rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100 sera gorgonzola 100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy zamrożony szpinak. Smażymy, aż się rozpuści i trochę odparuje (7-10 min). Dodajemy ser, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem(...)śmietankę i gotujemy około 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć sos do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką i ozdobić talerz sosem; na środek wykładamy makaron.gnocchi i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
My Culinary Artsię z przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie, masie serowej oraz warstwie orzechowej. Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku. Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni(...)serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 250g purée z dyni 100g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić
Smakołyki BerenikiŁatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry, pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki
Wyprawy kulinarnegotowanie. Wszystko przygotowujemy prawie jednocześnie. W czasie gdy gotują się jajka i makaron, grillujemy pomidorki koktajlowe z czosnkiem. Do doprawienia użyłam jedną z moich ulubionych przypraw Kotanyi, zioła włoskie w młynku, oraz świeży tymianek, który rośnie u mnie na balkonie. Nie zastąpione tez jest chili w młynku. Chili znika u mnie ekspresowo, ostatnio dodaję je prawie do wszystkiego, delikatnie zaostrza(...)kolację. Ta makaronowa sałatka może być jedzona o każdej porze dnia. Składniki: garść makaronu farfalle/ kokardki 1 łyżeczka oliwy 4 pomidory koktajlowe kopiasta łyżka ugotowanego groszku zioła włoskie w młynku Kotanyi chili w młynku świeży tymianek 3 plastry wędzonego łososia z koperkiem 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrówek 150g masła masa mascarpone 250g mascarpone 150g masy krówkowej 2 łyżeczki żelatyny 0,25 szklanki mleka polewa 100g masy krówkowej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 70g orzechów włoskich 150g herbatników (18sztuk) 120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikach odrobina mleka do namoczenia herbatników Wykonanie: - z 0,5l mleka odlać część, rozpuścić w niej mąki, resztę zagrzać, do gorącego(...)masy - masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia - orzechy włoskie posiekać na kawałki - ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami - całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy - podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi Do ciasta wykorzystałam zarówno
Smakołyki Berenikirzepis na to ciasto jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Pyszne kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel(...)cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy Nadzienie powidła śliwkowe Beza 4 białka 1 budyń (np. śmietankowy, waniliowy)/1 kisiel (raczej jasny np. cytrynowy) 1 szkl. cukru orzechy włoskie Przygotowanie Składniki na ciasto posiekać i połączyć. Podzielić na 3 nierówne części, każdą porcję ciasta włożyć do torebki foliowej na 0,5 godz. do zamrażarki. Na natłuszczoną blachę zetrzeć największą
coolinarnastrefa.blogspot.comPora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru(...)pół szklanki orzechów włoskich Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie
sama złodyczBędę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche, czekoladowe i takie trochę jesienne - pewnie za sprawą orzechów włoskich. Koniecznie wypróbujcie ! Przypominam również o trwającym na blogu konkursie - > chętnych zapraszam do udziału! " Składniki : 150 g miękkiej margaryny niepełna szklanka cukru 4 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 2 szklanki(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść żurawiny 50 g posiekanej na drobno czekolady mlecznej/gorzkiej garść drobno poszatkowanych orzechów włoskich - około 40g Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180`C. Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta
Słodkie Przyjemnościsię całkiem ciekawe, zobaczymy na jak długo:) W związku z brakiem czasu, rocznice przełożyliśmy na sobotę, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie upiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają z drzewa coraz częściej :) Przepis znaleziony tu , z moimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo(...)pieczenia 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 4 łyżeczki wanilii ziarenka z połowy laski wanilii 50g białej czekolady garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając. Mąkę pszenną
Słodkie Przyjemnościjesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom przemęczonym, dlatego śmiało polecam! Muffiny na chandrę z orzechami włoskimi!" Składniki: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka mleka 3.2% 2 jajka 100 g margaryny 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka esencji waniliowej pół laski(...)wanilii szklanka orzechów włoskich garść migdałów 90 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej a następnie dorzucamy jajka i wszystko lekko mieszamy. Cukier, proszek, wanilię i mąkę łączymy i dodajemy partiami do masła. Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy
Słodkie Przyjemnościczęści. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut. Surówka -kapusta włoska -ogórek zielony -ocet wina musującego -koperek Kapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe
BaRepasjest to warte uwagi choćby ze względu na to że obecnie nie proponuje się nam nic skutecznego na chorobę nowotworową. Tak czy inaczej połączenie pestek moreli, aronii, orzecha włoskiego i mleka kokosowego na pewno Wam zasmakuje więc zapraszam do kuchni! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 150 ml mleka kokosowego mała garść orzechów włoskich kilkanaście pestek moreli gorzkiej
Kuchnia PROzdrowotnabalanced refreshing and healthy salad. Ta łatwa do zrobienia sałatka z roszpunki i szpinaku może być doskonałą kolacją. Świeża roszpunka delikatnie posypana szpinakiem, avocado, czerwoną papryką, serem brie, orzechami włoskim i żurawiną daje doskonały balans świeżej i zdrowej sałatki. We will need: cranberries walnuts spinach lamb's lettuce spinach avocado red pepper brie cheese olive oil Potrzebujemy : żurawina orzechy(...)włoskie szpinak sałata roszponka szpinak avokado czerwona papryka ser brie oliwa składniki Normal 0 21 Divide the wash and drain lamb's lettuce and spinach among 3 salad plates. Top each with the remaining pilled avocado, red pepper and cheese. Heat olive oil in a pan and gently fry the walnuts. Sprinkle wal nuts on top of each plate
Kulinarna rozmowaroztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki: 2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich 150 g masła 1/2 szklanki miodu 4 łyżki dobrego kakao opakowanie płatków kukurydzianych Przygotowanie: Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód(...)kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów włoskich, wrzuć opakowanie płatków kukurydzianych, zamieszaj. Płaską, płytką blachę (lub keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Wylej na nią masę, wygładź łyżką. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc). Krój na batoniki, wstaw do lodówki. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta
Gotowanie to kochanieptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny Palma „Bielmar” mała szczypta soli Krem orzechowy(...)szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 125 g masła 4 żółtka 1 łyżka miodu 1 szklanka orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 30 g masła 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać
Oryginalny smak