woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:596/1096)

Guacamoli 115

awokado jest tego wart! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 mała cebulka 2-4 ząbków czosnku 1 cytryna kilka gałązek świeżej lub szczypta suszonej kolendry (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a obrany czosnek ścieramy na tarce

Lamarida.pl
Zasmażane buraczki 392

uwielbiam wracać do starych babcinych i maminych przepisów. Składniki: około 1 kg czerwonych buraków 1 cebula sok z całej cytryny sól pieprz 2 łyżki masła łyżka mąki  łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Buraki wyszorować szczotką, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny). Można również zawinąć buraki w folię aluminiową i upiec w piekarniku (przez około(...)rondelku rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulkę i zeszklić ją. Następnie dodać mąkę i szybko rozprowadzić ją łyżką z podsmażoną cebulką. Dodać buraki, wszystko razem wymieszać, wlać sok z całej cytryny, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Smacznego

na moim stole...
Curry z ryby. 181

mieszając 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub koncentrat, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Podajemy z ryżem lub chlebkiem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Poniedziałek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera 123

sera koziego (najlpeszy jest kremowy, ale może też być rolada) Mały kubek jogurtu greckiego (250 g) Sok z połowy cytryny Garść bazylii Kilka listków mięty (ocjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kuskus do miseczki, zalej wrzątkiem. Wody powinny być tyle, żeby centymetrową warstwą przykrywała kaszę. Zamknij szczelnie miseczkę, najlepiej spożywczą folią plastkową. Odstaw na 5 minut

Niedzielny kucharz
FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY 122

PRZYGOTOWANIE :  Ciecierzycę zalewamy woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ). Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzik 192

małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty   Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy

mojewypiekiinietylko
3 sposoby na cukinię. 191

Warzywa i owoce obrane ze skórki, zmiksowane razem z dodatkiem np mleka ryżowego albo sojowego, albo zwyczajnie czystej wody. Write a review Save Recipe Print Składniki 1 mała cukinia, 1 banan, sok z dwóch lub jednej cytryny, łyżeczka syropu z agawy (dla osłody, choć cukinia ma w sobie sporo słodyczy). No i z wierzchu można posypać matchą (zieloną herbatą(...)Obieramy ze skórki cukinię i ziemniaki. Na patelni podsmażamy cebulkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i ziemniaki. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka

MODA NA BIO
Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej Karola Okrasy 97

świeża, żeby miała dobry smak i aromat. Jeśli chodzi o to jak ugotować kaszę to są dwie metody: szybka i długa. W pierwszym przypadku trzeba kaszę przepłukać pod zimną wodą, wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Ważne są proporcje: 1,8 szklanki wrzątku na 1 szklankę kaszy. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 18 minut. Kaszy(...)kaparów 1 ogórek kiszony drobno pokrojony 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanych, marynowanych grzybów 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Kilka łyżek pokruszonego, wędzonego twarogu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zalej kaszę zimną wodą. Odstaw na 2 godziny. Krok 2 Po 2 godzinach, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, wstaw do środka paprykę i piecz

Niedzielny kucharz
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 201

domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI (4 sztuki) chapati 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych(...)pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża odnoga szczypiorku 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżka soku z cytryny pieprz  sól dodatkowo sałata rzymska pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę, chili w drobną

DefinicjaSmaku
Chłodnik z botwinki 366

wiele, ale żaden nie dorównuje temu o pięknym kolorze i jakże mocno unurzanym w wiosennej rosie. Żeby chłodnik wyszedł naprawdę smaczny nie warto gotować warzyw w bulionie, ale w wodzie i zaopatrzyć się w intensywny, naturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście w tej zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam(...)kefiru lub zsiadłego mleka 250 g kwaśnej śmietany 4 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny cukier do smaku Przygotowanie: 1. Pęczki botwinki dokładnie płuczemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę, siekamy również łodygi i liście 2. Buraczki zalewamy wodą ok 500 ml, tylko tyle żeby lekko zakryć warzywo, gotujemy pod przykryciem do miękkości ok 15 min, kiedy buraczki

Słodki Kompromis
młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 154

sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać (kapusta młoda jest z importu) na gorącym oleju zrumienić boczek parzony(...)pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić z kapusty odlać wodę i wsypać do boczku, dodać kucharek, przyprawę Harrissa, wymieszać i pod przykryciem dusić z 10 minut bez pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek

W Mojej Kuchni Lubię
Multiwitaminowy mus marchewkowy 227

sobie najwięcej substancji odżywczych bo potrzebowała by ich do dalszego wzrostu. Bazą musu będzie marchewka królowa pod względem ilości Beta karotenu, dodamy również sok z całej cytryny by wzmocnić działanie młodego jęczmienia. Jeśli interesuje Was smak proszku z młodego jęczmienia to jest to smak siana - nie jest on nachalny i przy odpowiedniej kompozycji z innymi produktami mógłby być nawet smaczny(...)goździkiPrzygotowanie:1/ Obieramy marchewki, trzemy na dużych oczkach i przekładamy do małego garnka. Dodajemy wody do wysokości przetartych marchewek i gotujemy do miękkości pod przykryciem2/ Do wywaru z marchewką dodajemy mielone goździki (jeżeli macie w całości dodajcie na 5 minut gotowania i wyjmijcie), sok z cytryny i dosładzamy ją.3/ Przekładamy wszystko do pojemnika od blendera dodajemy młody jęczmień

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie 198

szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka ½ szklanki mleka 3 łyżki śmietany 50 g startego parmezanu 1 łyżka soku z cytryny sól, pierz do smaku 2 łyżki mąki Instructions Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać(...)trzepaczki), dodać mleko i całość zagotować aż zgęstnieje. Do śmietany dodać trochę gorącego płynu, wymieszać i wlać do sosu, chwilę podgotować, dodać parmezan, przyprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny. W formie do pieczenia ułożyć ziemniaki i szpinak, dodać sos i przemieszć całość, na wierzchu ułożyć kurczaka. Piec 35 minut w 180 stopniach. 3.5.3251 Artykuł Kurczak pieczony z ziemniakami

Cooking for Emily
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie 317

szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka ½ szklanki mleka 3 łyżki śmietany 50 g startego parmezanu 1 łyżka soku z cytryny sól, pierz do smaku 2 łyżki mąki Instructions Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać(...)trzepaczki), dodać mleko i całość zagotować aż zgęstnieje. Do śmietany dodać trochę gorącego płynu, wymieszać i wlać do sosu, chwilę podgotować, dodać parmezan, przyprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny. W formie do pieczenia ułożyć ziemniaki i szpinak, dodać sos i przemieszć całość, na wierzchu ułożyć kurczaka. Piec 35 minut w 180 stopniach. 3.5.3251 Artykuł Kurczak pieczony z ziemniakami

Cooking for Emily