włoska - 3159 przepisów (strona:14/211)

Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 198

dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu był domowy chleb. Mój ostatni wypiek to chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy. Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką. Musiałam posypać

Smaczna Pyza
Cheddar z miodem i włoskimi orzechami 176

słuszny (w zależności od spodziewanej liczby spożywających - cały kawałek ważył pół kilograma, więc na dwie dorosłe osoby jakieś 200 gram, by z reszty wyczarować coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można posiekać, choć niekoniecznie ), w końcu miodu

Delicious Titbits
Sałatka lazurowa z winogronami i orzechami włoskimi 188

śmiało możecie zastąpić go innym pleśniakiem. Składniki: 1 opakowanie mix sałat, 100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue), solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich, ok. 20 różowych winogron. Dresing: sok 1 cytryny, 1/2 pęczku koperku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka płynnego miodu, większa szczypta soli, Koperek siekamy dodajmy sok z cytryny, oliwę

Delicious Titbits
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi 284

pszennej, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 4 duże marchewki (ok. 0,5 kg), 1 szklanka orzechów włoskich (łuskanych). Polewa: 100 g śmietanki, 100 g gorzkiej czekolady. Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy

Delicious Titbits
Tarta cytrynowa z bezą włoską 233

przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody  Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć

Pudełko rozmaitości
Roszponka-Feldsalat z malinami i orzechami włoskimi 152

Czy wiesz,ze roszponka jest nie tylko smaczna,ale i bogata w wartosci odzywcze ? ROSZPONKA WARZYWNA (Valerianella lokustaL.) nalezy do rodziny kozlkowatych.Wlasciwie to zimowa salata.Jest jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella 176

Składniki:  3 średnie cukinie  2 czerwone papryki  3 duże mięsiste pomidory  2 ząbki czosnku  3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego

Moja smaczna kuchnia
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 140

Zapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw! Składniki: pół niedużej główki kapusty 1 marchewka 3 ziemniaki 1 cebula pół pora 1 puszka/karton krojonych pomidorów sól, pieprz

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi 145

Pasternak niegdys krolowal na polskich stolach.Warzywo to przegralo kilkaset lat temu z ziemniakiem i wloszczyzna sprowadzona do Polski przez krolowa Bone.Nadal rzadko sie pojawia na naszych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 146

Niby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego

Z Majeczką w kuchni
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 169

Składniki / Ingredients: 500 g młodych ziemniaków /  500 g young potatoes 2 jajka / 2 eggs 400 g mąki pełnoziarnistej / 400 g flour wholemeal szczypta gałki muszkatołowej

Projekty ze smakiem
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4921

Sofficini podobno zawładnęło już jakiś czas temu blogosferą, a ja nie ukrywam, że dopiero niedawno wpadłam na przepis.  Nawet nazwa była mi obca ... ale pewnie

Walijskie Pichcenie
Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą włoską 195

To było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam.  Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce.  Poza tym, jednak ciasto jest cudowne.  Kruche

Sto kolorów kuchni
Muśnięcie włoskiego lata! 101

Witam Was! Miałam dzisiaj dużo wolnego czasu, więc stwierdziłam,że warto sprawić, aby trening był dłuższy niż zwykle. Moje wyzwania na dzień dzisiejszy zostały wykonane. Jestem

Chocolate Stop Tempting