pomysłów na obiad robię naleśniki wytrawne. Dziś wzbogaciłam je pierwszy raz o orzechy włoskie. Pycha :) Składniki na naleśniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła woda łyżka oleju 2 czubate łyżki płatków owsianych składniki na farsz: 2 piersi z kurczaka 3 serki topione śmietankowe (kwadraty) pół pora sól, pieprz 10 dag mozzarelli albo(...)żółtego sera 4 orzechy włoskie łyżka płatków owsianych olej do smażenia Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron
Bon Appetit Małgorzatyiedyś robiłam filety w orzechach włoskich , tym razem kotlet schabowy z orzechami w trochę innej postaci. Zapraszam! Składniki: 4 k otlety schabowe 1 jajko odrobina mleka mąka bułka tarta mielone orzechy włoskie sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kotlety rozbijamy w miarę cienko, doprawiamy pieprzem i solą. 2. Bułkę tartą mieszamy pół na pół z mielonymi orzechami włoskimi
Kuchnia domowa AniMałgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 1 słoik powideł śliwkowych 100g cukru pudru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao orzechy włoskie ciasto 3 jajka 1 szkl mleka 1 szkl powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 0,5 szkl oleju 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przypraw(...)łyżki przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 słoik powideł śliwkowych 100g cukru pudru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao orzechy włoskie " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko
CoolinarniePLłyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)łyżeczka soli 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki
CoolinarniePLpokrojone w piórka 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czarnych oliwek, wypestkowanych i posiekanych 3 fileciki anchovies, drobno pokrojone (opcjonalnie, ale warto) 200 g sera Caciocavallo (to włoski ser z mleka owczego. Jeśli nie możemy go dostać, można użyć mozzarellę pokrojoną w plastry) 1 łyżeczka suszonego oregano opcjonalnie: 1 płaska łyżka okruchów chlebowych przygotowanie Pomidory zmiksować
Stare Garyprostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony na stronie o Krymie - Eastway składniki Porcja(...)gołąbków 500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka 125 ml octu 3%, 200 g ryżu, 40 g masła, 1 średnia cebula, 1 główka kapusty włoskiej lub cukrowej, 500 ml rosołu, 250 ml śmietany, 1 łyżka mąki, sol, pieprz. przygotowanie Jeżeli mamy baraninę w kawałku to zgodnie z przepisem należy ją sparzyć
Stare Garypomidorów z puszki 1/2 cebuli 2 - 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny 1 spory ziemniak natka pietruszki do przyprawienia koper włoski ostra papryka przygotowanie Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać(...)oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki, przyprawić koprem włoskim, gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry - pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować na niewielkim
Stare GaryOstra odmiana sycylijskiej kiełbasy. Ostrość zależy od naszych upodobań - papryki możemy dodać tyle ile lubimy. Dodatek kopru włoskiego powoduje, że kiełbasa ma charakterystyczny aromat. Bardzo polecam! Przepis z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki (na 2,5 kg surowej kiełbasy) 2250 g chudej wieprzowej karkówki, - Ø 9 250 g tłuszczu wieprzowego(...)użyłam podgardla), - Ø 9 2 łyżki stołowe soli 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki (lub więcej) ok 1,5m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe przygotowanie Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i wstawić na 30 min do zamrażalnika aby zesztywniało przed
Stare GaryKlasyczny włoski sposób podania pomidorów. Sałatka najlepsza oczywiście latem - ważne są pomidory jakie do niej dajemy. Muszą być naprawdę bardzo pomidorowe. Moim zdaniem najlepsze są "bawole serca" , chyba jedne z ostatnich prawdziwych pomidorów na rynku. Taką sałatkę robię tylko wtedy, gdy są one dostępne. Z innymi pomidorami zdecydowanie mniej smakuje. składniki 4 duże, dojrzałe pomidory
Stare GaryŚwietna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem! Inspiracją był
Stare GaryBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich. Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka. Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku , ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :) Biszkopt migdałowy z tego przepisu Krem kajmakowy: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * kajmak w puszce- 170 g Dodatkowo: * orzechy włoskie- pół szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piec
Kraina Miodem PłynącaZachwycająca prostotą i wspaniałym smakiem, wszystkim znana- włoska sałatka Caprese, tylko w innej i bardzo(...)ciekawej formie, czyli zamiast plastrów mozzarelli przełożonej pomidorami oraz bazylią jest zmiksowana mozzarella, kolejno pomidorowa warstwa oraz bazyliowy mus zwieńczający górę. Mimo, że w złej kolejności, to jednak kolory włoskiej flagi są :) I tylko nie zapomnijcie o chrupiącej bagietce! ;) Przepis podpatrzony z programu 'Blog kulinarny Angie'- rodzice swoich córeczek (które są fankami serialu 'Violetta') wiedzą o co chodzi
Kraina Miodem Płynącamakaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym stole. Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi. Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić(...)sera gorgonzola 300ml sosu beszamelowego ok 100 ml wywaru warzywnego 60 ml białego wina sól do smaku biały pieprz do smaku odrobina soku z cytryny orzechy włoskie 5-6 szt rozłupane makaron grzybowy ok 100 gram świeżego na osobę (wedle uznania ) SPOSÓB WYKONANIA wywar - cebulę, czosnek obrać i pokroić na kawałki, marchew, seler, pietruszkę obrać pokroić na większe
Basia w kuchniZapraszam na pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor . Dostałam go do przetestowania i jestem(...)problem. Każdy z pojemników zaopatrzony jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik. Składniki: Spód: 100g orzechów włoskich 100g ciastek pełnoziarnistych 90g miękkiego masła Masa serowa: 100g orzechów laskowych (mogą być włoskie) 1 łyżeczka masła 50g cukru 100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego 2 pomarańcze 5 łyżeczek
Mała CukierenkaBardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)Składniki: 2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda) 700 g dyni, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich sól i pieprz 1 1/4 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki cydru 2 łyżki mąki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop
karmelowy