jajek - 6 ogórków kiszonych - pęczek natki pietruszki sos - 1 mały słoiczek majonezu - 3 łyżki musztardy - 4 łyżeczki miodu - sok wyciśnięty z polowy cytryny - pieprz Przygotowanie: Płaty śledziowe jeżeli są bardzo słone to płuczemy kilka razy w zimnej wodzie a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki, buraki, marchewki oraz jajka gotujemy a następnie kroimy w kostkę. Jabłka, cebulę oraz ogórki również kroimy
Zainspirowana w kuchniwlać na patelnię na której smażyliśmy mięso, zagotować zeskrobując wszystkie smaki z dna. Dodać cynamon, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Zalać ziemniaki i mięso. Ziemniaki powinny być zakryte, jeśli nie są, można dolać nieco wody. Zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania, gotować 20 minut. Otworzyć i trzymać jeszcze parę minut bez pokrywki, aby nieco odparować sos. Posypać natką
Stare Garymuscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego 400 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka, wlej 3 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na moment do napęcznienia, a następnie wlej 3 łyżki wrzątku i wymieszaj w nim dokładnie żelatynę. Żelatynę wlej
Food Squaremamy ugotowany wcześniej bób. Hummus z bobu Składniki: 500g bobu 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1-2 łyżki jogurtu sól pieprz kumin papryka słodka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10-15 minut), odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek. Wszystkie składniki (oprócz przypraw) umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą pastę
Obiad gotowylodówki na kwadrans. Warstwa cytrynowo-tymiankowa Ser ricotta zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Dodaj tymianek, otartą skórkę i sok z cytryny. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj
Food SquarePierwszego dnia podsmażam owoce1godzinę, drugiego pół godzinki. W drugiej turze trzeba często mieszać i uważać, by nie przypalić owoców wcisnąć sok z cytryny, zagotować i rozłożyć do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić pasteryzować 15 minut w wodzie bliskiej wrzenia. Gorące słoiki wstawiamy zawsze do gorącej wody, zimne do zimnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieskomplikowana sałatka, która przygotowałam sobie, któregoś dnia o poranku. Ziołowy bulgur z bobem i pomidorami 100 ml bulguru 200 ml wody po czubatej łyżce ulubionych ziół (ja użyłam natki pietruszki i mięty) sok z ćwiartki cytryny i pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 łyżki oliwy szklanka ugotowanego bobu (bez skórki) 10 pomidorków koktailowych sól pieprz Bulgur zalewamy wrzątkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórypozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko brązowy kolor dodać startego ziemniaka, przyprawić odrobiną maggi, solą i ciągle mieszając dodać odrobinę wody spod kapusty. Dodać gotową zasmażkę do kapusty zamieszać, zakwasić odrobiną octu lub sokiem z cytryny i gotowe. Smacznego
Gaździnka warzyCzas grillowania: 10-12 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie marynata na 4 filety Składniki: Szklanka soki jabłkowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Wlej i wsyp składniki do rondla, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu
Niedzielny kucharzstron. Skropić sokiem z cytryny. Koszyk do parowania (używam bambusowego) wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia. Ułożyć rybę, posypać niedużą ilością skórki z cytryny i pomarańczy i startym imbirem. Koszyk przykryć i ustawić na odpowiednim garnku z gotującą wodą - u mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe
Stare Garyowoców (lub tylko rodzynek) 3 duże żółtka 40 g drobnego cukru 2/3 łyżeczki cynamonu skórka otarta z 1/2 pomarańczy (lub 1 cytryny) masło gęsta kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone owoce posiekać i zalać gorącą wodą na 10 minut. Odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać dokładnie z ricottą. Dodać cynamon, skórkę cytrusową oraz suszone owoce. Wymieszać. Nałożyć
zadanie-gotowanieliście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 cebula 5 ząbków czosnku sól 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majeranku (opcjonalnie) cytryna do smaku Składniki na uszka wigilijne dla dzieci: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 1 cebula 250 g pieczarek Przepis na barszcz wigilijny Buraki myjemy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika
Dieta bez mlekałyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ: 1 l soku Kubuś lub innego 3 budynie waniliowe Sok z połówki cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały
AleTorcikSkładniki : 1 szklanka ( 250 ml ) świeżych borówek ( mogą być mrożone ) 1 średni dojrzały banan sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ostropestu plamistego Sposób wykonania : B orówki dokładnie opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na gładką papkę. wypij od razu po sporządzeniu. R ada : Możesz dodać do koktajlu trochę zimnej wody
Przepisy i porady kulinarneserka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże
Różne smaki w kuchni