woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:564/1096)

Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 224

Jajka barwimy wkładając je do gotujących wywarów z naturalnym barwnikiem i gotujemy do momentu zabarwienia. Możemy uzyskać następujące kolory: Biały – ugotowane na twardo jajka wkładamy na krótko do wody z dodatkiem octu; Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego(...)kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny

Smiling Shrimp
Sałatka ze szparagów i truskawek 204

lodowa (pół) Truskawki (pudełeczko) Zielone szparagi (pęczek) 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz sos balsamiczny sezam Przygotowanie : Szparagi zgrilować aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne i chrupiące (można je także ugotować w wodzie lub na parze, ale wg mnie grillowane są smaczniejsze). Sałatę poszatkować i ułożyć na talerzu, na niej ułożyć

Codzienne Gotowanie
ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM 236

łyżki siemienia lnianego  1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra,   Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno.  Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki

Z Majeczką w kuchni
Pasztet rybny 256

jajka eko 3/4 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartej sól, pieprz do smaku wywar do parzenia ryby : 6 szklanek wody, 1 mała cebula, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, kilka gałązek koperku, sól do smaku Przygotowanie: Składniki na wywar zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, a następnie

Codziennik Kuchenny
Sałatka rzodkiewkowa z komosą ryżową 149

łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania sok pomidorowy Komosę ryżową wypłucz dokładnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. W garnku zagotuj 2 szkl. wody. Gdy zacznie wrzeć wsyp opłukaną komosę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut (mieszaj(...)czasu do czasu). Gdy quinoa wchłonie całą wodę, zestaw garnek ze źródła ciepła i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż komosę do większej miski. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Umyj również szczypiorek i szpinak, osusz. Do miski z komosą przełóż rzodkiewkę, listki szpinaku i posiekany drobno szczypiorek wraz z cebulkami. Koperek umieść w kielichu blendera

Delicious Place
Ryba parowana pod kołderką z warzyw 292

duża papryka czerwona 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 3 duże liścia kapusty pekińskiej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny, sól, płatki czili, 1-2 łyżki oliwy z oliwek kasza pęczak folia aluminiowa Wstawić w garnku osoloną wodę na kaszę. Kaszy gotujemy tyle ile mamy zamiar zjeść ( ja odmierzam kubek kaszy). Warzywa  dokładnie umyć i pokroić (oprócz liści(...)folii aluminiowej uformować "łódeczki", a następnie ułożyć w nich liście kapusty pek. ( ułatwią one bardzo przełożenie ryby na talerz). Na liściach układamy filety ryby i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia w którym będą parowane. Wykładamy warzywa i parujemy ok. 15-20 minut

Lubię to gotuję
Szaszłyki na pożegnanie 226

pokryła wszystkie kawałki. Pojemnik przykryć i odstawić do lodówki min. na 3-4 godziny, ale najlepiej na noc. Godzinę przed grillowaniem namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso nabijać na przemian z plastrami cebuli na patyki do szaszłyków. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 15-20 minut na mocno rozgrzanym ruszcie. Szaszłyki warzywne(...)cukinia żółta 500 g pomidorków koktajlowych Marynata do warzyw 4 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki chili w płatkach lub pieprzu kajeńskiego 2 ząbki czosnku Kolby kukurydzy oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie przez 10-12 minut. Osączyć, odstawić do ostudzenia. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w duże kostki. Cukinie umyć, odciąć końcówki

Pełny talerz
Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem 131

Płaty śledziowe solone należy wymoczyć w wodzie. Nie piszemy ile razy należy wodę zmienić, ponieważ jedni z nas wolą śledzie bardziej słone, inni mniej. Dostosujmy więc ich słoność do własnych upodobań. Następnie śledzie należy osuszyć i pokroić w kostkę lub większe kawałki. Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę również kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone

Kuchnia Na Wypasie
Turbo sałatka 254

jasnej komosy ryżowej  -1 duże awokado -pestki z połówki dużego lub jednego małego granatu - pół cytryny -2-3 łyżki oleju lnianego -sól i pieprz do smaku -kilka świeżych listków mięty  Komosę przepłukujemy na gęstym sitku pod bieżącą wodą przez około pół minuty. Jeżeli zależy nam na jej bardziej orzechowym smaku , to możemy komosę podprażyć(...)suchej patelni.    Zalewamy ziarna wodą w podwójnej ilości. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut. Po ugotowaniu zostawiamy ją pod przykryciem. W międzyczasie awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Z granatu wyjmujemy pestki. Gdy komosa przestygnie (chociaż ja wolę sałatkę

Simple Dish
Zimowa sola sauté 200

brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje, filety oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną suszonego rozmarynu i skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wrzątek solimy i wrzucamy do niego ryż. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu (w przypadku brązowego

Ratunku obiad
Tort mango papaja. Tysięczny wpis! 232

białka (ze szczyptą soli) 1 mango zmiksowane na puree 1/2 szklanki cukru  Papaja curd: 150 gram zblendowanej papai  2 żółtka 150 gram masła  sok z 1/2 cytryny  100 gram cukru  Beza: 2 białka  1/2 szklanki cukru  Dodatkowo: pokrojone w kostkę mango, papaja  maliny  Składniki na walijskie ciasteczka zagniatam na jednolitą masę(...)serniczkiem, piekąc raz nad nim a raz pod nim przez 120 minut. Bezę również studzę.  Wstawiam garnek z niewielką ilością wody. Blenduję na gładką masę papaję. Mieszam w metalowej misce z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny a następnie ubijam na parze przez około 15- 20 minut (męska pomoc mile widziana :)). Po około 5 minutach dodaję połowę pokrojonego

Mango Papaja
Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami w sosie śmietanowym 207

Spróbujcie :) Składniki:  Makaron tagliatelle 250 g szpinaku baby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na rozgrzaną patelnię z oliwa wykładamy

ChilliJemy
Spaghetti w sosie orzechowym 171

porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy

e-PrzepisyKulinarne
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 261

łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą(...)ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy z ognia. Miękką cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków  blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia.  Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone

Symfonia Smaków
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 245

50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze perełki cukrowe wiórki kokosowe ½ wafelka kokosowego ok 3 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy(...)mascarpone, miksujemy. Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu. 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego- biszkopt orzechowy. 5. Masa maślana: Miękkie masło ucieramy do białości. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania