woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:564/1096)

Hummus z natki pietruszki 134

przetartych nasion ciecierzycy. Idealny dip, bądź pasta do smarowania. Dziś wersja urozmaicona, z natką pietruszki! Składniki: 100g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki tahini/ sezamu 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy garść świeżej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciecierzyce zalewamy wodą na całą noc. 2. Następnego dnia gotujemy ciecierzyce wg opakowania

FITBUuK
WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU 190

imbiru, 2 cebule szalotki, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki oleju, 3 torebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku; sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie

JejKuchnia
Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem 159

miski. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i biały miąższ, po czym pokroić w kostkę i również przełożyć do miski. Warzywa skropić delikatnie cytryną, oliwą, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ryż: W wysokim garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić opakowania z ryżem. Ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu, następnie wyciągnąć, odsączyć dobrze z wody, wsypać do garnka

Passions hobbies life
Mężczyzna w kuchni i najlepsza sałata do obiadu 178

listków) - dymka   Dressing do sałaty  (duża ilość do buteleczki, wystarczy na 4 zastosowania) - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - garść bazylii świeżej - 15 listków mięty - 1-2 łyżeczki musztardy - 5 łyżek wody - sól - 1 łyżeczka miodu Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, przelej do buteleczki i przechowuj do 4 dni w lodówce. Sałatę wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kalafiorem i jajkiem 174

szczypiorku • 1 łyżeczka czarnego sezamu Sos • 1 mały kubek jogurtu naturalnego • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 ząbek czosnku • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Kalafior ugotować w osolonej wodzie, uważać aby się nie rozgotował, ma być ugotowany ale twardy. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić

To co kocham
Sałatka z pęczaku 124

czerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka musztardy • 1 łyżka sosu sojowego • sok z 1/2 cytryny • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotować kaszę w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. • Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. • Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki

To co kocham
Puree z selera 154

charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler  (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Seler po obraniu i umyciu pokroiłam w grubsze plastry a następnie na ćwiartki. Na patelni rozgrzałam masło

Kuchnia u Krysi
Jak złagodzić pieczenie po oparzeniu pokrzywą. 112

przyłóż do poparzonego miejsca. Możesz też przyłożyć plasterki cytryny.                            Sposób nr 3   R ozpuść pół łyżeczki sody oczyszczonej w 1/2 szklance wody. Namocz w roztworze gazę i przyłóż do miejsc poparzonych pokrzywą

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka duszone na zimę 162

jabłek  2 szklanki cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka nie stracą swojego koloru. Na dno dużego garnka wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka

Bajeczna Kuchnia
Bułki pieczone i podane z sosem serowym i owocami morza 169

odczekać i delikatnie wyjąć miskę. Uważać , żeby się nie oparzyć bo jest miska bardzo gorąca. Przygotowanie owoców morza, zamrożone owoce morza zalać wrzącą wodą, wymieszać, zostawić tak na 20-30 sek. Odcedzić i polać sokiem z cytryny, wymieszać. Odstawić na bok. Sos – na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i posiekaną drobno chilli i czosnek.Ziarenka z chilli można

Kuchnia Pokoleń
20. Niech żyje oreo: czyli wegański sernik 142

kaszę i blender. I jaki był tego finał? Ciasto (Oreonik?) smakuje NIE-ZIEM-SKO . Obiecuję! Wegański sernik oreo: Szklanka zostawionej na noc w wodzie kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego słodzonego 6 łyżek ksylitolu/cukru Sok z cytryny 30g migdałów  30g suszonej żurawiny/rodzynek 30g orzechów włoskich  10g oleju kokosowego Łyżka kakao 2 opakowania Oreo po 175g Wykonanie

Pland based fille
KREMOWA ZUPA Z CYKORII 136

kostkę. Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając. . Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową. Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem – NAJLEPSZE! 178

francuskie – 1 op * masło do posmarowania foremek * cukier brązowy – 1 łyżka * mleko 3,2% – 220 ml * skórka z cytryny * cynamon – 0,5 łyżeczki * mąka pszenna – 25 g * cukier drobny – 120 g * woda – 70 ml * żółtko – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, p onownie zwijamy

Ostra na Słodko
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 218

święta wielkanocne skórka przyda się do ciast lub ich dekoracji. Poniżej przepis na kandyzowaną skórkę z pomarańczy, ale śmiało można zrobić też z cytryn. Składniki : Skórka z 2 sporych pomarańczy około 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody Sposób wykonania : Pomarańcze sparzyć, obrać. Dobrze oczyścić z białej części, pokroić na nieduże kawałki. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Ustawić

Niebieski kubek z kawa