włoska - 3159 przepisów (strona:44/211)

Piernik orkiszowy, długodojrzewający 292

łyżki przyprawy korzennej do piernika 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze 150 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek) 400-500 g powideł do przełożenia piernika polewa  garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka włóż miód, cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając(...)Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą jakieś 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój orzechy włoskie. Do ostudzonej masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając kopyścią (oczywiście możesz zaprząc do roboty mikser na małych obrotach). Następnie dodaj jajka,  sól, przyprawę korzenną i rozpuszczoną

Grahamka, weka i kajzerka
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 198

pieczenia) 1 łyżeczka cynamonu 100- 120g jasnego brązowego cukru 2 jajka 3 łyżki naturalnego miodu 2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g) 100g poszatkowanych daktyli 50g poszatkowanych orzechów włoskich Polewa: 2 łyżki naturalnego miodu 25g masła 50g poszatkowanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę

Mała Cukierenka
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 244

ryż, 100 g , - Por, 1 spory, - Papryka Czerwona, 1 - Papryka Żółta, 1 - Pomidor, 3-4, - Jajka, 3 - Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/ - Włoski ser sałatkowy,  - Kukurydza, puszka, - Ziarenka "Piekło Niebo " - Sezam Czarny , - Czosnek Niedźwiedzi , - Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska , - Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia - Masło/Oliwa z Oliwek, - Majonez /u nas domowy

Wypisz Wymaluj
SzaFran Spaghetii 188

Makaron typowo po Włosku. Szybki w przygotowaniu, ale też bardzo syty. Szafran daje taką iskierkę, charakter oraz poczucie szczęścia. Działa antydepresyjnie, zalecany jest przy migrenach, reumatyzmie i chorobach płuc. Pozyskanie szafranu jest bardzo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, i to właśnie wpływa na jego wysoką cenę.Zbierany jest ręcznie z pręcików krokusa purpurowego. Jak już się zdecydowaliście to potrzebujemy

Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 174

Jest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni. Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek. Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców. Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego

Pasje Jolki
Sałatka jarzynowa z tuńczykiem 178

czuć, szczególnie w sklepach! Przygotuję sałatkę jarzynową, ale taka jaką się robi we Włoszech, gdyz oni do INSALATA RUSSA dodają tuńczyka w zalewie naturalnej. I dodatkowo, dlaczego będzie to włoska sałatka? Bo oni nie dodają cebuli, jabłka,ogórka kiszonego. Podróż niedaleka, gdyż Piemont leży pod Francją. To znacznie bliżej niż Sycylia na przykład! Składniki według upodobań -ziemniaki -marchewka -korzeń

Z Kuchni Do Kuchni
Jajko w koszulce z chipsami bekonowymi na rukoli 269

sadzone ale chcą ograniczyć tłuszcz.  Polecam je jako śniadanie :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka białego octu winnego sól garść rukoli 3 plastry wędzonego boczku 10 g sera typu włoskiego kilka orzechów włoskich sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka  oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko

Niezły Młynek
Sałatka ze szpinakiem, gruszką i gorgonzollą 226

wyrazisty smak sera z niebieską pleśnią. Słodycz miodu i pazur musztardy, delikatność szpinaku i chrupiące orzechy. Musicie spróbować! Składniki: 2 gruszki 100 g liści szpinaku 4 łyżki orzechów włoskich ok 40 g sera gorgonzola Sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy Przygotowujemy sos dokładnie mieszając składniki.  Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda(...)nasienne i kroimy w grube plastry. Na rozgrzanej patelni prażymy podzielone na mniejsze kawałki orzechy włoskie.  Umyty i osuszony szpinak wkładamy do miski (lub układamy bezpośrednio na talerzach), dodajemy pokrojony w kostkę (ok. 1,5 cm) ser gorgonzolę (ten z niebieską pleśnią), plastry gruszki i prażone orzechy. Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Panna cotta z sosem malinowym 203

jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, popularnością dorównujący tiramisu. Panna cotta jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i smaczna. Śmietanka, wanilia i maliny… Proste składniki dające rozkosz podniebienia… Składniki: 400 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny 50 g cukru Sos malinowy: 250 g malin (mogą być mrożone) 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina około

Oryginalny smak
Ragu alla bolognese (sos boloński) 222

boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego

Oryginalny smak
Risotto z małżami (risotto di vongole) 168

Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 200 g małży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego

Oryginalny smak
Risotto alla Milanese 220

Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej „Risotto alla Milanese” to w zasadzie risotto szafranowe. Różnica polega na tym, że przyrządzane jest na podsmażonym szpiku wołowym. Bardzo często podawane jest z ossobuco, ale może również stanowić samodzielne danie. „Risotto alla Milanese” jest jednym z najsmaczniejszych jakie jadłam, kremowe i ma piękny żółty kolor. Polecam Składniki: 1 średnia cebula

Oryginalny smak
Placek Iłowiecki 497

chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :) Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować . Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek(...)waniliowy Masa: 1/2 l śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada) 3/4 szkl cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdały dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty) Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor 180 stopni około 15 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Trufle 164

jeśli chodzi o jej przepisy ! ;)   Składniki: 1 margaryna 4 paczki herbatników 1 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao zapach, najlepiej rumowy lub migdałowy Dodatkowo: wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatniki Przygotowanie: Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie wrzucam do reklamówki(...)rozgniatam wałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa. Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego

charlotte gotuje
Jabłkowo - cynamonowa granola 170

jest ok, chociaż mogłam ją trochę krócej "suszyć". Następnym razem wyjdzie idealna ! :) Składniki : 1,5 szkl płatków owsianych 2 łyżki otrębów 2 łyżki pestek słonecznika 1/4 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl orzechów laskowych (tych akurat nie miałam i dałam po prostu 1/2 szkl. orzechów włoskich) odrobina soli cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki ) 2 łyżki miodu 2 łyżki

charlotte gotuje