orzechem włoskim. Świetna propozycja na porządne śniadanie :) Zaczynajmy! Czas przygotowania: 35-40minut Dla 2 osób Składniki: Ziarno płaskurki 150g Gruszka 1 szt Suszona aronia mała garść Orzech włoski mała garść kremówka 2 łyżki masło 1 łyżeczka Ksylitol Przygotowanie: 1/ Płaskurkę(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie 30 minut pod przykryciem 2/ Ugotowaną płaskurkę odcedzamy i dodajemy łyżeczkę masła i ksylitol do smaku 3/ Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, pokruszony orzech włoski oraz aronię i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaLubimy gołąbki, więc robimy ich dużo. Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale. Aby je zrobić musimy zgromadzić: -2 solidne włoskie kapusty -ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego -70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g -2 marchewki -przyprawę do bigosu -przyprawę barbecue -warzywko -pieprz -olej Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej(...)się sparzała i aby łatwiej oddzielały się liście. Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień i sparzamy z obu stron. Oddzielamy liście. Kapusta włoska szybko się sparza. Nie można jej przegotować. W drugim garnku gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem warzywka przez 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i studzimy. Wycinamy zgrubienia liści
Maminek kulinarnyChleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem. Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu. Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby . Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała
Grahamka, weka i kajzerkaparmezanu Risotto z dynią i koprem włoskim Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie
Mango PapajaGnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romana pochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą jest Rzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc(...)naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską. Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech. Gnocchi alla Romana Składniki: Gnocchi: 120g semoliny lub kaszy manny 0,5l mleka 40g+20g masła 30g tartego parmezanu sól, pieprz ¼ łyżeczki
Mania Gotowaniawodzie z cukrem i octem jabłkowym, następnie pokroiłam w półcentymetrowe plastry, przykryłam kawałkami koziego sera, polałam żurawiną ze słoiczka (którą specjalnie wcześniej podgrzałam) i udekorowałam orzechami włoskimi. Talarki te to niesamowite połączenie kilku smaków, które sprawia, że zwykły burak nabiera wyjątkowego i niepowtarzalnego wyrazu! Wierzcie mi na słowo(...)wody 5 łyżeczek cukru 5 łyżek octu jabłkowego (można użyć spirytusowego i dać wtedy o 1 łyżkę mniej) 10 dag koziego sera filiżanka żurawiny ze słoiczka orzechy włoskie sól, pieprz (opcjonalnie, ja nie użyłam) WYKONANIE: Garnek napełnij wodą, wsadź do niego dokładnie umyte buraki, dodaj cukier, ocet i zagotuj. Od momentu wrzenia wody, gotuj buraki około
Słodko-Słony Świat Ilonycierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami(...)włoskimi PRZEPIS (źródło inspiracji: link ) Temperatura pieczenia: 190 o C Czas pieczenia: 50 min. Składniki 170g suszonych daktyli 100 ml wrzącej wody 100ml syropu z agawy lub syropu klonowego łyżeczka rumu 0,5 łyżeczki cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g miękkiego masła 45g cukru trzcinowego 2 jajka 200g mąki pszennej, typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
coolinarnastrefa.blogspot.compiekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich. Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele(...)Butternut 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sól,pieprz gałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee 700-800 ml bulionu warzywnego ser gorgonzola garstka orzechów włoskich Wykonanie: dynię,obrać,pozbawić gniazda nasiennego ,pokroić w kostkę obrać cebulę ,czosnek i imbir w garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!okazji Wigilii, ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... . SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mleka taki sam kubek mąki szczypta soli kieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy olej do smażenia ( najlepiej arachidowy ) 3 łyżki miodu naturalnego drewniana łyżka do mieszania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotować mleko ze szczyptą soli. Wyłączyć
zielonacukinkajajko 125 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 70 ml oleju 125 ml mleka dodatkowo: 135 g curdu dyniowo-pomarańczowego beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem, solą i goździkami. Jajko lekko ubić, wymieszać z creme fraiche, skórką i sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepietruszki, bazylia), 6 suszonych pomidorów z oleju, łyżka kaparów, 2 łyżki oliwek, sok i skórka otarta z cytryny, 250 g pomidorków koktajlowych, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie
SzczyptaSmaQŁososia pokroić w paseczki i ułożyć w salaterce. Koper włoski pokroić w cienkie paseczki i dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny. Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli i ewentualnie tostami
Kulinarny karnet Christopherawiadomo na co się zdecydować :) Nawiązując do mojej nowej miłości-szpinaku, postanowiłam podać go właśnie z makaronem. Połączenie szpinaku z fetą jest klasyczne, ale postanowiłam urozmaicić je dodając szynkę włoską, ostrą papryczkę i pomidory suszone. Wyszło pysznie. Radzę uważać jednak z papryczką, gdyż danie nie może być za ostre, zabije do całkowicie smak szpinaku. Makaron ze szpinakiem, szynką włoską(...)sera feta 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 8 pomidorków koktajlowych 6-7 pomidorów suszonych 300 g kolorowych świderek 2 łyżki starego parmezanu ½ papryczki chili 6 plastrów szynki włoskiej lub innej dojrzewającej sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Pomidorki przekrajamy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno
Mania Gotowaniamaku, polanego włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż
SMYKWKUCHNItwarzy ;-) Cudowna, będziecie często powracać do tego nieziemskiego sosu na bazie włoskiej oliwy z oliwek, świeżej, bazylii i suszonych włoskich pomidorów. Zapraszam... SKŁADNIKI: -główka sałaty masłowej SOS WŁOSKI: - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie - garść świeżej bazylii - łyżka miodu lub syropu z agawy - sól morska - oliwa z oliwek - 10 kropli soku z cytryny w/w miksujemy w blenderze
SMYKWKUCHNIsięga zenitu i czasem zastanawiam się, jakby to było przejść całkowicie. Z tego tytułu dwa razy w tygodniu stosuję dietę wegańską. Dziś zapraszam Was na wegańskie mleko z orzechów włoskich. Już kiedyś przyrządzałam mleko z migdałów , które naprawdę mi posmakowało. Również i to orzechowe jest świetne, a kawa z takim mlekiem nabiera zupełnie innego wymiaru. MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH /źródło(...)Wegan Nerd ;/ na 1l mleka 3 szklanki orzechów włoskich (ze skórką) 6 szklanek wody mineralnej + woda do namoczenia orzechów Orzechy włoskie zalewam zimną wodą i zostawiam na dobę, aby namiękły. Następnie orzechy miksuję blenderem, dolewając wody. Musi powstać dość rzadka orzechowa pulpa. Na sicie układam gazę, przelewam porcjami masę orzechową i dokładnie wyciskam, by uzyskać jak najwięcej mleka. Przelewam
W kuchni Karmel-itki