wykorzystaniem tego makaronu, postanowiłam wziąć w nim udział. Zadanie konkursowe to makaronowe danie fusion. Biała, polska, surowa kiełbasa, w moim przypadku własnej produkcji, świetnie wpisała się we włoskie smaki. I tak powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony All recipes składniki (4 porcje(...)pęczka pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego 1 łyżeczka kopru włoskiego, zmielonego sól do smaku + parmezan do posypania przygotowanie Kiełbasę rozdrobnić przy pomocy widelca lub palcami. Na patelnię wlać nieco oliwy, włożyć rozdrobnioną kiełbasę i smażyć na średnim ogniu
Stare Garygustu. Niestety miałam tylko makaron penne. Ale jakiś czas później jeszcze raz go zrobiłam ze świderkami i smakował tak samo wybornie… Oto przepis na makaron z boczkiem i włoską kapustą. Zapraszam Makaron z boczkiem i włoską kapustą Składniki : pół główki kapusty włoskiej ok. 500g makaronu ok. 200g boczku (najlepiej wędzonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili(...)paski kapustę. Odcedzam makaron i kapustę i dodaję do boczku doprawiając solą, pieprzem i parmezanem. Smacznego Źródło: Silvana Franco, „Family” Post Makaron z boczkiem i z kapustą włoską pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSkładniki na piernikowy spód: 2 jajka 140 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 130 g mąki pszennej 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 50 ml wody 1 płaska łyżeczka cynamonu niewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciasta niewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formy Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego(...)cytryny Karmelizowane jabłka: 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych 100 g miodu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny niewielka ilość masła Tym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które
Świat CiastaJest dużo wariacji na temat włoskiej potrawy- bolognese :) Dzisiaj dodajemy nowy dodatek -szparagi. Miała być fasolka :) , ale jak zobaczyłam szparagi tak pięknie uśmiechające się do mnie w sklepie -okej, okej- no dobrze -uwielbiam szparagi- po prostu wiedziałam że obiad będzie na pewno, bolognese też, ale ze szparagami. Obiad wyszedł przepysznie, szybko i zniknął z talerzy w oka mgnieniu. Co mogę(...)marchewki 2 cebule 500 gr mięsa mielonego wołowego pęczek szparagów 400 ml pomidorów z puszki lub passaty 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowego sól, pieprz,słodka papryka, mix włoskich przypraw( z bazylią ) oliwa do smażenia parmesan- kostka Makaron fusilli Wykonanie: Na 2-3 łyżkach oleju smażymy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w pół talarki marchew, do tego dodajemy przeciśnięty
Smaki Edytywyśmienite potrawy jednej z najpopularniejszych kuchni świata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem. Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw. ( info ze strony ). ______________________________________________________________________________________________________ 13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ). Ze względu na charakter restauracji(...)Wnętrze stylowe , bardzo eleganckie …. ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Oferował kolację o wartości 120 zł w cenie 59 zł. Dostępna tutaj: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/palac-bonerowski-restauracja-milano/47594757 ______________________________________________________________________________________________________ Karta obejmuje szeroki wybór dań kuchni włoskiej, wśród którym znajdą coś dla siebie zarówno wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs. Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało
Ostra na SłodkoWizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej! Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole. Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham(...)dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem! Ps. udało się ;) Wyszło dokładnie tak jak sobie wymarzyłam! … a to chyba dzięki temu włożonemu sercu! Produkty potrzebne do tej włoskiej, kulinarnej przygody sprezentowała mi Agencja Blomedia , zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs! ____________________________________________________________________________________________ SKŁADNIKI: * makaron casarecce – 200 g * oliwa z oliwek – 100 ml * duża cebula – 1 szt * kalmary
Ostra na SłodkoUwielbiam włoskie produkty, włoski makaron bardzo. Już dawno zauważyłam, że jest bardziej smaczny i bardziej syty. Dobra wiadomośc dla mnie, ale również(...)już nie muszę czekac, aż ktoś znajomy mieszkający we Włoszech przyjedzie do Polski z makaronem dla mnie, bo w internecie już jakiś czas temu powstały delikatesy z oryginalnymi włoskimi produktami Mantini . Ich jakośc i obsługa jest na naprawdę wysokim poziomie. Ale o tym możecie przekonac się sami. Wczoraj zrobiłam pyszny obiad, makaron z kurkami smakował świetnie. Z racji, że mamy
Blondynka Gotujelukrecji. Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej w sobotni poranek...? Chleb z porem i koprem włoskim Składniki: (na keksówkę 11x22 cm) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody 1 jajko 1 por 30 g masła(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 3 łyżki wody 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Por przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w półplasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać por i przyprawy. Kiedy por zmięknie, zdjąć patelnię z palnika i ostudzić. Drożdże pokruszyć. Wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów wspaniale gra z najróżniejszymi dodatkami - czekoladą, orzechami, suszonymi owocami... Mmm, pyszności. Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże). Ciasto jest wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie(...)charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się do kawy, ale też na drugie śniadanie na przykład. Koniecznie spróbujcie. Chlebek bananowy z orzechami włoskimi Składniki: (na keskówkę 27x8 cm) 2 jajka 100 g cukru 150 ml oleju z orzechów włoskich 3 dojrzałe banany 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKaczyńskich!). Wieża jest w tej chwili zamknięta dla zwiedzających – nie można wjechać na górę – w przyszłości będzie tu widokowa restauracja i być może mini-hotel. Wieża alfabetu Włoska... wróć... tzn. batumska Piazza Uniwersytet Technologiczny w Batumi Tak jak wieża dawno alfabetu ukończona – ale pusta (bo zmieniają się pomysły rządzących), tak samo w nowoczesnym budynku uniwersytetu technologicznego(...)sprecyzowanych planów. Sama jestem ciekawa. Plac o nazwie „plac” W Batumi znajdziemy pełno zapożyczeń z Europy. Znajdziemy londyńskie budki telefoniczne, a także plac stylizowany na styl włoski znajdujący się na starówce. Piazza Square to reprezentacyjna część miasta. Plac szczególnie ładnie wygląda w nocy. Pełno w nim knajpek – bardzo drogich, więc na budżetowy wyjazd warto poszukać restauracji
Poezja smakujest gotowa w maks. 25 minut i nie wymaga wiele pracy. W oryginalnym przepisie autorka woła o dodatek cavolo nero , czyli czarnej kapusty toskańskiej, który z powodzeniem można zastąpić włoską kapustą lub jarmużem. No właśnie, ta zupa przypomina mi toskańską ribollitę, tylko w uproszczonej i przyspieszonej formie. Nie byłabym sobą, gdybym podstawowy przepis nie dosmaczyła ostrością papryczek pepperoncino (możecie(...)zastąpić np. płatkami chilli, ja chciałam pozostać we włoskich klimatach), oraz odrobiną kwaśnego octu winnego. Powstała bardzo smaczna zupa o cudownych właściwościach kojąco-rozgrzewających. I wcale nie smakuje jak sos pomidorowy z kapustą - w czasie krótkiego gotowania pomidory przejmują warzywny smak i danie smakuje jak należy. Spróbujecie? Ekspresowa zupa na jesień z kapustą i fasolą na 4 porcje czas
Chilli Czosnek i OliwaGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp. Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona(...)bardziej rozpoznawalne przez charakterystyczne zgrubienia, zwane są rubata . Są krótsze, grubsze, o nieregularnym kształcie. Grissini rubata pochodzące z podturyńskiej miejscowości Chieri znajdują się na liście tradycyjnych produktów spożywczych włoskiego Ministerstwa Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa. Obecnie jest to jeden z najbardziej popularnych produktów gastronomicznych z prowincji Turynu, i jeden z najbardziej znanych z kuchni włoskiej za granicą. P.S. To moje
Grahamka, weka i kajzerkawykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa: 100 g kremowego serka philadelphia(...)łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego dodatkowo: garść orzechów włoskich Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać. Orzechy włoskie posiekać
wyzwania kuchenneZabiorę Was dzisiaj w Region włoski Emilia Romagna. Będziemy robili cannelloni! Istnieje wiele różnych przepisów na nadzienie cannelloni- co region to inny przepis(...)inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów! Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów. Składniki -cannelloni -pomidory z puszki- polpa di pomodoro -szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio oliwa
Z Kuchni Do KuchniTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu… Składniki: Kruche ciasto: 1 szklanka mąki 2 żółtka 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Nadzienie: 1 szklanka cukru około 1/2 szklanki wody 1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki śmietanki(...)schłodzeniu wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Nadzienie: Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Ustawiamy dość duży ogień i mieszamy. Chwilkę gotujemy do rozpuszczenia cukru. Ustawiamy średni ogień i czekamy, aż cukier
Oryginalny smak