlepiej łyżeczka mieszanki chińskiej (sól, pieprz, cynamon, curry) opcjonalnie; 1/3 łyżeczki pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150-200 ml wody Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i sos sojowy. Odstawić(...)małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ja dodaję jeszcze odrobinę pasty curry dla wzmocnienia smaku. Podlać wodą i spróbować (dla osób lubiących bardziej intensywny smak można dodać jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego). Pod koniec dodać sok z cytryny i zagęścić mąką ziemniaczaną. W między czasie przygotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu i dodać do sosu. Podsmażyć jeszcze

Tradycyjna Kuchnia
Zupa cytrynowa z kurczakiem 208

Przygotowanie: Cebulę przyrumieniamy. Warzywa obieramy i kroimy. Nać myjemy. Wszystko umieszczamy w garnku razem z mięsem i zalewamy wodą. Gotujemy bulion. Lekko solimy. Wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym ponownie wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z 1,5 cytryny, ze wszystkich wyciskamy sok. Do zupy dodajemy ryż i gotujemy na mały ogniu przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy

Życie zamknięte w smaku