 Risotto ze szparagami i kurczakiem 224
Risotto ze szparagami i kurczakiem 224Risotto, czyli włoska klasyka. Tym razem zachęcam do przygotowania wersji ze szparagami. Sezon na nie jest krótki dlatego nacieszcie się nimi jak najszybciej J Risotto wyszło naprawdę pyszne, kurczaka możecie zastąpić również boczkiem lub szynką dojrzewającą, które idealnie podkreślają smak szparagów. Risotto ze szparagami i kurczakiem Składniki dla 2 osób : 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio
Mania Gotowania Pieczona limonkowa ricotta 301
Pieczona limonkowa ricotta 301Pyszne mini serniczki z ricotty, podane ze świeżymi owocami to prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest tak prosty i szybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK , polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku
Mienta blog Sałatka z makaronem, ośmiorniczkami i zielonym groszkiem! 251
Sałatka z makaronem, ośmiorniczkami i zielonym groszkiem! 251Dodałam również niezastąpiony do sałatek -zielony groszek i ekologiczne jajka. Sałatka wyszła extra! Szczerze polecam! SKŁADNIKI: - 5 JAJA UGOTOWANYCH NA TWARDO - PUSZKA OŚMIORNIC - PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU - MAKARON WŁOSKI Z MĄKI DURUM - 2 ŁYŻKI MAJONEZU + 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO - SÓL MORSKA - PIEPRZ KOLOROWY Makaron ugotuj al dente, ugotowane jaja pokrój w kostkę. Składniki wymieszaj ze sobą. Odstaw
SMYKWKUCHNI Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ 214
Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ 214Kochani dzisiaj zapraszam Was na ostatni przepis w cyklu Czas na Dynię, mianowicie pikantną zupę dyniową z orzechami włoskimi i chrupkim oscypkiem z dodatkiem sera feta. Uwielbiam zupę dyniową w każdej postaci, ze względu na jej niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto(...)dodajemy kosteczki dyni, prażymy około 10 minut, podlewamy winem, odparowujemy około 10 minut, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę. Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor. Oscypka kroimy po ukosie i smażymy na patelni na oliwie z oliwek. Na talerz wlewamy zupę na środku układamy uprażone orzechy
SMYKWKUCHNI Kwaśnica jak z Podhala 239
Kwaśnica jak z Podhala 239dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku! Polecam! Składniki: - 500 g żeberek, mogą być wieprzowe - kiszona kapusta wraz z sokiem - 400 g wędzonego boczku - 2 marchewki - 1 cebula - sól, pieprz - koper włoski (przyprawa) - ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty, mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona
SMYKWKUCHNI Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 197
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 197omnomnom" organizowanym na portalu Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych
SMYKWKUCHNI Tiramisu z wiśnią nadwiślanką 397
Tiramisu z wiśnią nadwiślanką 397Tiramisu to bardzo popularny włoski deser, uwielbiany w moim domu:) Najczęściej przygotowuję typowo klasyczną jego wersję, którą znajdziecie tutaj . Dzisiaj jednak postanowiłam skorzystać z dobroci natury i troszkę zmodyfikować nasz ulubiony deser, zmieniając kilka składników i wzbogacając go o wiśnie;) Zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę! Składniki: szklanka zaparzonej mocnej kawy, opakowanie podłużnych biszkoptów, 300g świeżych wiśni
Z miłości do słodkości Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 327
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 327świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową) Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów
Mia Cucina Sofieta Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 202
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 202zaraz zemdleję albo się przewrócę nic nie widać, tracę Marcela z oczu, a tu nagle "ARDŻENTINNO!!! FRANCZESKO!!! :):):)" Ale blog kulinarny więc o jedzeniu. Hmm, spodziewałam się cudownej kuchni włoskiej, jednak widać słabo odrobiłam pracę domową przed wyjazdem i zdaje się, że kuchnia rzymska nie jest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie
Brzuszki Łakomczuszki SPAGHETTI ALLA CARBONARA 308
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 308Przygotowałam dzisiaj na obiad spaghetti alla carbonara. Dlaczego alla? Bo nie jest to oryginalny włoski przepis. Prawdziwa carbonara nie ma w sobie nawet odrobiny śmietany a jedynie jajka. Ach no i nie ma jeszcze natki pietruszki, czosnku i pieczarek. Popełniłam te małe kulinarne grzeszki, żeby uzyskać jeden z moich ulubionych sosów. Mam nadzieję, że Włosi mi wybaczą ;). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandry ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 394
ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 394szybką i naprawdę smaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew, szczypior, cukinia, etc. Akurat miałam shitake, papryki, noodle i orzechy włoskie. Do zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona. Gochujang to pikantna pasta z czerwonej chilli
Przepisy Aleksandry ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 210
ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 210mięsem mielonym). W moim przepisie sos musiał być, więc jest to mały włoski akcent. Czyżbym niechcący przygotowała danie kuchni fusion? Jeżeli interesuje Was, jak smakuje połączenie kuchni włoskiej z turecką, koniecznie przygotujcie etli pide. Jest pyszne (piszę to z całą stanowczością). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy Aleksandry TRADYCYJNE CANNELLONI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM 278
TRADYCYJNE CANNELLONI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM 278Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Bogata w smaki i pożywna jest idealna do serwowania rodzinie. Nadziewane cannelloni jest świetnym rozgrzewaczem na zimowe popołudnia, więc może zrobicie taki obiad na niedzielę? Pozdrawiam Was serdecznie, Ewa R. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandry UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 222
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 222Dischi volanti po włosku a u nas... muszla nr 40. Nie znam włoskiego, ale coś mi nie pasowało z tą muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz... Makaron z klopsikami i warzywami na ostro. Składniki: na klopsiki: mięso mielone ok. 300 g; cebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz
Miksturownik Mazurek orzechowy 207
Mazurek orzechowy 207najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać(...)pokryć wierzch mazurka, tworząc rant oraz kratkę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem Piec w 180 stopniach C na rumiano. Upieczone ciasto udekorować wedle uznania, np fiołkami w cukrze, połówkami orzechów włoskich lub skórką pomarańczową. Smacznego
kolorowotorcikowo