włoska - 3159 przepisów (strona:14/211)

GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 162

Niby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego

Z Majeczką w kuchni
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 191

Składniki / Ingredients: 500 g młodych ziemniaków /  500 g young potatoes 2 jajka / 2 eggs 400 g mąki pełnoziarnistej / 400 g flour wholemeal szczypta gałki muszkatołowej

Projekty ze smakiem
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4947

Sofficini podobno zawładnęło już jakiś czas temu blogosferą, a ja nie ukrywam, że dopiero niedawno wpadłam na przepis.  Nawet nazwa była mi obca ... ale pewnie

Walijskie Pichcenie
Muśnięcie włoskiego lata! 120

Witam Was! Miałam dzisiaj dużo wolnego czasu, więc stwierdziłam,że warto sprawić, aby trening był dłuższy niż zwykle. Moje wyzwania na dzień dzisiejszy zostały wykonane. Jestem

Chocolate Stop Tempting
Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 156

Moi Drodzy przyszedł czas zaprezentować Wam brytfannę TOSCANA , którą otrzymałam w ramach smacznej współpracy z Florina .Marka Florina wchodzi w portoflio ofertowe firmy Florentyna - lidera rynku

Z Kuchni Do Kuchni
Włoskie smaki 140

 W czasie długiego majowego weekndu miałam okazje gościć we Włoszech. Poznałam tam mnóstwo wspanialych smaków, tak odmiennych niż nasze rodzime. Niestety ani smaku, ani zapachu

Kolizje Smaków
Nalewka z orzechów włoskich 214

Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy

w kuchni i w ogrodzie
Nalewka z orzecha włoskiego 285

Właśnie przelałam moją nalewkę do mniejszych słoików. Dziś minął rok odkąd ją zrobiłam. Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów

prawdziwe jedzenie
GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 152

Kolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować. Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie

Przepisy Aleksandry
Ziemniaki pieczone z włoskim sosem 179

Testuję przepisy na pewną małą uroczystość. Przepis na te ziemniaki spodobał mi się od razu. Łatwe wykonanie, ciekawe połączenie, idealny dodatek do obiadu. Mi smakowało, domownikom

Pasja Smaku
Zapiekane włoskie bagietki 177

Dobry pomysł na ciepłą kolację. Połączanie bagietki z oliwą i czosnkiem oraz zapiekane pomidory z mozzarellą. Były pyszne.   Składniki : * bagietka * 2 łyżki oliwy z oliwek

Magiczne Życie Marty
Makaron z włoską nutą 178

Dzisiaj lekkie danie, by przygotować brzuszki na jutrzejszy Tłusty Czwartek. Wykorzystałam makaron pełnoziarnisty, chude mięso z kurczaka i mnóstwo warzyw. Całość doprawiłam ziołami prowansalskimi i oliwą

Magiczne Życie Marty
Pomidorowe spotkanie we włoskim stylu 174

Na bardzo miłym spotkaniu wczoraj byłam. Firma Pudliszki zorganizowała warsztaty kulinarne a w roli bohatera spotkania wystąpił koncentrat pomidorowy. Miało być więc pomidorowo i oczywiście smacznie

Smaczna Pyza
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 204

twardsze składniki o intensywnym smaku, takie jak cebula, por, koper włoski, suszone grzyby, twardolistne zioła. Kroimy je drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z oliwą (taki północno-południowy włoski kompromis).    Dodajemy ryż.  Używamy ryżu do risotto (np. Arborio), który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami oddającymi skrobię w czasie gotowania - to zapewnia kremową konsystencję dania. Nigdy(...)dzisiejszy przepis jest pewnego rodzaju improwizacją opartą na skojarzeniach smaków i asortymencie mojej lodówki ;) Suszone grzyby w postaci borowików stanowią bazowy smak dla risotta. Ożywiłam go dodatkiem anyżowego kopru włoskiego oraz listkami szałwii, zioła często łączonego z dynią w kuchni włoskiej. Wprost uwielbiam polewać tortellini (a nawet zwykłe pierogi) masełkiem szałwiowym. Pomyślałam dlatego, że listki szałwii dodane na początku duszenia

Chilli Czosnek i Oliwa