nagrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z połowy cytryny (wyparzonej wrzątkiem) ścieramy skórkę. Łososia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Odkładamy. Pory przekładamy do dużej patelni, dodajemy ok. 6 łyżek wody, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, aż pory wchłoną wodę. Po tym czasie odkrywamy i czekamy(...)resztki wody wyparują. Dodajemy mascarpone i ok. 1 łyżkę posiekanego koperku. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na blacie rozkładamy dwa (lub trzy, jeśli przygotowujemy 3 porcje) duże kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które
Poezja smakupaczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować. Cebulę(...)łyżkę - dwie oleju). Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec. Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe Smacznego
Gaździnka warzyszklanka pomidorków koktajlowych 3 łyżki świeżej natki pietruszki Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do mięsa dodajemy musztardę dijon, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie smażymy
VioletoweKucharzenieSkładniki na posypkę pralinową: ● 100 g cukru ● 100 g obranych orzechów laskowych* ● ok. 50 ml wody Składniki na roladę bezową: ● 230 g cukru ● 4 białka ● 1 łyżeczka Maizeny ● ½ łyżki octu jabłkowego ● sól Składniki na krem: ● 50 g cukru ● 2 cytryny (organiczne) ● 250 g mascarpone ● 300 g truskawek Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 15 g cukru(...)przygotowania posypki pralinowej, którą możesz przygotować poprzedniego dnia, a nawet wcześniej, i przechować w hermetycznie zamkniętym słoiczku. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i wlej ok. 50 ml wody, podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając. (możesz jedynie potrząsać rondelkiem i przechylać go), aż cukier się rozpuści i karmel nabierze złotego koloru . Wsyp orzechy laskowe, wymieszaj tak, by wszystkie orzechy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanabrał mocy ☺ Polecam na wszystkie spontanicznie organizowane imprezy. Składniki: -jeden duży brokuł -jedno duże jabłko -6 suszonych śliwek bez pestek -po pęczku zielonej pietruszki, koperku i bazylii -cytryna -sos winegret Na sos: -6 łyżek oliwy lub oleju -2 łyżki octu jabłkowego -3 ząbki czosnku -1 łyżka cukru -sól i pieprz Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas(...)się wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł. Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Zieleninę siekamy niezbyt drobno. Wszystkie składniki mieszamy w półmisku
Kulinarne przemysleniazalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach(...)jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian dzwonka śledzia, plasterki cytryny, krążki cebuli, rozgnieciony jałowiec, pokruszony liść laurowy. Na wierzchu powinny leżeć plasterki
królestwo garówcienkie paseczki, a następnie obgotować 2-3 razy zmieniając wodę. Dzięki temu straci ona goryczkę.Łososia posmarować oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem. Położyć na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) i smażyć 3-4 minuty z każdej strony aż ładnie się przyrumieni.Następnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée(...)Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki można wrzucić do miski z wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia). Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i posypujemy czarnuszką. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy
Food Squarelitra) misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz soku z cytryny. Zmiksować do momentu aż śmietana ubije się na sztywny krem, może to potrwać nawet 10 min. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Składniki na polewę czekoladową: 150 g cukru (u mnie 50 g) 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki
moj przepis nalitra) misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz soku z cytryny. Zmiksować do momentu aż śmietana ubije się na sztywny krem, może to potrwać nawet 10 min. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Składniki na polewę czekoladową: 150 g cukru (u mnie 50 g) 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki
moj przepis naosuszamy, by nie uszkodzić i rozerwać. Dzielimy na 4 kawałki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu układamy pokrojone, podgotowane i dobrze odsączone z wody pieczarki, posiekaną cebulę i połowę parmezanu. Zapiekamy pod folią aluminiową przez ok 25 minut w temperaturze 170⁰C. Gotową, jeszcze ciepłą rybę posypujemy
Kuchnia w czekoladzieskosztować. Jeżeli dżem będzie za słodki to można dodać jeszcze kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Ciepłą konfiturę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania się wody w garnku wyłożonym ręcznikami papierowymi. Krok po kroku przepis konfiturę z cukinii i jabłek z nutką
KuchniaWeDwoje.plłyżki posiekanej zielonej pietruszki, 6 jajek, sól, cukier, masło do wysmarowania formy, sos: 20 g mąki, 30 g masła, sok z cytryny, Ryż umyć, wspypać do garnka z grubym dnem, włożyć 40 g masła, wlać 300 ml wody, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć pokrywką, postawić na dużym ogniu i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały
królestwo garówwarzyw niż w dużych ilościach pojedynczych. Przygotuj marynatę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia następujące składniki: 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka soli 2 cm startego imbiru rozmaryn - gałązka 2 łyżki octu sok z 1/4 cytryny 1 ząbek czosnku Naturalnie te warzywa są słodkie zatem idealnie ich smaki się zrównoważą z marynatą. Warzywa
Mango Papajawiększość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej dojrzałe dwie-trzy łodygi selera naciowego sok z połówki cytryny szczypta soli pół łyżeczki garam masala pół łyżeczki curry Patelnię rozgrzewamy. Selera kroimy w talarki lub kostkę. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię
Kucharzyca