woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:600/1096)

Zupa z czerwonych buraków 152

małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie liść laurowy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2-3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej  4 jajka Wykonanie: Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam

Bea(u)ty kitchen
Zupa orientalna 167

szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki suszonej papryki – 2 łyżki sos sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy

Gotuj z Misiem
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 187

ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut) wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku 3 duże marchewki 3 duże pietruszki 1/2 bulwy selera 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 liści laurowych(...)łyżka oleju do smażenia warzyw ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku Przygotowanie ryby: Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku.  Przecedzić wywar przez sito, czysty wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum.  W garnku z gorącym wywarem układać po kilka płatów ryby. Wywar

Codziennik Kuchenny
jarmuż z kuskusem 170

Składniki dla czterech osób 150 g jarmużu 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka biała sok z połowy cytryny 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia pół pęczka szczypioru garść oliwek czarnych i zielonych natka pietruszki sól, pieprz woda Sposób przygotowania Kaszę kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą (tak aby tylko przykryła kaszę) przykrywamy i zostawiamy na pięć(...)części łodyg, myjemy również papryki i kroimy je w cienkie krążki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, smażąc go dwie minuty, a następnie dodajemy paprykę,połowę soku z cytryny, sól i całość krótko smażymy tak by warzywa zostały jędrne ( najwyżej dwie minuty). Widelcem mieszamy napęczniały i zwarty kuskus, tak by stał się sypki, dodajemy do niego przekrojone na pół

Miód i pieprz
Gęsie udka w sosie z warzywami 159

znając celu tej operacji zawsze ten etap pomijałam. Tym razem moczyłam (chciałam przyspieszyć rozmrażanie) i jakież było moje zdziwienie. Uda idealnie umyte i wypłukane po kilku godzinach moczenia zabarwiły wodę na różowo! Jeśli nie przepadasz za orientalnym i przyprawami możesz spokojnie opuścić ich dodatek, a same warzywa tylko posolić i oprószyć pieprzem. Będzie równie smacznie! Polecam! Składniki: 2 gęsie(...)goździki roztarte w moździerzu skórka otarta z cytryny kieliszek czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 2 łyżki gęsiego smalcu 250 ml bulionu Wykonanie: uda gęsie dokładnie wypłukać, pozbawić resztek piórek i namoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie mięso dokładnie osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i obranym, rozdrobnionym czosnkiem. Ułożyć nogi w naczyniu, przykryć folią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Taboulé (bezglutenowe) 113

szklanki kaszy jaglanej 1 świeży ogórek garść pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek puszka kukurydzy 1/2 cytryny sól, pieprz, oregano, bazylia oliwa, masło Wykonanie:  1. Gotujemy kaszę jaglaną w ten sposób, że najpierw płuczemy ją na sitku obficie zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę wrzucamy na odrobinę osolony wrzątek z łyżeczką masła. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie(...)całą wodę. Wilgoć uwolni się kanalikami. NIE MIESZAĆ W TRAKCIE GOTOWANIA. 2. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek, pokrojone w cząstki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki, kukurydzę, wyciskamy sok z połowy cytryny, sypiemy sól, pieprz, oregano i bazylię, 2-3 łyżki oliwy i mieszamy. I gotowe. Smacznego

Kawa z mlekiem
Sałatka z kaszą jaglaną, wędzonym łososiem i oliwkami 184

pół  główki sałaty - wędzony łosoś Sos winegret z musztardą - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny - sól i pieprz - łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Aby kasza jaglana nie miała gorzkiego posmaku, przed gotowaniem  musimy ją opłukać w zimnej a następnie w gorącej wodzie. Niektórzy polecają wrzucić ją do gorącej wody a następnie po chwili wylać wodę i rozpocząć gotowanie(...)nowej wodzie.  Sałatę  myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Łososia kroimy na kawałeczki Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę i doprawiamy sola i pieprzem.  Całość polewamy sosem.   Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego

Pan i Pani Smith w kuchni
lemon curd – krem cytrynowy (przepis klasyczny) 189

żółtka 3/4 szkl. cukru 70 g masła PRZYGOTOWANIE Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn wycisnąć. W metalowej lub szklanej misce, przy pomocy rózgi kuchennej roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Całość najbezpieczniej zagotować jest na parze (W garnku zagotować wodę. Ma on mieć taką wielkość, by postawiona na nim miska nie dotykała dna garnka, ale spierała się

zabawa smakiem
Tort kuskus z golonką, groszkiem pod pesto z rukoli 171

przygotować, a potem się w nim rozsmakować? Pierwsze składniki przygotowujemy, w czajniku wodę zagotowujemy, kuskus z koperkiem mieszamy, wrzątkiem na 5 min zalewamy, groszek również w gorącej wodzie parzymy, a w tym czasie pesto z rukoli robimy. Pozostaje tylko warstwami, kuskus połączyć z innymi składnikami. Tort ten z pewnością do deserów nie zaliczymy, na pewno nim się nie przesłodzimy(...)gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy). Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek zalewamy wrzącą wodą na 5 min i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy p esto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik, oliwki i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus, groszek

Moniki Smakołyki
sałatka z pora, jajek, groszku, jabłka... 158

sztuk "M", pory 4 średnie, jabłka 1 duże, cukier 1,5 łyżki, sok z cytryny 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, majonez 2 łyżki, śmietana gęsta 6 łyżek umyte pory drobno pokroić, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą wodą, odcedzić z wody, ugotowane jajka na twardo obrać, jabłko obrać ze skórki, z groszku odlać wodę

W Mojej Kuchni Lubię
Cukinia w cieście 166

cieście? Składniki: 1 duża cukinia 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 1 szklanka wody gazowanej sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, jabłkowego olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, obieramy ze skórki i kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Królik w sosie pieczarkowym z dynią makaronową 129

pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem

W SMAK
Buraczki z jabłkiem i cebulą 217

dodatek do obiadu.Polecam! Składniki:4 średnie, czerwone buraki;2 średnie jabłka;1 średnia cebula;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Gospodyni Miejska
Horta vrasta - (dzika) zielenina z oliwą i cytryną 175

godz. w lodówce (opcjonalnie) Składniki: 1 duży pęczek zieleniny (dowolnej, np. szpinaku, botwinki, liści mlecza, pokrzywy) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku opcjonalnie: ser feta do posypania Przygotowanie: Zieleninę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest bardzo zabrudzona (np. jest to dzika zielenina przyniesiona z dworu) radzę wymoczyć ją dwukrotnie w zimnej wodzie(...)Oczyszczoną zieleninę pokrój na kawałki wielkości kęsa.  W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej zieleninę i gotuj, aż zwiędnie (ok. 3 minuty). Odcedź i przełóż do zimnej wody (dzięki temu zachowa żywy zielony kolor). Ponownie odcedź liście i przełóż je do miski. Polej oliwą i wymieszaj.  Przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na godzinę. Tak przygotowana

Chilli Czosnek i Oliwa
Babeczki jogurtowe z polewą jajeczną 165

cukru pudru Polewa jajeczna: 50 ml likieru adwokat- Dalkowski 50 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki żelatyny  Sposób wykonania: Ciasto: Masło rozpuścić,  ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel z cukrem, dodać masę jogurtową z masłem, skórkę otartą z cytryny oraz sok, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem(...)grzaniu góra dół lub do tzw suchego patyczka. Krem: Śmietanę umieścić w misie miksera z mascarpone oraz cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy. Polewa jajeczna: Wodę z cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki

Wanilia i Kardamon