woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:587/1096)

Karp pieczony w korzeniach 279

Carp baked in the rootsSkładniki.1 filet z karpia1 łyżeczka kminku rzymskiego1 chilli czerwone małe1 wiązka kolendry1 łyżeczka soli1 łyżka soku z cytryny5 łyżek oliwy z

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 327

MasterChef'a w którym Donna Hay zaprezentowała swój pomysł na sernik.Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą serowa z dodatkiem świeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa(...)przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy

Słodka Strona
Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym 193

min.Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.Pesto mieszamy z makaronem, dodajemy groszek cukrowy, krążki rolady, rukolę, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i doprawiamy pieprzem.SmacznegoRada: w przepisie podana jest

Moniki Smakołyki
duszone śliwki i jabłka jak "grzane wino"... 194

Składniki: 3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka wodaumyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z fasolką na ostro... 156

sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka suszonej chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy matiasy wymoczyć 1x w zimnej wodzie przez godzinę i odlać na sito, aby obciekły z wody, pokroić je w 1 cm kawałki cebulę pokroić w cienkie pół plasterki, ogórki

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti w pesto z chipsami z salami 176

Przygotowanie: Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, ziarna słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy olej, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy chipsy z salami. Gorący makaron mieszamy z pesto. Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy

Moniki Smakołyki
Granita z truskawek i szampana 129

Tradycyjny włoski lodowy deser, którego przygotowanie polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą. Składniki: 500 g truskawek szklanka cukru pudru 2 szklanki szampana sok z połowy cytryny Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę.  Wymieszać z szampanem. Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę

wyzwania kuchenne
Barszcz czerwony Knorr 186

wystarczyć na 5 porcji.... 2 łyżeczki na 180 ml wody...Według mnie to jednak za mało..trzeba dać więcej na taką ilość wody..Według rad na opakowaniu barszcz można doprawić na wersję ostrzejszą [ dodając sok z cytryny, szczyptę cukru oraz rozdrobniony pieprz] lub wersję słodką dodając miód i cynamon..Szczerze mówiąc z cynamonem i miodem nie wiem jakby smakowało

Moje domowe kucharzenie
Makaron z sosem cytrynowym 704

oliwek sól morska świeżo mielony pieprz W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy

Poezja smaku
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 191

Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując  z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać  do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem

Buniabaje w kuchni
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36318

swoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kompot z rabarbaru 401

Post Kompot z rabarbaru pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Leśny mech 146

ciasto na wolnych obrotach. Szpinak rozmroziłam na patelni (kilka minut na małym ogniu, ważne aby go nie podpiec), odcisnęłam wodę i dodałam do ciasta, a następnie zmiksowałam z ciastem. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Do ciasta dodawałam mąkę po jednej łyżce, przesiewając ją przez sito i miksując na wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy

Receptura smaku
Najprostszy domowy barszcz biały 264

białej kiełbasy surowej 3 ząbki czosnku ziele angielskie 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku sok z połówki cytryny 2 łyżki octu 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki łyżka chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek zalewamy wodą (ok. 3-3,5 litra), dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy i gotujemy na wolnym gazie ok 10 min. Następnie

e-PrzepisyKulinarne
Paella z kurczakiem 160

wyśmienity obiad gotowy :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 nóżki od kurczaka ze skórą 4 skrzydełka 250g ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku Skórka z jednej cytryny Puszka zielonego groszku ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 Esencja do duszonych warzyw Knorr (optymalnie 500ml bulionu) Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka słodkiej(...)koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucamy ryż i krótko przesmażamy. Esencje do duszonych warzyw rozpuszczamy w 500ml ciepłej wody. Dolewamy na patelnie tak by bulion zakrył ryż, dorzucamy paprykę oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy groszek, posiekane zioła i kilka kropli soku z cytryny. Kurczaka

Kolizje Smaków