składniki * 1 kapusta włoska (ok.2 kg) * 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka) * 1 duża marchewka * 1 cebula * 10 dag pieczarek * przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany) * koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody
Mix smakumomentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany. Smacznego
Kulinarna rozmowacały poranek. Moja dzisiejsza wersja: 3 łyżki płatków owsianych 6 łyżek wody (lub mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie) 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę 1 orzech włoski pokruszony 1 łyżeczka miodu Płatki zalewamy wodą i wstawiamy na 2,5 minuty do mikrofalówki (można normalnie ją gotować, ale wybaczcie, rano każda minuta jest cenna). Jeśli po tym czasie
Kulinarna rozmowagdyż mieszanki , których użyłam, zawieraly coś extra. Gdybym nie miała mrożonek w zamrażarce to bym sałatki na pewno nie miała! Składniki - bukiet 9 warzyw Iglotex - warzywa na patelnie po włosku Iglotex -gotowane jaja -ogórki kiszone, -majonez, sól,pieprz Obydwie mieszanki ugotowałam al dente na parze. Wystudziłam. Ugotowałam ziemniaki w łupinie, obrałam i pokroiłam w kostkę. Ugotowałam jaja, wychłodziłam, pokroiłam
Z Kuchni Do Kuchnitylko na Święta! Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu! Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * biała czekolada – 60 g *śmietana 36% – 250 ml * żółtko – 2 szt * cukier puder -4 łyżki * wanilia(...)laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym ) * masa makowa – ok. 80 g * orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g * herbatniki – 4 szt * czekolada mleczna – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę. Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do masy żółtkowej
Ostra na Słodkotylko na Święta! Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu! Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) *śmietana 36% – 250 ml * żółtko – 2 szt * cukier puder -4 łyżki * wanilia – 1 laska ( można zastąpić(...)cukrem wanilinowym ) * masa makowa – ok. 80 g * biała czekolada – 50 g * orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g * herbatniki – 4 szt * czekolada mleczna – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę. Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy
Ostra na Słodkoopakowaniu 90 g miodu 65 g cukru pudru 10 g domowego cukru waniliowego 100 g śmietany 18 % 1 jajko 60 g masła 50 g miodu 130 g orzechów włoskich 20 g płatków migdałów 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 80 g cukru trzcinowego Krem grysikowy: 100 g kaszy manny 500 ml mleka 25 g cukru trzcinowego 4 łyżki(...)gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia orzechowego. W garnku umieszczamy masło, cukier trzcinowy i miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Orzechy włoskie siekamy i wraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Ciasto wałkujemy na blacie wykrawając
Kulinarne przygody Gatitystrumieniami szampanem, wiwatami na cześć Nowego Roku i wirującymi w powietrzu serpentynami. Przydałoby się też coś przekąsić. OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ. /własny;/ 3 ogórki szklarniowe 100g orzechów włoskich 250g twarogowego serka śmietankowego 2-3 łyżeczki startego chrzanu sól, pieprz Orzechy włoskie miksuję blenderem z serkiem i chrzanem, doprawiam. Ogórki dzielę na 5-6cm kawałki, obieram
W kuchni Karmel-itkiszklanki kuskus - 1/3 ogórka szklarniowego - 250g pomidorków koktajlowych - ½ żółtej papryki - pęczek szczypiorku - 2 ząbki czosnku - skórka starta z 1 cytryny - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić(...)Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie
mojewypiekiinietylkoskładników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy. Składniki: - 1 duży ogórek szklarniowy - 3 pomarańcze - 2-3 łyżki soku z cytryny - ok. 70ml oleju z orzechów włoskich - różowa sól himalajska - świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część(...)łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy kusi nie tylko swoim wyglądem. Jest lekka
mojewypiekiinietylkomnie, tylko i wyłącznie, pomysł oraz nazwa – zupa gołąbkowa. Składniki: - ok. 3,7 litra wody - 1 kg zmielonego mięsa wołowego - 400 g boczku wędzonego parzonego - 800 g kapusty włoskiej - 3 cebule - 250 g pieczarek brunatnych - 2 marchewki - 1 por - 1 pietruszka - 2 ząbki czosnku - 220 g ryżu jaśminowego - 1 puszka pomidorów (400g) - sól morska - pieprz świeżo zmielony - liście laurowe(...)pieczarki z dodatkiem soli i drobno pokrojonego czosnku. Pieczarki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na gaz duży garnek z wodą (ok. 3,7 litra wody). Kapustę włoską kroimy na kawałki (w kostkę), wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy pokrojone – w półkrążki por, w talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż jaśminowy
mojewypiekiinietylkochoćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze . Składniki i przepis podaję za autorką, z moją drobną modyfikacją. Składniki bezy włoskiej: - 3 białka - 80 ml soku z cytryny
mojewypiekiinietylkojakiegoś czasu ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni. ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek
mojewypiekiinietylkobyć zupka, zgodnie z Zupowymi Wtorkami ale zrezygnowałam z niej. Nie miałam smakowitej koncepcji, trudno... Jutro będzie lepiej gdyż zamierzam upiec i Wam przedstawić dorsza w pysznej posypce po włosku :) a dziś? Dzisiaj wspomnienie niedzielno poniedziałkowe. Klopsy, które zrobiłam z myślą o dzieciach i sobie. Lekkie, optymistycznie zielone, łatwe w przygotowaniu i zadziwiająco smaczne
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :) Składniki : 1 kg ryżu 1 kg mięsa 1 duża kapusta włoska Pieprz ziołowy Piątnica Bazylia Piątnica Papryka czerwona słodka Piątnica Vegeta Wykonanie; Kapustę sparzyć aby liście zmiękły. Ryż ugotować na sypko. Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie . Dodać
Sama słodycz i szczypta chili