woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:578/1096)

Grillowane szparagi 169

odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Posypujemy solą, pieprzem, ścieramy na nie łyżeczkę skórki z cytryny – taką mieszanką szparagi masujemy, żeby pokryły się całe równomiernie olejem z przyprawami. Parmezan ścieramy na płatki, dzielimy go na 4 części. Po jednej części rozkładamy na talerzu, resztę zostawiamy(...)jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rozkładamy porcje grillowanych szparagów na talerze, skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy ostrożnie, żeby nie wylać żółtek – rozrywamy je w dłoniach lub przecinamy nożem

Karo in the Kitchen
Bezglutenowa krucha tarta z jabłkami 108

oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia) 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zimnej wody Masa jabłkowa 900 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła lub margaryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Obie mąki wsyp na stolnicę. Dodaj(...)sodę/proszek, cukier puder i cynamon. Wymieszaj rękami. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i żółtko. Siekaj nożem, aż kawałeczki margaryny będą bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej

Delicious Place
Sałatka śledziowa z burakiem 140

odrobina pieprzu kolorowego posiekany koperek  1 mały jogurt 1 jabłko Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Buraki ugotować ze skórką, gdy wystygną pokroić w kostkę. Wymoczone śledzie, ogórki, cebulę drobno kroimy w kostkę - łączymy razem z chrzanem, sokiem z cytryny i olejem. Do jogurtu dodajemy starte jabłko i odrobinę pokrojonej cebulki w kostkę, doprawiamy do smaku solą

Garnkowe fanaberie
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 174

Peru) Składniki: 3 ugotowane jajka 1/2 małego ząbka czosnku 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine Mięta (do dekoracji) opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki majonezu Przepis: Ugotować jajka (włożyć do gotującej wody i gotować 10 minuty, następnie szybko zalać zimną wodą i ostudzić). Obrać ze skorupek, posiekać

Gotowanie-uk
Kurczak idealny 163

smak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji:Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony czosnek i cebulę. Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link.  Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła.Marynowanie

prawdziwe jedzenie
Konfitura z czarnego bzu 122

wyparzamy wrzątkiem. Owoce myjemy. Bez obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji

Pyry na Gaz
Młoda kapusta 607

kapusta lub dwie małe pęczek koperku 3 listki laurowe 4 ziela angielskie sól. pieprz, maggi sok z cytryny lub kwasek cytrynowy  Kapustę obrać z wszystkich nieładnych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Przełożyć do garnka i dolać trochę wody, aby się nie przypaliła ( nie za dużo, ponieważ kapusta puści swoje soki). Dodać ziele angielskie, listki laurowe

talerz przyjemności
Pierożki z patelni 127

masła, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka kurkumy, kilka łyżek ciepłej wody, 2 duże ziemniaki, pół puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól(...)szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry. Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy

Pobite gary Barbary
RYBA PO GRECKU 191

koncentratu pomidorowego, łyżka masła, łyżka oleju, 3 szklanki gorącej wody, przyprawy: łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1-2 łyżeczki cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie: Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku

JejKuchnia
Szpinakowy tort naleśnikowy z cytrynowym kremem maślanym 114

mąki pszennej 4 jajka 375 ml mleka 300 ml wody gazowanej 150 g młodych liści szpinaku ' baby ' 4 łyżki roztopionego masła lub oleju 2 łyżki cukru szczypta soli Cytrynowy krem maślany: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 400 g serka kanapkowego typu Philadelphia skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru kilka(...)jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło i wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni

Food Square
Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką 181

pszennej sól i czarny pieprz do smaku listek laurowy 2 szt. ziele angielskie sok z cytryny Przygotowanie: Kapustę szatkujemy dosyć drobno i układamy ciasno w garnku. Do kapusty dodajemy listek laurowy, angielskie ziele, sól i pieprz do smaku i wlewamy ok. 1 litra wody. Kapustę przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Na maśle(...)oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dosypujemy mąkę i podsmażamy zasmażkę. Gdy się lekko zrumieni wlewamy trochę wody, szybko mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy ją do kapusty, gotujemy, mieszamy aby kapusta zgęstniała. Wyłączamy my gaz. Doprawiamy kapustę do smaku odrobiną soku z cytryny (można pominąć), dodajemy posiekany koperek i nakładamy gorącą kapustę na talerze. Smacznego!   The post Młoda

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekane bakłażany 98

zostały ścianki ok. 1 cm z każdej strony) i natrzyj solą. Po godzinie dokładnie umyj je w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zabiegowi nie będą gorzkie. Następnie podsmaż mięso doprawione kminem, chilli, solą , skórką z cytryny, cukrem,czosnkiem i słodką papryką. Dodaj podsmażoną szalotkę. Nafaszeruj nim bakłażany. Następnie rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznym ruchem rozprowadź

Wielki apetyt
10 wegańskich produktów kuchennych, których można używać do pielęgnacji włosów 142

nadmiernemu ich wypadaniu. Odżywia, nabłyszcza i wygładza włosy ułatwiając rozczesywanie.  Aby przygotować wywar należy zagotować  kilka gałązek rozmarynu w wodzie. Po ostygnięciu przecedzić i używać jako płukankę lub wcierkę. Przechowywać max. 3 dni w lodówce. Cytryna Cytryna ma silne właściwości antyoksydacyjne, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C.  Sok z cytryny wzmacnia włosy, ogranicza nadmierne przetłuszczanie(...)likwiduje łupież i swędzenie. Dodatkowo nabłyszcza włosy i lekko je rozjaśnia. Sok z cytryny można bezpośrednio wcierać w skórę głowy (po 30 min zmyć) lub stosować jako płukankę. Zielona herbata Zielona herbata ma właściwości antyoksydacyjne, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Działa na włosy nawilżająco i wzmacniająco. Dodatkowo poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu zapobiega wypadaniu włosów. Aby przygotować wywar należy zaparzyć

wegujemy