Surówka z cykorii i pomidorów 209smaku. Wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Surówkę należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż może podejść wodą, jeżeli będzie długo stała. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować, lub zastąpić go sokiem z cytryny, a szczypiorek - drobno posiekaną cebulą. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Zielony koktajl – dobry na wszystko! 190wierzcie mi...DZIAŁA . Podziałało na włosy, jestem żywsza, pełna energii...odporna...! I ma działanie odchudzające ,jeśli dodamy sok wyciśnięty z cytryny. Składniki na 1 osobę -duże soczyste jabłko -pół natki pietruszki, minimum 6 gałązek -pół szklanki wody -cząstka mango Obierz jabłka ze skórki, pokrój w ćwiartki i wrzuć do blendera. Pietruszkę umyj i wrzuć do jabłek, kawałek mango obranego
Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym 197śmietanki kremówki 36 % 1/2 szklanki cukru sok z połowy cytryny 3 łyżeczki żelatyny w proszku Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość miksujemy na gładki przecier. Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę
Chocolate Muffin Blog
Burgery z Dorsza 157ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć na większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z ryżem i pokrojonymi
Gaździnka warzy
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 231TYMIANKIEM Na spód 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy Wszystkie składniki
KUCHARNIA
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 237Wyobraźcie sobie, że nigdy nie jadłam kurek i szczerze przyznam, że wcale nie byłam zainteresowana ich smakiem, aż do dnia, kiedy teściowa przyniosła mi sporą porcję
Kraina Miodem Płynąca
Toskański placek świąteczny 203siekamy na grubą kostkę.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym
Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 218Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 396Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku.Dzi
Ostra na Słodko
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 236szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie:Ubijamy żółtka, cukier, sok z cytryny, syrop różany i sól w dużej metalowej misce.Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (pamiętamy, aby dno miski nie stykało się z powierzchnią wody). Trzepaczką mieszamy jaja do czasu aż zgęstnieją i staną się kremowe (mieżąć temp
Malinowe Pocałunki
filety z flądry z pieprzem smażone... 184Składniki: 1 kg filety flądry, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka sól, 2 łyżki pieprz czarny grubo mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażeniafilety z flądry dobrze opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym i przed włożeniem do maki skropić je cytrynowym sokiem do reklamówki wsypać około 1 szklanki mąki i wymieszać ją z solą
W Mojej Kuchni Lubię
Frużelina z borówki amerykańskiej 340się nie zepsuje poddałam pasteryzacji. Składniki: 1 kg borówki amerykańskiej 250 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Borówki oczyścić, przełożyć na durszlak i przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia z nadmiaru wody. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, przemieszać. Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić
Ala piecze i gotuje
Pstrąg w soli pieczony. 214pęczek koperku;jajko;1 kg soli;pieprz;cytryna;Pstrągi myjemy. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę. Do środka pstrągów wkładamy plasterki cytryny i koperek. Posypujemy pieprzem. Sól mieszamy z otartą skórką, jajkiem, i pieprzem. Wlewamy odrobinę zimnej wody i mieszamy. Konsystencja tej papki ma przypominać mokry piasek. W naczyniu żaroodpornym/brytfance wysypujemy połowę masy i układamy na niej pstrągi
Miksturownik
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 219maksimum smaku i aromatu. Dzięki dyni i żurawinie sałatka ma słodkawą nutę, a orzechy i farro nadają jej orzechowy smak. Całość wieńczy nitka cytrynowej oliwy i skórka z cytryny, którą często dodaję dla uzystania dodatkowej świeżości. Niewątpliwą zaletą tego typu sałatek jest to, że można przygotować je wcześniej( farro i dynie przygotowałam wieczorem), a przed podaniem połaczył(...)piekarniku dynigarść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich, parę czarnych oliweksól, skórka z cytrynyoliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Ugotowane farro odcedzamy na sitku, przekładamy do większej miseczki, polewamy łyżką oliwy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia
Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 246wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę
Mia Cucina Sofieta