pomarańczyCiasto właściwe: 120 g cukrustarta skórka z 1 pomarańczystarta skórka z cytryny80 g mleka15 g świeżych drożdży1 laska cynamonu60 g masła2 jajka30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam esencji pomarańczowej)szczypta soli340 g mąki pszennejDo dekoracji:jajkopłatki migdałówowoce kandyzowanecukier puderWykonanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy(...)mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.Do zaczynu dodajemy
Kulinarne przygody Gatity500g cukinii ( 1 młoda) 100g wędzonego boczku 1 ząbek czosnku Gremolata: 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 ząbek czosnku Do tego: sól olej/ oliwa Sposób przyrządzenia: 1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na złocisto. 3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę(...)boczku tłuszczu zrumień, a nawet delikatnie przypiecz cukinię i czosnek. 6. Ugotowany bób obierz z łupin. Gremolata: 1. Połącz ze sobą posiekaną natkę pietruszki z otartą skórką z cytryny. 2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Przesiekaj ze sobą całość bardzo mocno i dokładnie dla połączenia się smaków. Całość: 1. Cukinię i bób wsyp do miski. 2. Wymieszaj wszystko
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka (ok 660g) sok z cytryny do skropienia jabłek żeby nie ciemniały cukier puder do oprószenia *opcjonalnie cynamon do oprószenia *opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia
Kulinarne Przebojeziół prowansalskich • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować
To co kochamwczoraj wieczorem Koleżanka (dziękuję Ewo) odebrała. Dziś jest już tylko niewielki stosik. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej awokado cytryna wrzątek 3 łyżki ziaren słonecznika garść suszonych żurawin ok. 3 łyżek dobrej oliwy liście kolorowej bazylii Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach. Potem ugotować w 450 ml wody. Gdy kasza wchłonie wodę, a reszta wyparuje, zamieszać i przykryć garnek pokrywką
Weekendy w domu i ogrodziewrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia. Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna Składniki: 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki syropu imbirowego 1/2 szklanki płynnego miodu sok z 1 cytryny Wykonanie: Czosnek obieramy(...)słoika. Możemy też czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok, dodajemy do czosnku. Zalewamy syropem i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie syrop przechowujemy w lodówce. Pijemy z ciepłą (nie gorącą) herbatą lub wodą, dodając około 2 łyżek na szklankę
Kulinarne przygody Gatitypieprz 150-200 g spaghetti 1 szklanka hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, najlepiej wędzonej starta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Ugotuj spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i na 5-6 minut przed końcem gotowania dodaj fasolę. Odcedź, zostawiając 1 szklankę płynu z gotowania(...)chorizo makaron z fasolką, dokładnie wymieszaj i podgrzej. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej miksturę jajeczną i dokładnie wymieszaj, dolewając wodę z gotowania makaronu (być może cała szklanka nie będzie potrzebna, wg uznania), skórkę i sok z cytryny. Podawaj makaron posypany resztą sera i natką pietruszki. Smacznego! English version Chorizo carbonara (2-3 servings) Ingredients: 400 g green and yellow
karmelowynagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia. Soczewicę opłukać, zalać wodą , gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane suszone pomidory , oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawić solą morską oraz czerwonym pieprzem. Całość wymieszać. Plastry cytryny upiec ze szczyptą cynamonu i brązowego cukru. Jogurt
Wino Francja Kuchniaczęści). Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, pozostawiamy na minimum 2 godziny. Cebulę drobno siekamy. 2. Na małej patelni rozpuszczamy trochę masła. Podsmażamy cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło. Na dużym ogniu podsmażamy mięso z każdej strony (to bardzo ważne, inaczej będzie niesmaczny). Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę. Dolewamy wodę tak by zakryła królika(...)dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Do śmietany wlewamy 3-4 łyżki wody z garnka, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy ją do królika. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniprażonego słonecznika - 10-15 g sera pecorino ( ser owczy długo dojrzewający) - mała puszka tuńczyka w oleju - sok z połowy cytryny i pieprz do smaku lub przyprawa czubryca Sałaty umyj i osusz, porwij jak lubisz. Słonecznik upraż na gorącej patelni. Wstaw wodę na makaron, osól gdy zawrze i gotuj makaron według opisu na opakowaniu. W między czasie pokrój ser i pomidory
Pasje Jolkisię szkliste, a białe ogonki wyraźne będą odstawały od nasion. Zdejmujemy komosę z ognia i trzymamy ją jeszcze przez około 7-10 minut pod przykryciem, aż do końca wchłonie wodę. Garnek odkrywamy, a ugotowaną komosę spulchniamy widelcem. Komosa jest smaczna i na ciepło, i na zimno – i tak właśnie, w zależności od pory roku, możecie zjeść moją zieloną miskę(...)TEGO przepisu 2-3 garści młodych listków szpinaku 1 mini sałata rzymska Gem 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny garstka kiełków rzodkiewki garstka kiełków brokułu (albo inne ulubione) ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa, u mnie trójkolorowa) 1 szklanka wody do gotowania + szczypta soli SOS JOGURTOWY 1 mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego, bez cukru 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Karo in the Kitchensoczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę
Moje Kuchenne Rewelacjecebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 350 – 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczkę soli himalajskiej 1 łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie
KuchniaWeDwoje.plsyropu klonowego 350 ml napoju roślinnego 1 łyżka soku z cytryny Polewa kajmakowa: 250 g mleczka kokosowego 4 łyżki cukru kokosowego Przygotowanie: Polewa kajmakowa - do rondelka przełóż mleczko kokosowego (użyłam z puszki, najpierw całą zwartą część, później dodałam wodę kokosową, aby uzyskać 250 g) oraz wsyp cukier kokosowy. Kiedy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień
Zdrowie na języku :Pcukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać
W Mojej Kuchni Lubię