włoska - 3159 przepisów (strona:9/211)

Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i świeżymi orzechami włoskimi 150

takiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D  Składniki na chutney: ok. 10 śliwek - węgierek 3 świeże figi 1 plasterek  świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki porto 1 łyżeczka brązowego(...)cukru 1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku Ponadto: 1 camembert ( u mnie ziołowy) 1 świeża figa 2 orzechy włoskie (świeże) parę gałązek świeżego tymianku Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek.  Wszystko rzucamy do rondla następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z kapusty włoskiej 236

Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeni u jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy(...)jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już k west i a smaku. Skł adniki: 1 główka kapusty włoskiej Farsz: 2 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego 2 cebule 20 dag pieczarek   sól, pieprz majerane k przyprawa do gołąbków Sposób przygotowania: 1. R obimy farsz: ryż gotujemy

Kuchnia domowa Ani
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 167

ulubione przepisy, które są w naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu… Gołąbki – składniki: duża główka kapusty włoskiej ok. 750g mięsa mielonego 2 jajka pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być(...)ogniu ok 1-1,5 godziny delikatnie od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaję bazylię. Normalnie dodaję koperek i odrobinę śmietany. Smacznego Post Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Arancini – włoskie kulki ryżowe 319

przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym uwielbiam kuchnię włoską. Dlatego kulki ryżowe szybko wyszły na prowadzenie na mojej liście przepisów do zrobienia. Muszę powiedzieć, że od razu chciałam je wypróbować w troszkę innej wersji farszu i jestem zachwycona(...)dwóch propozycji Natalii, z mojej a także można stworzyć swoje własne nadzienie. To fantastyczna propozycja bo może być zarówno samodzielnym daniem a także dodatkiem do dania głównego. Polecam:)! Arancini – włoskie kulki ryżowe – składniki: 1,5 szklanki ryżu arborio (musi być odmiana ryżu risotto, żeby się kleił) 3 szklanki bulionu 1 cebula 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki startego parmezanu

UgotujmyTo.pl
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 166

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 150 ml jogurtu naturalnego 45 ml oleju 100 g czekolady mlecznej beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem i olejem. Wlać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 203

szalotki ·          ½ czerwonej peperoni ·          2 bulwy kopru włoskiego ·          2 winne jabłka ·          350 ml cydru  ·          150 ml soku jabłkowego(...)Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić

SzczyptaSmaQ
Makaron bezglutenowy z bakłażanem, orzechami włoskimi i parmezanem 168

mąki kukurydzianej 1/2 bakłażana  1 puszka pomidorów w całości  1 cebulka 2 ząbki czosnku oregano bazylia 30 gram parmezanu  50 ml białego, wytrawnego wina garść orzechów włoskich  kilka liści świeżej bazylii  łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek na łyżce oliwy(...)pomidorami i dusimy całość na dużym ogniu, aż płyn wyparuje a bakłażan zmięknie. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano i bazylią. Tuż przed końcem duszenia dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie. Na patelnię dodajemy również ugotowany al dente makaron, całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem makaron posypujemy drobno startym parmezanem oraz listami bazylii. Gotowe

Mango Papaja
"włoskie" gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami... 205

Składniki: 1 sztuka kapusta włoska większa, 2 sztuki saszetka kasza gryczana, 1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka papryka(...)ostra, 30 dag pieczarki + 1 cebula zmiksowane + 1 łyżka masła, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi z kapusty włoskiej wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka z gotującą wodą - ściągać sparzone liście, gdy przestygną ścinać grubą żyłę głąbową, aby się lepiej liście zawijały torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej

W Mojej Kuchni Lubię
Carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami włoskimi 335

Składniki (na dwie porcje): 1 średni burak, pieczony przez godzinę w piekarniku w 180 stopniach, ostudzony i obrany 60 gram sera koziego w kawałku, pokrojonego w kostkę garść orzechów włoskich, posiekanych drobno natka pietruszki- kilka listków łyżka syropu klonowego łyżka octu balsamicznego łyżka oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron Buraka kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu(...)takiej formie jakiej lubimy. Ser kozi, pokrojony w kostkę (bądź starty), układamy na burakach, całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. W miseczce mieszamy syrop klonowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Powstałym dressingiem polewamy nasze carpaccio i dekorujemy natką pietruszki. Gotowe

Mango Papaja
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 203

farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm 2 gruszki, dość słodkie, pokrojone w kostkę 1x1 cm 100 gram orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny(...)serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań

Mango Papaja
Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich 217

tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny 60 g orzechów(...)włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym makaronem

Czerwień i błękit
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 150

kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała- ona tez ugotuje się szybciej niż ta jesienna. Danie nie jest pracochłonne, a sos do gołąbków

Proste Potrawy
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 167

Pierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś gdy nie byłam jeszcze właścicielką cudownego wynalazku , jakim jest szybkowar, przygotowywałam gołąbki partiami w mikrofali. Czas gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło(...)Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz, ketchup  Ugotować 2 paczki ryżu

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi 180

Dzisiaj przepis na bardzo proste, pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej  z czekoladą  i orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)miękkiego masła 1/3 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 szklanka mąki razowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 2 garście orzechów włoskich pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę  i proszek do pieczenia.  Chwilę miksujemy.    Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi 159

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka. Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)jajka 100 g sera pleśniowego typu lazur 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła sól, pieprz kiełki rzodkiewki 8 połówek orzechów  włoskich PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka - mieszamy je z serem pleśniowym, majonezem i masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki jajek. Posypujemy kiełkami rzodkiewki i kładziemy na każdym jajku połówkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 213

Pierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :) Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne. Składniki: ( na blachę do tarty średnicy około 25 m ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)font:minor-latin;} 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula 70 g orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Normal 0 21 false false false

kolorowotorcikowo
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 185

Wczoraj po raz pierwszy wzięłam udział w akcji ”Wypiekanie na śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie(...)zbyt dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł.   Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana z książki "Chleb " Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę: 110g mąki chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystko razem wymieszać, jeśli masa

Mia Cucina Sofieta
"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" 173

Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" z mistrzem Marco Ghia. Prawdziwa włoska uczta

Moja smaczna kuchnia
Paella z kurczakiem i włoskim salami 263

wspólnym mianownikiem jest ryż przyprawiony szafranem. Oryginalnie ryż przyrządzany jest w taki sam sposób jak ten do risotto, jednak ja z braku czasu ugotowałam go normalnie. Do dania dodałam włoską salami, która spasowała idealnie. Jeśli chcecie pozostać przy hiszpańskich smakach można ją zastąpić chorizo. Danie jest dość ostre, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie zrezygnować z papryczki lub zminimalizować(...)ilość. Polecam!! Paella z kurczakiem i włoskim salami       Składniki: 2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti 1 pierś z kurczaka 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano) 1 ostra papryczka 1/3 papryki 2 garści rukoli 2 ząbki czosnku ½   pęczka cebuli dymki sok z 1 limonki oliwa z oliwek około 10-12 oliwek 1 łyżeczka kurkumy

Mania Gotowania
Włoskie Pierożki Agnolotti 228

Bastianicha. Jest to wspaniała alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie  Pierożki Agnolotti   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około(...)suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia 1 łyżka sosu Worhestershire   Dodatkowo: 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Mięso wkładamy

Mania Gotowania
SZPARAGI NA SOSIE WŁOSKIM Z JAJKIEM POSZETOWYM! 164

się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski.  ;-) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych - 4 jajka - 3 łyżki masła do smażenie szparagów NA SOS WŁOSKI: - 1łyżka jogurtu greckiego - 1 łyżka Śmietany 18% - 3 łyżki jogurtu naturalnego - posiekany koperek - 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami - sól morska - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki miksujemy w blenderze

SMYKWKUCHNI
Włoskie Frittelle di Carnevale 2693

karnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle  samo się” , ponieważ podczas smażenia  same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy.  Nawet mój mąż widząc fikołkujące  frittelle nimi się zachwycał(...)klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze  pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej olejek cytrynowy

Mia Cucina Sofieta
Włoskie trufle czekoladowe 217

Chyba wszyscy lubią czekoladki? Ja na pewno! Ale zdecydowanie bardziej smakują mi te przyrządzone samodzielnie. Mogę wtedy stworzyć własny, oryginalny smak... Tym razem inspirowałam się kuchnią włoską, w związku z czym powstały migdałowe trufle z dużą ilością czekolady i odrobiną likieru Amaretto. Dodatkowo obtoczone w zmielonej czekoladzie z orzeszkami... Składniki:  50g mielonych migdałów (użyłam BackMit), 100g mlecznej czekolady(...)Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić

Z miłości do słodkości
Arachidowe brownies z orzechami włoskimi (wersja light) 380

orzechów arachidowych i oliwa z oliwek zastępują w tych klasycznych ciastkach amerykańskich masło. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje - piekłam je późnym wieczorem. Mocno kakaowe, nie za słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ? Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto(...)owsiane z otrębami ).  Arachidowe brownies z orzechami włoskimi PRZEPIS {forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"} Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min. Składniki 2/3 szkl. mąki 1/2 szkl. kakao niesłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju

coolinarnastrefa.blogspot.com
Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami 179

Składniki:  opakowanie rukoli  1 duży oscypek  4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie  100 g orzechów włoskich łuskanych  100 g sera cheddar  2 łyżki soku z cytryny  4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  sól, pieprz  Przygotowanie:  Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek.  Na suchej patelni formujemy placuszki(...)gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną.  Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Smacznego

Moja smaczna kuchnia
Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi 186

śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ). Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj . A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 247

chrupiących orzechów i skórki pomarańczowej, która nadaje mu świeżości doskonale chłodzi i cudownie łaskocze podniebienie :) Sernik: 120 g biszkoptów 700 g zmielonego sera szklanka cukru galaretka brzoskwiniowa garść orzechów włoskich garść skórki pomarańczowej Wierzch: 4 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa      Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone(...)orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.      Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy

sama złodycz
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 153

Gremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki .  Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia: 1 cytryna - jedynie skórka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska dodatkowo potrzebujemy: 2 filety

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki z włoską gremolatą 173

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składniki gremolaty: 2 cytryny - jedynie skórka oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 mała

Bon Appetit Małgorzaty
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 417

kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)formy jak uderzymy w spód ciasta i jest głuchy odgłos tzn. że jest dobrze upieczone. Studzimy na kratce i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Źródło: C.Bretherton, Baking Post Włoskie ciasto drożdżowe Panettone pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 187

Staram się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu(...)kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 227

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżki soli 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka cukru 15g drożdży 1 łyżka oliwy   Dodatki do pizzy: 1 gruszka orzechy włoskie ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy łyżka miodu pieprz kilka listków mięty  Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach(...)około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 207

Zaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny

Smakowity Blog Kulinarny
We włoskich klimatach 167

tydzień w Gdańsku z C. i moją Rodzinką. Nie mogę się już doczekać... A czasu na czekanie mam sporo, bo wyjeżdżamy dopiero w drugiej połowie sierpnia.  Natchniona więc włoskimi klimatami, postanowiłam choć odrobinę Italii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 182

wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty.  Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek  1 szklanki ryżu  2 marchewki

pieprzny smaczek
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 169

Niektórzy dodają do niego fasolkę szparagową, inni pomidory lub czosnek ...  Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu. Składniki: 1  główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z brokułem,fetą, grillowanym kurczakiem, makaronem kukurydzianym i orzechami włoskimi 279

Składniki: 250 gram piersi kurczaka 1 brokuł, około 500 gram 60-70 gram makaronu kukurydzianego lub innego bezglutenowego 100 gram sera feta garść orzechów włoskich sól pieprz chili w płatkach Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8-10 minut. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Makaron gotujemy(...)opakowaniu. W misce lub na talerzu układamy warstwami (lub nie, jak u mnie) brokuł, makaron, pokrojoną w paski lub kostkę pierś kurczaka, pokruszoną fetę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe

Mango Papaja
Gdzie zjeść najlepszą pizzę włoską w Warszawie ? 198

Lubicie pizzę ? Na pewno ! Ale czy wiecie jak powinna wyglądać i smakować taka prawdziwa, włoska ? Przyznam, że ja długo nie miałam o tym pojęcia. Niestety, w wielu miejscach podaje się placki a'la pizza, które nie maja z nią wiele wspólnego poza nazwą. Żeby zjeść rzeczywiście dobre danie trzeba się nieźle naszukać. Ja mogę Wam już podpowiedzieć gdzie

Smaczna Pyza
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 519

dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy

Mango Papaja
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 171

Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić

Kulinarny karnet Christophera
Chleb z figą i orzechem włoskim 170

Chleb idealny na powrót do szkoły i dla osób pracujących umysłowo. Duża zawartość błonnika i orzechów włoskich to idealne zestawienie dla naszego organizmu. Moja siostra, która zawsze wpada na nowe chleby jako ,, testerka ,, była zachwycona smakiem chleba  i domagała się dokładki na wynos!. Tak więc ze spokojem przepis oddaje w Wasze ręce :).  Bakalie jak zawsze od sprawdzonego sprzedawcy(...)cukru 34 łyżki masła, roztopione 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżeczki soku z cytryny  450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich  1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich  1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem i połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże

Apetyczna babeczka
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 219

akurat macie w domu: mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi migdałami lub orzechami, cukier kryształ zastapić brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto.  Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki

Mia Cucina Sofieta
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 257

Dzisiaj dość pracowity dzień, w związku z czym nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. W takim wypadku niezawodnie sprawdza się przygotowanie włoskiej pasty, która jest zawsze prosta, szybka, a przy tym smaczna i sycąca. Postanowiłem przygotować spaghetti z sosem a'la pesto z glazurowanymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej

Wyprawy kulinarne
Twarożek z orzechami włoskimi 150

Składniki na trzy kanapki: Składniki: 65 g twarogu chudego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki tartych orzechów włoskich BackMit Sól, pieprz - do smaku Przepis: Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do niego dwie łyżki jogurtu naturalnego, tartych orzechów włoskich i całość mieszamy. Twarożek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadaje się idealnie do smarowania kanapek

Emcia Pichci
Tofu smażone w orzechach włoskich 165

Składniki: 180 g  tofu tradycyjnego (naturalne) Polsoja 1 jajko 4 łyżki tartych orzechów włoskich Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Tofu odcedzamy z zalewy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy tofu w paski o grubości ok. 2 cm (lub większe) i posypujemy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Kawałki tofu obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie(...)bułce tartej wymieszanej z tartymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane tofu smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju.  Tofu jest po prostu genialne! W zestawie  z młodymi ziemniaczkami i sałatą z jogurtem naturalnym było idealne

Emcia Pichci
Sałatka z kurczakiem, pędami bambusa i orzechami włoskimi 318

Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny.  Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają(...)bambusa, który bogaty jest w błonnik czy fitosterole.  Na zdrowie! składniki: pierś z kurczaka opakowanie kiełków lucerny papryka czerwona słoiczek pędów bambusa 1/2 słoiczka czarnych oliwek (dużych) orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut) 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, kroimy

SMYKWKUCHNI
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK I ORZECHÓW WŁOSKICH. 175

Viva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany(...)garście liści rzodkiewek 3 garście orzechów włoskich oliwa z oliwek sól, pieprz sok z 1 cytryny Liście rzodkiewek pozbawiam ogonków, płuczę i osuszam, umieszczam  w wysokim naczyniu. Dodaję orzechy w łupinach, oliwę z oliwek i miksuję za pomocą blendera. Dolewam tyle oliwy, aby pesto miało odpowiednią konsystencję. Doprawiam w międzyczasie do smaku solą, pieprzem  i sokiem z cytryny

W kuchni Karmel-itki
Arancini - włoskie kule ryżowe 299

wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam.  Inspiracja stąd .  Świetna sprawa :)  Składniki

Pasja Smaku
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 186

Pospolite trawki, chwasty czy zielsko (erbette/verdurine) od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków (cucina povera), a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, po łąkach i pastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode

Mia Cucina Sofieta
Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe 227

już dołączyłam do akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem naszym zadaniem właściwie nie było przygotowanie potrawy na śniadanie, lecz na deser;) Pierwszy raz miałam okazję upiec i skosztować typowo włoskich ciasteczek Biscotti z całymi migdałami. Ciastka przypominają nieco sucharki, ponieważ są bardzo twarde, jednak po delikatnym umoczeniu w kawie ciasteczka błyskawicznie miękną i nabierają pysznego kawowego smaku. Ja od siebie

Z miłości do słodkości
Galaretka drobiowa na włoską nutę 139

różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet) i kolacja gotowa. Dziś padło na udawany włoski smak - po prostu były w lodówce oliwki :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bigos z włoskiej kapusty 142

bigos z młodej kapusty. Niestety cenowo bym chyba popłynęła, bo małe główki u mnie po siedem złotych, a z jednej bym bigosu nie zrobiła. Dlatego mój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie. Składniki : * duża główka kapusty włoskiej * 500 g żeberek wieprzowych * 3 kiełbasy - u mnie śląska * mały koncentrat

Magiczne Życie Marty
Cantucci. Biscotti. Włoskie ciasteczka podwójnie pieczone. 300

Cantucci, cantuccini albo biscotti di Prado, to taki włoski wypiek przypominające bardziej nasze suchary niż kruche ciasteczka . Piecze się je 2 razy żeby były odpowiednio wysuszone i chrupiące. Zjada się je na deser maczając w kawie albo słodkim winie. Kiedy byłam w Toskanii miałam okazję jeść cantucci w Casa al Vento. Upieczone przez szefa Antonio, prosto z blachy, były

Smaczna Pyza
Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) 259

Post Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala 173

Post Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 189

czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku ./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania