włoska - 3159 przepisów (strona:6/211)

Zupa pomidorowa na włoski sposób-najlepsza 165

To najlepsza zupa pomidorowa jaka jadlam.Przepis dlugo juz czekal w kolejce do wyprobowania,a ze teraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WŁOSKA SAŁATKA 180

Bardzo lubię sałatki, jak dla mnie mogą zastąpić danie obiadowe, świetne są również na różne imprezy, a że mamy czas karnawału, więc niejedna impreza przed Nami

Z Majeczką w kuchni
Śniadanie po Włosku 158

Na trzy kanapki  - 1 kulka mozzarelli 125 g - 1 pomidor - masło lub majo , sól, kawałek poszatkowanego pora lub szczypiorku Na chleb smarujemy masło lub majonez

Pasje Jolki
Warsztaty z Pascalem. Kuchnia włoska i Lidl. 173

Kilka dni temu miałam okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lidl . Chętnie poszłam dowiedziawszy się, że poprowadzi je Pascal Brodnicki bo choć od dawna

Smaczna Pyza
Włoska zupa z salami i parmezanem 206

Dziś bardzo mocno wieje, czego nie da się nie czuć po prostu .I dlatego postanowiłam zaserwować pyszną zupkę rozgrzewającą. Składniki -mieszanka warzywna – mogą być mrożonki -przyprawy

Z Kuchni Do Kuchni
Esa!! Kuchnia Włoska coś na Walentynki dla ukochanej osoby :) 178

Esa wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki.  Prawdziwa zupa krem z

pichciszto
Ryba po włosku. 181

Fish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz)  2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4

Kulinarny karnet Christophera
Polsko-włoska pikanteria z rumuńską nutką 140

Przepis na odrobinkę swojskości i pikanterii...To będzie podróż w kilka światów. W trzy światy. Przepis na talerz wspomnień i różnych charakterków. Jest to danie czasochłonne

Z Kuchni Do Kuchni
Polenta - włoski kleik 189

Składniki : 1 szklanka polenty czyli kaszki kukurydzianej  3 szklanki wody 4-6 łyżek oliwy 8 ząbków rozmarynu, kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, kruszone chili

Proste Potrawy
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 234

Salve! (; Dzisiaj zapraszamy Was na proste, choć obłędne ciastka sezamowe, w których zakochacie się od pierwszego ugryzienia(gwarantuję!) Ciasteczka te są bardzo popularnym łakociem Włochów i

Symfonia Smaków
Włoski deser z amaretti i wiśniami 147

Jakieś dwa lata temu znalazłam ten deser na Galerii potraw bo byl tam bardzo zachwalany. Postanowiłam spróbować co tez w nim jest takiego ze inni sie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Środa to mała sobota - włoska bułeczka śniadaniowa 132

Ja za pieczywem na śniadanie nie jestem. Ale mój S lubi, więc od czasu do czasu robię dla Niego takie bułeczki na ciepło. Tym razem z

Magiczne Życie Marty
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 179

Nie ma to , jak smak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań

Słodkości i nie tylko
Odwrócony włoski deser 386

Z wielką przyjemnością przedstawię Wam ten deser. Pochodzi on z Sycylii i jest tam uważany za jeden z najlepszych ( teraz juz wiem dlaczego ). Jest puszysty , rozpływający

Słodkości i nie tylko
Włoska babka 132

Nazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie

Słodkości i nie tylko
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 285

lżejsze, bardziej wiosenne dania. Odkąd na święta przygotowałam pełną mięsa i sera lasagne bożonarodzeniową , chodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty(...)obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda jak z obrazka?:) P.s. Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami , abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią . Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 210

zapragnęłam wejść w posiadanie książki, która zawiera pokazywane w nim przepisy. Nie zawiodłam się, bo odnalazłam w niej także ciepłe poczucie humoru autorów i wiele ciekawostek na temat kuchni włoskiej.  Poznajmy dwóch łakomych Włochów Zawsze lubię poczytać, kim jest autor książki, dlatego zaczniemy od przybliżenia sobie sylwetek tytułowych "dwóch łakomych Włochów", szczególnie że ich wieloletnia przyjaźń i miłość(...)zaś książka "Two Greedy Italians Eat Italy" dostępna jest w języku angielskim. Na Amazonie możecie zobaczyć, co zawiera. Podsumowanie "Dwaj łakomi Włosi" to świetna książka na temat regionalnej kuchni włoskiej. Czuć w niej pasję autorów, ich pozytywne nastawienie do życia i miłość do włoskiego jedzenia, widać także ich ogromną wiedzę. Książka jest pięknie wydana. Na prezent dla miłośnika kuchni włoskiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 229

Dziś odrobina smaków włoskich. Zapraszam na makaron cannelloni z pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej!   Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską           Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego(...)bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki

Mania Gotowania
Rosół z włoskimi akcentami 189

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :) Składniki na włoski rosół: 2  skrzydełka  kury 2 pałki kurze kawałek wołowiny z kością 2 golonki z indyka 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka (sam korzeń) 1/2 średniego selera 1 cały por ze 3 przypalone cebule 2 liście(...)laurowe 3 ziela angielskie 4-5 ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści świeżego lubczyku świeżo zmielony czarny pieprz sól Włoskie dodatki: żółtka (1 żółto na jedną porcję) ok. 150 g tartego parmezanu 2 pomidory 2 ząbeki czosnku  kilka gałązek tymianku kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania) Złote zasady przygotowywania rosołu: 1.       najlepszy rosół wychodzi

Bon Appetit Małgorzaty
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 216

dużo więcej, a ślinianki nie przestają pracować. Jest to książka nie tylko z przepisami ale również z anegdotami, włoskimi opowieściami. Czytając ją mam wrażenie, że siedzi ze mną prawdziwa włoska Mamma i Nonna. Opowiadają krok po kroku co oznacza to danie, skąd pochodzi oraz jak je wykonać, traktując to jak prawdziwą sztukę.  Książka została podzielona na rozdziały(...)dokładny opis jak przyrządzić każdą potrawę pozwala rozbudzić wyobraźnię na tyle, że zdjęcia są tutaj zbędne. Czy warto? Tak znowu warto to porządne kompendium wiedzy na temat kuchni włoskiej, a dokładnie południowo - włoskiej napisane w cudownie romantyczny sposób

Brzuszki Łakomczuszki
Pesto bazyliowe według metody włoskich babć 196

moździerzu z drewnianym tłuczkiem.  Inny stosowany przez Włochów sposób, o którym przeczytałam niedawno na tym blogu , zakłada siekanie składników ostrym nożem albo specjalnym narzędziem o nazwie mezzaluna (po włosku półksiężyc), czyli nożem o zaokrąglonym ostrzu i dwóch uchwytach. Wiele lat temu podpatrzyłam to narzędzie w programach Nigelli Lawson i od razu zapragnęłam je mieć. Nigella, które sama często(...)robione w moździerzu. Wybór metody pozostawiam Wam - sama lubię obie - czasem wolę sobie posiekać, czasem chcę się wyżyć i stłuc bazylię w moździerzu :)  Pesto bazyliowe według metody włoskich babć Pesto genovese pesto wychodzi tyle, ile zużywam np. do 500 g makaronu czas przygotowania: 20-30 min. Składniki: (proporcje są tak naprawdę na oko) duży pęczek świeżej bazylii

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 148

Dzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej(...)się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie szparagowego sosu listkami mięty to dobry pomysł. I nie pomyliłam się:) Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody z gotowania makaronu , wody która jest bogata w skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto zazwyczaj jest dość gęste, dlatego dobrze jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoskie bułeczki ziołowe 148

chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego . Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów . Można(...)jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku . Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego , ponieważ lubię ich smak i nieodłącznie kojarzą mi się z Włochami.  Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 198

ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu. P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do  Bartosza , Lejdi , Martynosi ,  Mirabelki i Panny Malwinny , aby sprawdzić(...)przygotowali. Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto to we Włoszech ogólna nazwa dla wszystkich sosów, nie tylko tego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce, z makaronem czy jako sos do grillowanego kurczaka.  Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki

Chilli Czosnek i Oliwa
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 212

Kulinarnej ? Dziś chciałam wam pokazać pierwszy spośród naprawdę rewelacyjnych przepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich.  Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów! Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej ( czyli irańskiej ). Mi też przypadło do gustu(...)uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana i łagodzi ostrość czosnku i chilli . Dodanie uprażonych orzechów włoskich do pasty to również strzał w dziesiątkę - uprażone orzechy mają niebiański aromat ( nie pomijajcie tego etapu przygotowania, bo naprawdę robi on różnicę ) i wzbogacają konsystencję cudownie chrupiąc pod zębami. Dzisiejsza pasta przypomina mi w smaku bardzo przeze mnie lubianą i często przygotowywaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta warzywna z newellą z nutą orzecha włoskiego i sera cheddar 203

Czas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej sezamowy i wspaniały ser cheddar. Skorzystam z klasycznej newelli , którą obtoczę w oleju sezamowym a następnie pokroję, chrupka cukinia i cebula świetnie z nią zagrają a makaron al dente zamknie wszystko wraz z prażonym(...)słonecznikiem. Świetne połączenia smakowe wraz z giga porcją białka z newelli, dobroczynnych tłuszczów z oleju z orzecha włoskiego i sezamu dadzą mega odżywczy obiad, który napełni Was optymizmem. Szykujmy woka bądź głeboki rondel. Czas przygotowania 20minut Dla: 2 osób Składniki:  100 g ugotowanego al dente makaronu z pszenicy durum (kształt dowolny) 1 mała cukinia Pół większej czerwonej cebuli Pół

Kuchnia PROzdrowotna
Płaskurka z gruszką, aronią i orzechem włoskim 206

orzechem włoskim. Świetna propozycja na porządne śniadanie :) Zaczynajmy! Czas przygotowania: 35-40minut Dla 2 osób Składniki: Ziarno płaskurki 150g Gruszka 1 szt Suszona aronia mała garść Orzech włoski mała garść kremówka 2 łyżki  masło 1 łyżeczka Ksylitol Przygotowanie: 1/ Płaskurkę(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie 30 minut pod przykryciem 2/ Ugotowaną płaskurkę odcedzamy i dodajemy łyżeczkę masła i ksylitol do smaku 3/ Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, pokruszony orzech włoski oraz aronię i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Smacznego

Kuchnia PROzdrowotna
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 262

Lubimy gołąbki, więc robimy ich dużo. Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale. Aby je zrobić musimy zgromadzić: -2 solidne włoskie kapusty -ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego -70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g -2 marchewki -przyprawę do bigosu -przyprawę barbecue -warzywko -pieprz -olej    Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej(...)się sparzała i aby łatwiej oddzielały się liście.    Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień i sparzamy z obu stron. Oddzielamy liście. Kapusta włoska szybko się sparza. Nie można jej przegotować. W drugim garnku gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem warzywka przez 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i studzimy.    Wycinamy zgrubienia liści

Maminek kulinarny
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 167

Chleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem. Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu. Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby . Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała

Grahamka, weka i kajzerka
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 194

parmezanu Risotto z dynią i koprem włoskim Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie

Mango Papaja
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 185

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romana pochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą   jest Rzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z   semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc(...)naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską. Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech. Gnocchi alla Romana     Składniki: Gnocchi: 120g semoliny lub kaszy manny 0,5l mleka 40g+20g masła 30g tartego parmezanu sól, pieprz ¼ łyżeczki

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania