włoska - 3159 przepisów (strona:25/211)

Sycylijska ostra kiełbasa 155

Ostra odmiana sycylijskiej kiełbasy. Ostrość zależy od naszych upodobań - papryki możemy dodać tyle ile lubimy. Dodatek kopru włoskiego powoduje, że kiełbasa ma charakterystyczny aromat. Bardzo polecam! Przepis z  książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki (na 2,5 kg surowej kiełbasy) 2250 g chudej wieprzowej karkówki, -  Ø  9 250 g tłuszczu wieprzowego(...)użyłam podgardla), -  Ø  9 2 łyżki stołowe soli 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki (lub więcej) ok 1,5m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i wstawić na 30 min do zamrażalnika aby zesztywniało przed

Stare Gary
Klasyczna sałatka z pomidorów czyli Caprese 196

Klasyczny włoski sposób podania pomidorów. Sałatka najlepsza oczywiście latem  - ważne są pomidory jakie do niej dajemy. Muszą  być naprawdę bardzo pomidorowe. Moim zdaniem najlepsze są "bawole serca" , chyba jedne z ostatnich prawdziwych pomidorów na rynku. Taką sałatkę robię tylko wtedy, gdy są one dostępne. Z innymi pomidorami zdecydowanie mniej smakuje. składniki 4 duże, dojrzałe pomidory

Stare Gary
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 192

Świetna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę  lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem!  Inspiracją był

Stare Gary
Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 174

Bezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich. Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka. Miałam zrobić biszkopt od  Filozofii Smaku , ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :) Biszkopt migdałowy  z tego przepisu Krem kajmakowy: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * kajmak w puszce- 170 g Dodatkowo: * orzechy włoskie- pół szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piec

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka Caprese w nowej odsłonie 1440

Zachwycająca prostotą i wspaniałym smakiem, wszystkim znana- włoska sałatka Caprese, tylko w innej i bardzo(...)ciekawej formie, czyli zamiast plastrów mozzarelli przełożonej pomidorami oraz bazylią jest zmiksowana mozzarella, kolejno pomidorowa warstwa oraz bazyliowy mus zwieńczający górę. Mimo, że w złej kolejności, to jednak kolory włoskiej flagi są :) I tylko nie zapomnijcie o chrupiącej bagietce! ;) Przepis podpatrzony z programu 'Blog kulinarny Angie'- rodzice swoich córeczek (które są fankami serialu 'Violetta') wiedzą o co chodzi

Kraina Miodem Płynąca
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 183

makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym  stole. Makaron grzybowy z aromatycznym  sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.  Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić(...)sera gorgonzola  300ml sosu beszamelowego  ok 100 ml wywaru warzywnego 60 ml białego wina sól do smaku biały pieprz do smaku odrobina soku z cytryny orzechy włoskie 5-6 szt rozłupane makaron grzybowy ok 100 gram świeżego na osobę (wedle uznania ) SPOSÓB WYKONANIA wywar - cebulę, czosnek obrać i pokroić na kawałki, marchew, seler, pietruszkę obrać pokroić na większe

Basia w kuchni
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 317

Zapraszam na pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor . Dostałam go do przetestowania i jestem(...)problem. Każdy z pojemników zaopatrzony jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik.       Składniki: Spód: 100g orzechów włoskich 100g ciastek pełnoziarnistych 90g miękkiego masła Masa serowa: 100g orzechów laskowych (mogą być włoskie) 1 łyżeczka masła 50g cukru 100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego 2 pomarańcze 5 łyżeczek

Mała Cukierenka
Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy 187

Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)Składniki: 2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda) 700 g dyni, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich sól i pieprz 1 1/4 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki cydru 2 łyżki mąki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop

karmelowy
Kürbis-Gorgonzola-Pasta-Makaron z dynią w sosie z gorgonzoli 207

okazje.Ser gorgonzola ma odpowiednią gęstość,łatwo się rozpuszcza,dlatego idealnie nadaje sie na szybki sos.Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą,delikatną w smaku dynią ,a dodatek włoskich orzechów i szałwi dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję.Użylam zielonego makaronu szpinakowego,choć oczywiście nadaje się każdy inny.Bardzo pyszne,bardzo syte,polecam Składniki na 2 porcje(...)dyni Hokkaido 150 ml śmietanki kremówki 200g makaronu ( u mnie szpinakowe wstążki) 3 gałazki szałwi 30 g włoskich  orzechów 100 g sera gorgonzola ( dalam 50-60 g) sól Wykonanie: makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu dynię przekroić,wypestkować i przy pomocy lyżki pozbawić także miekkiej części.Pokroić w 2-cm szpalty,następnie w 1-cm kawałki w szerokim rondlu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 151

młynka szczypta cukru 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego 200-300 ml mleka 3,5% Wykonanie: marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarki w rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik z dżemem - pyszny 168

piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha. Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm): 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej(...)szklanka cukru 125 g masła 250 ml mleka 1 słoik dżemu 2 jajka L 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 garście orzechów włoskich 2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 ml Składniki na polewę: 50 g masła 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puch.Mieszaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 215

gram syropu klonowego (lub miodu) 2 łyżki stewii (lub 4-5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego, najlepiej zmielonego na cukier puder) 100 gram zmielonych migdałów 100 gram zmielonych orzechów włoskich 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów 1 jajko 15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :)) 3/4 łyżeczki sody Orzechowe pierniczki najlepiej smakują(...)cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły i ma ciekawy smak. W garnuszku podgrzewam miód, syrop klonowy i stewie (bądź cukier trzcinowy). W misie mieszam zmielone migdały, orzechy włoskie, mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, sodę i posiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego i miodu. Całość dokładnie mieszam- masa będzie dość lepka, nie nadająca się do wałkowania

Mango Papaja
Zupa ziemniaczana z pesto 162

oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ). A jeśli ser – to oczywiście parmezan ( jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ). Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę. Gęsta , kremowa , na bazie szynki(...)parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej! Niesamowity smak jeszcze na długo pozostanie na podniebieniu , a aromat będzie unosił się w domu przez długie godziny! SKŁADNIKI: * szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa

Ostra na Słodko
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 174

górze i w piwnicy – wybraliśmy tą dolna , gdyż wydała nam się zdecydowanie bardziej przytulna. Duże , mięciutkie wykonane z jasnej skóry sofy , stoły pokryte obrusami w kratę , a w głośnikach włoska muzyczka wręcz zachęcały do tego , by zostać tam na dłużej. Już wcześniej zdecydowaliśmy się na konkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko. Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini

Ostra na Słodko
Miodownik / Grysikowiec 226

wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich.  Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta. Polecam. Miodownik / Grysikowiec -Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (125 g) 2/3 szklanki cukru(...)mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 12 łyżeczek grysiku (kaszki manny) 150 g masła konfitura śliwkowa (ok. 200 g) masa kajmakowa (ok. 200 g) ok. 150 g orzechów włoskich Miodownik / Grysikowiec - Sposób Przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części.  Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy

Słodka Strona