włoska - 3159 przepisów (strona:38/211)

Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 139

pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem.  Smarujemy tosty pastą i ozdabiamy świeżymi ziołami i prażonymi na suchej patelni ziarnami dyni i słonecznika.  Tym razem życzę po włosku: buon appetito!   Pasta wątróbkowa

Bon Appetit Małgorzaty
Gremolata - idealna do ryb i mięs 188

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić

Bon Appetit Małgorzaty
Sezamowo-owsiane ciastka z żurawiną,orzechami i morelami 346

ciastka "mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład i sposób wykonania poniżej :) owe ciastka robi się 2 minuty i piecze się około 15 minut. Zbrudzicie tylko 1 miskę (dla mnie to info najważniejsze bo nie lubię zmywać :)) Składniki można dodać spokojnie(...)łyżki płatków owsianych 3 łyżki sezamu 1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny 6 orzechów włoskich 1 łyżka słonecznika kilka pokrojonych suszonych moreli (można też dodać daktyle) 1 łyżka wody około 2-3 łyżek naturalnego miodu (u mnie różany z Bułgarii)   Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 198

jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka mąki  olej do smażenia  suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem 204

mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola) kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek) kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto  garść orzechów włoskich 1 duży pomidor albo kilka koktajlowych 1 ser z niebieską albo zielona pleśnią sos balsamiczny albo zwyczajny winegret  olej do smażenia Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki(...)sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym.  sałatka z daktylami, orzechami i lazurem

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą 211

Mój domowy, niedzielny obiad z akcentem włoskim :)  Do tego ziemniaczki i surówka :)  Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 płaty suszonych pomidorów z oliwy 100 g mozzarelli  kilka listków świeżego szpinaku sól, pieprz olej do smażenia Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pomidor suszony oraz pasek sera(...)rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach C. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. roladki drobiowe z włoskim akcentem

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 164

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :) Składniki na kluski: 80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych) 200 g świeżego szpinaku 2 żółtka 250 g serka ricotta 200 g pełnotłustego twarogu 2-3 czubate

Bon Appetit Małgorzaty
Chutney z botwiny na toście z grillowanym camembertem i orzechami 155

chutnej z botwiny ponieważ Botwinka nie tylko w zupie :) Składniki: pęczek botwiny (łodygi + liście) 1 camembert 2 kromki chleba pełnoziarnistego pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki brązowego cukru garść orzechów włoskich pieprz 1 liść laurowy łyżka masła Cebulę kroimy w piórka. Botwinę myjemy i osuszamy. Kroimy na 4 cm części. Cebulę i botwinę smażymy na maśle oraz łyżce oliwy. Później dodajemy(...)skarmelizuje. Doprawiamy pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy. Tosty grillujemy na patelni grillowej albo przygotowujemy w tosterze. Camemberta także grillujemy. Na toście układamy ser, oraz chutney z botwiny. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Śniadanie gotowe :) tost z chutney z botwiny

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 257

romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)... składniki: 1 op. makaronu Tagliatelle 150 g wędzonego łososia 2 garści czarnych oliwek ok. 10 suszonych pomidorów 1 mała i wąska cukinia ok. 10 pomidorków koktajlowych  150-200 g serka mascarpone 3 gałązki świeżego tymianku sól i pieprz oliwa do smażenia Łososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę

Bon Appetit Małgorzaty
Caprese ze szpinakiem, chili i orzechami 191

Odnowiona wersja caprese. Ostra i aromatyczna :) Składniki: 1 duża kulka mozzarelli 2 pomidory 2 garści liści młodego szpinaku garść orzechów włoskich 1/4 papryczki chili ocet winny oliwa suszona bazylia i oregano pieprz Ser, pomidory kroimy w plastry. Papryczkę drobno siekamy i mieszamy ją z oliwą i octem winnym oraz suszonymi ziołami. Na półmisku układamy na przemian: pomidory, ser, liście szpinaku(...)całość polewamy sosem. Na wierzch układamy orzechy włoskie caprese

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto na orzechowym biszkopcie i pożegnanie z drzewem.... 185

sobie innego miejsca niż to, w którym rosło to pierwsze :) Składniki na orzechowy biszkopt: 10 jajek 10 łyżek mąki tortowej  10 łyżek cukru  pół szklanki mielonych orzechów włoskich  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao   50 ml wody  szczypta soli  pół łyżeczki octu  Składniki na krem:  3 tabliczki dobrej gorzkiej(...)czekolady  1 łyżka rozpuszczalnej kawy  3/4 szklanki śmietanki kremówki  20 dag masła - miękkiego  dodatkowo:  pół szklanki mielonych orzechów włoskich Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, dodając cukier, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 208

opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) ) 200 g sera gorgonzola  100 ml śmietanki kremówki (30 %) 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 garść orzechów włoskich ok. 5 pomidorków suszonych z oliwy 1 ząbek czosnku 1 kiść winogrona sól do gotowania makaronu pieprz olej do smażenia Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób al dente, czyli(...)rozpuszczenia się sera. Doprawiamy pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowany groszek oraz pomidory pokrojone w paski. Nakładamy na półmisek makaron, następnie polewamy sosem a na wierzch układamy posiekane orzechy włoskie oraz kulki winogrona. Jak dla mnie poezja!  mój październikowy szpinak

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 192

łyżki kakao 1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia) 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag suszonej żurawiny polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła do dekoracji: kilka suszonych moreli kilka orzechów(...)włoskich kilka migdałów skórka pomarańczy  1 garść żurawiny W rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Cały czas mieszając. (nie zagotowujemy). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę miodowo - powidłową oraz suche, przesiane składniki. Mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. Keksówkę wykładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 186

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Do tych kopytek ;) zrobiłam pesto z czosnku niedźwiedziego. Czosnek dziki jest pod ochroną, ale ja mam szczęście poniewaz rośnie u mnie w ogrodzie. Kiedys przywiozłam sobie z lasu szczepkę i pod drzewami pięknie mi się rozrósł. Pamiętajcie, że czosnek dziki

Bon Appetit Małgorzaty
Tarator - chłodnik bułgarski z orzechami 165

przed dodaniem do jogurtu są pozbawione soku. Dzięki temu zachowuje gęstą konsystencję i nawet po dłuższym czasie się nie rozwarstwia. Im gęstszy jogurt, tym smaczniejszy tarator. Dodatkowo wzbogacamy go włoskimi orzechami i dobrej jakości oliwą.  A tak przy okazji zapraszam Was do Opola 22 czerwca na naszą autorską imprezę kulinarną Żarłostacja!. Plac Teatralny przy Kofeinie 2.0. Jest to najsmaczniejszy(...)piknik na Opolszczyźnie :) klik do fan paga:  Żarłostacja - fan pag Składniki: 2 długie, zielone ogórki ½ szklanka orzechów włoskich 5 ząbków czosnku pęczek koperku 2 łyżki oliwy 2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnego dekoracja: 1 łyżka kaparów Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nich sok. Czosnek rozgniatamy, orzechy

Bon Appetit Małgorzaty