włoska - 3159 przepisów (strona:32/211)

Spaghetti z bakłażanem i sosem pomidorowym 160

Witajcie! Kuchnia włoska coraz częściej gości u nas, szczerze, to się chyba w niej zakochałam! Coraz częściej sięgam po książki z taką tematyką i to nie tylko typowo kulinarne, prozę o Włoszech też chętnie czytam ;-) Dzisiaj kolejny pomysł na obiad(...)inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem pomidorów i bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie, które musicie wypróbować! Zapraszam! Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pleśniak 413

piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie. Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem i obskubuje bezy tak samo(...)żółtek zapach waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia Piana: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru Ponadto: powidła śliwkowe lub inny dżem garść orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, dwie pozostałe szczelnie owinięte w woreczki foliowe włożyć do zamrażalnika

Blondynka Gotuje
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 250

pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. startej marchewki, na drobnych oczkach Krem 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka(...)dodać do s uchy ch skł a dników. Zamiesza ć całość widelcem (nie za długo). Masę przelać do formy (u mnie tortownica ø 20cm ) wysmarowanej olej em z orzechów włoskich. Piec w temperaturze 1 80 o C przez ok. 45 min. ( do suchego patyczka ). Wyst udzić. Ugotować budyń z mniejszą ilości ą mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tiramisu (wariant bez jajek) 501

Wspaniały przepis na włoski deser tiramisu (wariantów tego deseru jest mnóstwo). Bardzo lubię ten przepis, ponieważ nie dodaję do niego surowych jajek - czasy kiedy lubiłam kogel mogel już dawno mam za sobą. Dla mnie deser jest idealny, ma wspaniałą konsystencję (nie można tylko przesadzić z ubijaniem śmietanki by nie powstało masło ;)), a o smaku nie wspomnę - każdy kawosz(...)siódmym niebie. :-)  deser banalnie prosty a efekt końcowy każdego mile zaskoczy. Deser prezentuje się elegancko i nie sprawia wrażenia, że jego przygotowanie zajęło niecałe 20 minut... ;-) Z włoskiego tir ami sù znaczy poderwij mnie . No to jak, dacie się poderwać? :) Tiramisu (wariant bez jajek) PRZEPIS {blacha: 30 x 24 cm} Składniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Liebster Awards 179

twój ulubiony napój? Bardzo często lubię napic sie coli i nie ma dnia bez jednej kawki z mleczkiem. 11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ? Uwielbiam kuchnie włoską . A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;) Czy ktoś pomaga

Słodkości i nie tylko
Bułeczki z parmezanem i cebulką 141

pamięci. Prawdziwy parmezan pochodzi z północnych Włoch, z regionu obejmującego Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę. Produkuje się go z mleka krowiego. To chyba najbardziej znany na świecie włoski ser chociaż z powodu popularności i wysokiej ceny najczęściej podrabiany. Oryginalny parmezan dojrzewa od 18 do 36 miesięcy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rolsy z kurczakiem i warzywami 605

Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka. Posolić i popieprzyć. Dodać warzywa. Doprawić przyprawą włoską. Smażyć do miękkości. Placek tortilli posypać startym serem żółtym, na to położyć smażone warzywa i mięso, na to znów posypać serem. Zwijać. Kroić w szerokie paski (ok. 2cm). Układać

Fabryka pomysłów
Makiełki 233

zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii. Makiełki - Składniki: 500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich 50 g daktyli 80 g fig 80 g suszonych śliwek 60 g suszonych moreli 70 g rodzynek 4 łyżki miodu cukier waniliowy kilka kropel aromatu migdałowego 200 g maku(...)obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy.  Na końcu wszystko łączymy z makiem. W tym samym czasie w osolonej wodzie

Słodka Strona
Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami 234

jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił.   Składniki: - arbuz - cukier puder - odrobina oliwy (dałam olej arachidowy) - jogurt grecki (u mnie mascarpone) - 100g orzechów włoskich - 15g masła - 65g miodu   Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to skarmelizować orzechy. W tym celu rozpuszczamy, na średnim ogniu, w rondelku (czy, jak u mnie na małej patelni) masło(...)smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz (zgodnie z sugestią – ogrzany). Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na arbuza jogurt grecki lub serek mascarpone oraz skarmelizowane orzechy włoskie. Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami podajemy zaraz po przygotowaniu, oczywiście na ciepło. Ten sposób podania zupełnie odbiega od standardu i początkowo wprawia w osłupienie, ale już pierwsze kęsy powodują zmianę

mojewypiekiinietylko
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1487

cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką(...)malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej

Moja smaczna kuchnia
Makowiec 230

suchych drożdży (1 opakowanie) 2 łyżki cukru Szczypta soli Łyżka spirytusu Ziarenka z ½ laski wanilii Masa makowa: 160g suchego maku 60g brązowego cukru 30g rodzynek 15g posiekanych orzechów włoskich 2 białka Łyżka miodu Łyżeczka aromatu migdałowego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżki masła 1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczy Lukier : 1/3 szklanka cukru pudru 1 lub 2 łyżki ciepłej wody Mąkę pszenną mieszamy(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków
Baklava 396

wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna Baklava powinna mieć od 18 do 24 warstw. Przygotowuje się ją z wielu różnych orzechów, jednak najbardziej znana jest z orzechami włoskimi. Ja do swojej dodałam jeszcze migdały :) Poniżej znajdziecie przepis na dwa różne słodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre składniki :) Najlepiej smakuje po 2 dniach. Potrawa inspirowana(...)jest przepisem z bloga ' Gruszka z fartuszka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na około 15 kawałków Baklavy: 250 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g masła, najlepiej klarowanego 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru Słodki syrop, wersja 1: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki wody skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody

My Culinary Art
JESIENNA SAŁATKA Z PRAŻONYMI OWOCAMI I MUSLI 217

jedliście:) Jest wyjątkowa, bardzo jesienna, pięknie pachnie prażonymi owocami, słonecznikiem i chrupiącymi płatkami owsianymi, które ogrzane na patelni uwalniają wspaniały orzechowy aromat. Do tego soczyste mandarynki, żurawina, orzechy włoskie i bardzo zdrowe siemię lniane. Miękkie owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą. Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. Możecie zabrać(...)duża gruszka 1 mała puszka mandarynek (lub 2 świeże mandarynki) 4 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki płatków owsianych górskich (błyskawicznych) 1,5 łyżki słonecznika (łuskanego) 2 łyżki siekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych) 1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka brązowego cukru WYKONANIE: Na patelni upraż przez 2-3 minuty słonecznik z płatkami owsianymi, mieszając od czasu

Słodko-Słony Świat Ilony
Miodownik z kremem mascarpone 402

masła 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki sody Krem: 250 g mascarpone 4 łyżki miodu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich    Masło, miód i cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki! hyhy(...)wsypać garść drobno posiekanych orzechów.     Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce.      Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania na Spotify opiera się na losowym dobieraniu utworów :D Ostatnio jednak zostałam pozytywnie zaskoczona

sama złodycz
Klasyczny Keks z Bakaliami 264

uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii.  Mmmm... Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki: szklanka mąki (160 g) + łyżka 50 g masła 2 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru(...)mniej) niepełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ok. 350 g bakalii u mnie:  25 g orzechów włoskich 25 g orzechów laskowych 25 g migdałów 30 g rodzynek 50 g kandyzowanych owoców 35 g suszonych śliwek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g suszonych moreli 40 g suszonych daktyli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody owoce

Słodka Strona