woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:564/1096)

Słoneczne smoothie (dynia, jabłko, pigwa, marchew) 167

piękny kolor. Składniki: 3 łyżki puree dyniowego 1 jabłko 1 pigwa pół szklanki soku marchwiowego sok z połowy cytryny  Jabłko i pigwę obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondla i dodajemy około 50 ml wody. Jeśli nie mamy gotowego puree dyniowego wówczas dodajemy także obraną i pokrojoną na kawałki dynię. Zawartość rondla gotujemy

My simple kitchen
Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie 171

łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1.  Ciasto miodowe: Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić(...)jabłkowe: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać. 3.  Lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru. 4.  Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 216

jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),10 suszonych śliwek,150 ml porto,sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku,2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.    Przygotowanie:Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić.Figi pokroić na ósemki, cebulę w pióra, kasztany na małe kawałki.Na maśle zeszklić cebulę

SzczyptaSmaQ
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 229

mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku(...)mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Ricottę, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, oliwę

DefinicjaSmaku
Grzanka z chałki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce 233

Fithia z olejem SŁONECZNIKOWYM tłoczonym na zimno 2 kromki chałki 1 awokado 2 jajka 1 ząbek czosnku + do przyprawienia: sok z cytryny, szczypta soli, biały ocet winny Wykonanie: Jajka w koszulce: Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij(...)jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt. Grzanki: Na patelni rozgrzej Fithie. Dodaj kromki chałki i obsmaż je na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby

Moja pasja smaku
Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem jabłek 215

lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion.  Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny do smaku Buraki wyszorować, osuszyć, ułożyć na blasze(...)krótko przesmażyć.  Dołożyć buraki i jabłka. Wszystko razem poddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut.  Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z makaronem 158

nerkowca  300 g makaronu spaghetti (np. Barilla) W 3 litrowym garnku zagotować  lekko osoloną wodę, włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Do blendera włożyć listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja

Kuchcik gotuje
Chłodnik rzodkiewkowe love 156

ogórków gruntowych 2-3 ząbki czosnku świeży koperek świeży szczypiorek świeżo mielony pieprz  sól cukier opcjonalnie: sok z połowy cytryny Wykonanie: Umyj i obierz rzodkiewki oraz ogórki. Zblenduj na małe kawałki. Wyłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.  Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek, połóż na talerzyk i posyp solą - dzięki niej czosnek zmięknie i uwolni swój aromat(...)Dodaj do niego wszystkie składniki, dopraw do smaku cukrem, pieprzem i solą.  Jeśli chcesz, aby Twój chłodnik był bardziej kwaśny - nie dodawaj cukru, zastąp go zaś sokiem z cytryny.  Wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, podawaj schłodzony.  Smacznego

Garniec Magalie
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 211

Jajka barwimy wkładając je do gotujących wywarów z naturalnym barwnikiem i gotujemy do momentu zabarwienia. Możemy uzyskać następujące kolory: Biały – ugotowane na twardo jajka wkładamy na krótko do wody z dodatkiem octu; Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego(...)kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny

Smiling Shrimp
Sałatka ze szparagów i truskawek 188

lodowa (pół) Truskawki (pudełeczko) Zielone szparagi (pęczek) 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz sos balsamiczny sezam Przygotowanie : Szparagi zgrilować aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne i chrupiące (można je także ugotować w wodzie lub na parze, ale wg mnie grillowane są smaczniejsze). Sałatę poszatkować i ułożyć na talerzu, na niej ułożyć

Codzienne Gotowanie
ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM 223

łyżki siemienia lnianego  1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra,   Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno.  Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki

Z Majeczką w kuchni
Pasztet rybny 240

jajka eko 3/4 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartej sól, pieprz do smaku wywar do parzenia ryby : 6 szklanek wody, 1 mała cebula, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, kilka gałązek koperku, sól do smaku Przygotowanie: Składniki na wywar zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, a następnie

Codziennik Kuchenny
Sałatka rzodkiewkowa z komosą ryżową 127

łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania sok pomidorowy Komosę ryżową wypłucz dokładnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. W garnku zagotuj 2 szkl. wody. Gdy zacznie wrzeć wsyp opłukaną komosę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut (mieszaj(...)czasu do czasu). Gdy quinoa wchłonie całą wodę, zestaw garnek ze źródła ciepła i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż komosę do większej miski. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Umyj również szczypiorek i szpinak, osusz. Do miski z komosą przełóż rzodkiewkę, listki szpinaku i posiekany drobno szczypiorek wraz z cebulkami. Koperek umieść w kielichu blendera

Delicious Place
Ryba parowana pod kołderką z warzyw 265

duża papryka czerwona 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 3 duże liścia kapusty pekińskiej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny, sól, płatki czili, 1-2 łyżki oliwy z oliwek kasza pęczak folia aluminiowa Wstawić w garnku osoloną wodę na kaszę. Kaszy gotujemy tyle ile mamy zamiar zjeść ( ja odmierzam kubek kaszy). Warzywa  dokładnie umyć i pokroić (oprócz liści(...)folii aluminiowej uformować "łódeczki", a następnie ułożyć w nich liście kapusty pek. ( ułatwią one bardzo przełożenie ryby na talerz). Na liściach układamy filety ryby i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia w którym będą parowane. Wykładamy warzywa i parujemy ok. 15-20 minut

Lubię to gotuję
Szaszłyki na pożegnanie 208

pokryła wszystkie kawałki. Pojemnik przykryć i odstawić do lodówki min. na 3-4 godziny, ale najlepiej na noc. Godzinę przed grillowaniem namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso nabijać na przemian z plastrami cebuli na patyki do szaszłyków. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 15-20 minut na mocno rozgrzanym ruszcie. Szaszłyki warzywne(...)cukinia żółta 500 g pomidorków koktajlowych Marynata do warzyw 4 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki chili w płatkach lub pieprzu kajeńskiego 2 ząbki czosnku Kolby kukurydzy oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie przez 10-12 minut. Osączyć, odstawić do ostudzenia. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w duże kostki. Cukinie umyć, odciąć końcówki

Pełny talerz