woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:602/1096)

Czerwona sałatka śledziowa 140

jajek - 6 ogórków kiszonych - pęczek natki pietruszki sos - 1 mały słoiczek majonezu - 3 łyżki musztardy - 4 łyżeczki miodu - sok wyciśnięty z polowy cytryny - pieprz Przygotowanie: Płaty śledziowe jeżeli są bardzo słone to płuczemy kilka razy w zimnej wodzie a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki, buraki, marchewki oraz jajka gotujemy a następnie kroimy w kostkę. Jabłka, cebulę oraz ogórki również kroimy

Zainspirowana w kuchni
Wołowina w sosie cytrynowym 137

wlać na patelnię na której smażyliśmy mięso, zagotować zeskrobując wszystkie smaki z dna. Dodać cynamon, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Zalać ziemniaki i  mięso. Ziemniaki powinny być zakryte, jeśli nie są, można dolać nieco wody. Zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania, gotować 20 minut. Otworzyć i trzymać jeszcze parę minut bez pokrywki, aby nieco odparować sos. Posypać natką

Stare Gary
Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego 111

muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego 400 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka, wlej 3 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na moment do napęcznienia, a następnie wlej 3 łyżki wrzątku i wymieszaj w nim dokładnie żelatynę. Żelatynę wlej

Food Square
Hummus z bobu 138

mamy ugotowany wcześniej bób. Hummus z bobu Składniki: 500g bobu 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1-2 łyżki jogurtu  sól pieprz kumin papryka słodka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10-15 minut), odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek. Wszystkie składniki (oprócz przypraw) umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą pastę

Obiad gotowy
Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem 157

lodówki na kwadrans. Warstwa cytrynowo-tymiankowa Ser ricotta zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Dodaj tymianek, otartą skórkę i sok z cytryny. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj

Food Square
Dżem z czarnej porzeczki - fit 158

Pierwszego dnia podsmażam owoce1godzinę, drugiego pół godzinki. W drugiej turze trzeba często mieszać i uważać, by nie przypalić owoców wcisnąć sok z cytryny, zagotować i rozłożyć do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić pasteryzować 15 minut w wodzie bliskiej wrzenia. Gorące słoiki wstawiamy zawsze do gorącej wody, zimne do zimnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziolowy bulgur z bobem i pomidorami czyli Sloikowe sniadanie do pracy i nie tylko 170

nieskomplikowana sałatka, która przygotowałam sobie, któregoś dnia o poranku.  Ziołowy bulgur z bobem i pomidorami 100 ml bulguru 200 ml wody po czubatej łyżce ulubionych ziół (ja użyłam natki pietruszki i mięty) sok z ćwiartki cytryny i pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 łyżki oliwy szklanka ugotowanego bobu (bez skórki) 10 pomidorków koktailowych sól pieprz Bulgur zalewamy wrzątkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 132

pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko brązowy kolor dodać startego ziemniaka, przyprawić odrobiną maggi, solą i ciągle mieszając dodać odrobinę wody spod kapusty. Dodać gotową zasmażkę do kapusty zamieszać, zakwasić odrobiną octu lub sokiem z cytryny i gotowe.   Smacznego

Gaździnka warzy
Marynata na grilla z sokiem jabłkowym 164

Czas grillowania: 10-12 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie marynata na 4 filety Składniki: Szklanka soki jabłkowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Wlej i wsyp składniki do rondla, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu

Niedzielny kucharz
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 137

stron. Skropić sokiem z cytryny. Koszyk do parowania (używam bambusowego) wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia. Ułożyć rybę, posypać niedużą ilością skórki z cytryny i pomarańczy i startym imbirem. Koszyk przykryć i ustawić na odpowiednim garnku z gotującą wodą - u mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe

Stare Gary
Toskański pudding z ricotty. 149

owoców (lub tylko rodzynek) 3 duże żółtka  40 g drobnego cukru 2/3 łyżeczki cynamonu skórka otarta z 1/2 pomarańczy (lub 1 cytryny) masło gęsta kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone owoce posiekać i zalać gorącą wodą na 10 minut. Odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać dokładnie z ricottą. Dodać cynamon, skórkę cytrusową oraz suszone owoce. Wymieszać. Nałożyć

zadanie-gotowanie
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1178

liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 cebula 5 ząbków czosnku sól 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majeranku (opcjonalnie) cytryna do smaku Składniki na uszka wigilijne dla dzieci: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 1 cebula 250 g pieczarek Przepis na barszcz wigilijny Buraki myjemy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika

Dieta bez mleka
Ciasto Kubuś 537

łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ: 1 l soku Kubuś lub innego 3 budynie waniliowe Sok z połówki cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy   Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały

AleTorcik
Koktajl borówkowo - bananowy ( oczyszczający ). 132

Składniki : 1 szklanka ( 250 ml ) świeżych borówek ( mogą być mrożone ) 1 średni dojrzały banan sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ostropestu plamistego Sposób wykonania :   B orówki dokładnie opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na gładką papkę. wypij od razu po sporządzeniu.    R ada : Możesz dodać do koktajlu trochę zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Jagodzianki 462

serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże

Różne smaki w kuchni