woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:584/1096)

kokosowy pudding z tapioki 142

łyżka cukru 12 gram żelatyny ( lub trzy listki żelatyny) Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować ( powinna się zagotować, odstawić z ognia)  Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać  mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- NIE GOTOWAĆ ! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną :) 210

migdałów  (Polski Koszyk) Sos: 1 łyżka octu balsamicznego jasnego  1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżeczka musztardy  szczypta soli i pieprzu  Przygotowanie: Kaszę ugotuj w 100 ml wody.  Do miski przełóż miks sałat, ostudzoną kaszę, pokrojoną paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Dodaj także pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i orzechami 191

ilość wg upodobań) Przygotowanie : Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski.  Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody,  siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód  (dowolna ilość), rodzynki i jajko.  Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie

Kuchnia Ellie
Rozgrzewający napój z imbirem,cytrusami, trawą cytrynową. 127

zatopić w rozmyślaniach o ciepłych letnich dniach. Jednym z nich jest napój zimowy rozgrzewający z naszymi ulubionymi przyprawami. Składniki 1 pomarańcza 1 cytryna Kawałek świeżego imbiru Trawa cytrynowa syrop z mango lub miód do smaku gorąca woda

Kulinarne pyszności Molki
Sałatka z wędzonym łososiem! menu sylwestrowe 142

sałatki, przygotowany w butelce.          dressing do sałatki: - 7 łyżek oliwy z olwiek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki musztardy o smaku curry - 1 łyżeczka miodu - sól - pieprz - 2 łyżki wody - zioła włoskie bądź świeża posiekana bazylia   w/w składniki miksujemy blenderem na gładki sos do sałatki.       Mam nadzieję, ze udało

SMYKWKUCHNI
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 247

czekolady 3 łyżki śmietanki 30% UHT 1 łyżka miękkiego masła Dekoracja z masy dragant 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody) 0,5 kubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę

Luźna Kuchnia
Sernik z ricotty bez glutenu i jajek 171

łyżek płatków z kaszy jaglanej • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego • 2 łyżki cukru • 2 banany • otarta skórka z 1 cytryny • garść drobnych cukierków czekoladowych Wykonanie: Ciasto • Kaszę jaglaną ugotować zalewając 2,5 szklankami wody. Gotować ok. 15 minut. Jeśli kasza pochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana. • Do  lekko przestudzonej kaszy dodać olej

To co kocham
Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław 197

pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj do makaronu. Dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w kostkę. Przed

Qlinarnie i Qlinarnie
Curry masala z kurczaka 204

mięso. Doprawić solą, papryką ostrą, papryką słodką, przyprawą kurczak curry masala i dokładnie wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Lekko podlać wodą i gotować około 15-20 minut. Na koniec dodać jogurt i sok z cytryny wymieszać. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sos orzechowy 149

otrzymujemy coś niesamowicie pysznego! Sos orzechowy Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 200g masła orzechowego bez soli 100ml mleczka kokosowego woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 cebula 1 łyzka cukru trzcinowego lub muscovado 1/2 cytryny (sok) 2-3 łyżki sosu sojowego lub tamarii 2-3 ząbki czosnku niewielka kosteczka świeżego imbiru 2 łyżeczki harrisy lub papryczki chilli sól

Blendman
SERNICZEK CYTRUSEK 189

galaretki (o smaku truskawki, agrestu i pomarańczy) 2 galaretki cytrynowe paczka okrągłych biszkoptów  wyciśnięty sok z 1 cytryny Przygotowanie:  Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Gdy trzy z nich truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa ostygną, wstawić(...)Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić w 600 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Następnie biały ser skręcić ja robię to tylko raz, można więcej zależy to jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Margarynę rozpuścić. Do misy wsypać cukier i wlać ostudzoną margarynę. Utrzeć za pomocą miksera. Dodać sok z cytryny i wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać. Na koniec dodać

Ciastka - domowe słodkości
Hummus z bobu 126

opcjonalnie) listki świeżego oregano * PRZYGOTOWANIE Bób ugotuj do miękkości, ostudź i obierz ze skórek. Następnie wrzuć do kielicha blendera, wlej sok z cytryny oraz tahinę, dodaj ząbki czosnku i zacznij miksować. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę przypraw solą oraz za'atarem. Gotowy hummus rozsmaruj na talerzu, formując za pomocą łyżki miejsce na oliwę. Pastę polej

Food Square
Galart. Zimne nóżki 136

Niektórzy je lubią inni nie, po prostu kwestia gustu. Ważny jest sposób przyrządzenia jak również podania. Idealnie komponują się z cytryną lub octem. Smacznego!  Galart. Zimne nóżki Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 2 golonki woda  4 listki laurowe sporo pieprzu, sól marchew cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam

Smaki Natalii
MAKARON RYŻOWY Z BOBEM 129

łyżki sosu sojowego  1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny  pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu  Bób wrzuć do osolonej gotującej wody i gotuj około 5 minut  Papryczki posiekaj, kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Połącz składniki  potrzebne do przygotowania sosu. Makaron rozłóż na talerzu dodaj

Kukuleczki