Calzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki. Calzone - Składniki: ciasto: 500 g mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek
Słodka StronaMakaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem. Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;) Makaron po Grecku - Składniki
Słodka StronaLasagne - włoska potrawa składająca się z prostokątnych płatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne
Słodka Stronajedna z moich ulubionych sałatek, dlatego też pragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: 1 pęczek selera naciowego 300 g ciemnych winogron 200 g roqueforta (lub rokpola(...)albo lazura) 200 g czarnych oliwek 100 g orzechów włoskich 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 200 g makaronu penne 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Seler naciowy drobno pokroić. Winogrona poprzekrawać na połówki i wybrać pestki. Roquefort pokroić w kostkę. Oliwki poprzekrawać na pół lub pokroić w plasterki. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć
Food Squareprzekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Makaron(...)Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Ser pleśniowy le Coutances
Moja smaczna kuchniakilku dni chodziła za mną foccacia, takie proste włoskie coś, właściwie jak sam placek od pizzy ale z ziołami i oliwą. Jedynym minusem tego pieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody... Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo
Nie Bo PiekłoNiezwykle pyszne ciasto, a krem z mielonymi orzechami włoskimi jest po prostu boski. Ciasto z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co prawda jego nazwa to Oko słonia ale u mnie wyszło bardziej jak egipskie oko ale i tak jest przepyszne i trafia do czołówki moich najlepszych ciast. SKŁADNIKI Ciasto: 6 jajek 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki cukru(...)łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 450 ml mleka + 5 łyżek op. budyniu śmietankowego op. cukru waniliowego 5 łyżek cukru 2 rozkłócone żółtka 100 g mielonych orzechów włoskich + do posypania ciasta 250 g masła Oraz: 2-3 banany Białka oddzielić od żółtek, z białek i cukru ubić pianę. Stopniowo dodawać żółtka a następnie wsypać mąkę, kakao oraz proszek
Złote przepisyzupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej
karmelowyłyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 170 g posiekanej margaryny 1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru 1/4 szkl.drobnego cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach
Moje domowe kucharzenieuzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki 1 gałązka selera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku(...)pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie
Kolizje Smakówcynamonu szczypta mielonego goździka szczypta gałki muszkatołowej 6 łyżek masła lub margaryny 85 g cukru 1 łyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów włoskich 15 g orzechów włoskich ¼ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu klonowego sok z 1 pomarańczy W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę
Moje domowe kucharzeniemusiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki pszennej 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy(...)espresso 1 łyżeczka mielonej kawy (nierozpuszczalnej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, grubo pokrojonej [ dałam garść orzechów włoskich Kresto] Piekarnik rozgrzać do 190°C.Osobno wymieszać składniki suche i mokre. Wlać do miski płynne składniki i wymieszać Dodać posiekane orzechy i wymieszać.Wyłożyć masę do formy na mufinki.. Piec około 20 minut.Zostawi
Moje domowe kucharzenieFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub różne zioła. Focaccia może także przypominać nieco pizzę bez sosu, a z suszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy. Focaccia
Ratunku obiadporcje: - 3 duże garści roszponki - 3 liście sałaty masłowej porwane na kawałki - 8 pomidorków cherry - puszka tuńczyka w zalewie własnej - 2 jaja w koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych migdałów - garśc prażonych ziaren słonecznika - 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate - ząbek czosnku - łyżka miodu - sok z 1/3 cytryny - sól, pieprz świeżo(...)ścięło się w środku. Gotowe jajo wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, delikatnie odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami. Na talerzu rozkładamy sałatę, pomidorki, tuńczyka, kapary, orzechy włoskie i polewamy pesto. Na koniec układamy jajo, jeszcze ciepłe i zajadamy. Smacznego życzę
Sajkofanka smakuUwielbiam włoską carbonarę - to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający
Poezja smaku