wino - 10075 przepisów (strona:120/672)

Bigos staropolski 123

żeberkami. • Do garnka powciskać udka kurczaka, tak aby były przykryte kapustą. • Piec w 200 st. C przez 2 godziny. Wyjąć garnek, przemieszać składniki, polać połową wina i piec dalej przez 1 godzinę. • Znów wyjąć po tym czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc można je powyciągać i wyrzucić(...)Polać resztą wina i zapiekać jeszcze przez 1 godzinę. Bigos robię 2 razy w roku, ale dużą ilość bo jest pracochłonny. Nie używam żadnego dodatkowego tłuszczu. Jest tak pyszny, że połowę od razu zamrażam, a drugą zjadamy w ciągu 2-3 dni. Przed ponownym podaniem jeszcze raz zapiekam. Lubię dobrze wypieczony

To co kocham
Pomarańczowa galaretka z winem i kremem jajecznym 135

pomarańczowy, białe wino, krem jajeczny i bita śmietana to rewelacyjny deser angielski. Krem ten wykonałam na  warsztatach z Kurtem Schellerem. Idealny na zimową chandrę i długie wieczory. Składniki na 4 porcje: Galaretka • 150 ml białego wina słodkiego • 50 ml brandy • 200 ml świeżego soku pomarańczowego • 4 goździki • 3 ziarna ziela angielskiego(...)żółtka • 2 łyżki cukru pudru • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 425 ml mleka • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej • bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: Galaretka • W małym naczyniu zagotować wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. • Mieszać, aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostawić na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Wyjąć przyprawy lub odcedzić

To co kocham
Ciociosan 100

Domowy wermuth! Jasne, klarowne wino z ryżu na drożdżach z dodatkiem przypraw. Nie do odróżnienia od sklepowego wermuthu, moi goście byli pod ogromnym wrażeniem smaku, aromatu i wyglądu. Potrzeba tylko trochę cierpliwości, najpierw 10 tygodni, a póżniej to już leżakowanie i degustacja. Składniki: • 1 kg ryżu białego • 6 litrów wody(...)składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody. • Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce. • Następnie zlać wino przez sito, gąsior umyć i ponownie wlać wino do gąsiora na 4 tygodnie. • Po tym czasie zlać z nad osadu do butelek

To co kocham
Torcik winogronowy 123

smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie(...)misce położonej na garnku z gotującą się wodą. Ubić na sztywną masę, uzyska się taką po ok. 10-15 minutach. • Potem wlać gorące wino i ubijać jeszcze z 5 minut. Gotowy krem odstawić aby przestygł. • Śmietanę ubić na sztywno, dodąć krem jajeczny i wymieszać. • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie

To co kocham
Sos żurawinowy w słoiku 127

Żurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów(...)kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego • 3/4 szklanki cukru Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać wodą i przebrać z szypułek

To co kocham
Zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami 168

Zupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli, białe wino, ostry żółty ser i czosnkowe grzanki… to trzeba koniecznie posmakować, bo nie da się dokładnie opisać tego smaku. Dla mnie najlepsza z zimowych zup rozgrzewających. Wyszło(...)więc jedliśmy ją przez 2 dni. Polecam przepis na grzanki w następnym poście. Składniki: • 1,5 kg cebuli • 4 łyżki masła • 4 łyżki oliwy • 2 szklanki białego wina wytrawnego • 1,5 litra bulionu, u mnie warzywny • sól, cukier i pieprz do smaku • 3 ząbki czosnku Dodatki • 200 g ostrego startego żółtego sera • grzanki chlebowe

To co kocham
Kulinarne prezenty na święta 161

filiżanką (w cenie 59 pln) oraz kawy , także w zestawach prezentowych alkohole - wino i koniak  można również traktować jako prezenty uniwersalne, jednak w przypadku tych pierwszych unikałabym win stołowych. Wybierając wino warto zwrócić uwagę czy na etykiecie podany region z którego pochodzi (tzw. apelacja kontrolowanego pochodzenia - więcej informacji na ten temat znajdziecie w Wikipedii ). Jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety z indyka 156

całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina 3-4 gałązki świeżego tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz garść świeżych listków bazylii   Przygotowanie: Przygotować sos : Pomidory z puszki wraz z sosem przepuścić przez(...)puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy Wlać wino, zwiększyć ogień i odparować połowę płynu. Wlać zmielone pomidory z całym sosem, dorzucić gałązki tymianku, zagotować a następnie na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut (sos pomidorowy będzie

Moja Delicja
ZUPA CEBULOWA Z KIEŁBASĄ 110

smak trochę podkręciłam dodając kawałki wędzonej kiełbaski. Zupa w sam raz na tę porę roku 😉 Składniki: 6-7 cebul 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu 1 szklanka białego wina 1 łyżka mąki ok. 250 g kiełbasy wędzonej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka kminku mielonego liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 8 kromek(...)wrzucamy cebulę. Do cebuli dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy do momentu aż cebula lekko zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Proste jaglane kaszotto - dietetyczne i bezglutenowe 130

pieczarki  1/2 łyżeczki chilli  1 cebula  1/2 łyżeczki tymianku  pół szklanki mrożonego groszku  1/2 szklanki mleka  6 suszonych pomidorów**  pieprz  2 łyżki masła klarowanego  sól  3/4 szklanki białego wytrawnego wina*** * - warto zrobić o szklankę więcej bulionu, w razie gdyby zabrakło, resztę można zostawić i np. przy odgrzewaniu kaszotta dodać. ** - u nas były to pomidory suche, z paczki(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i podsmażamy na nim pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy odsączoną kaszę. Mieszamy ją i smażymy przez 2 min, na średnim ogniu. Dolewamy wino i smażymy, aż odparuje. Jeśli nie chcemy dodawać wina, zaczynamy dolewać bulion. Bulion musi być ciepły, ale nie gorący. Smażymy kasze na małym ogniu, dolewając bulion porcjami, dopiero

Kuchnia od dwojga
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach 110

czosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa liść laurowy 3-4 szt ziele angielskie 4-6 szt brokuł jedn sztuka wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki Wykonanie: Łopatkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem,solą,pieprzem,papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.Na wierzch kładziemy ziele i listki(...)laurowe.Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy.Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko,podlewamy je czerwonym wytrawnym winem. Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło). Podczas pieczenia mięsko obsmaża się

Różowa kuchnia
Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami 155

Pachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych(...)przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec. Składniki: 4 gruszki ( u mnie konferencja) 750 ml białego wytrawnego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru trzcinowego Ciasto: 3 jajka 80 g cukru szczypta soli 80 g margaryny lub masła 180 g mąki

Ala piecze i gotuje
greckie inspiracje: sałatka makaronowa z fetą i tuńczykiem 180

wyżywieniem :) o śniadania dbałam sama, bo jeżeli nie ugotuję czegoś choćby raz dziennie to jestem chora, a kolacje i długie ciepłe wieczory spędzaliśmy oczywiście w tradycyjnych greckich tawernach. I wino, dużo wina :) Chciałabym pokazać Wam pierwsze z naszych dziewięciu śniadań. Jako, że włoską kuchnie kocham miłością szczerą pojawił się makaron. W towarzystwie pysznych greckich produktów. Danie(...)Dalej wystarczy już tego tylko nie zepsuć. A proste rzeczy są najlepsze.  * zdjęcie bardzo robocze i prywatne, więc  doceńcie, że dzielę się prywatnym albumem :) I nie moja wina, że między balkonem a górami przebiegały druty telegraficzne :) Składniki (na dwie duże porcje): - 1/2 paczki makaronu 'kokardki' - puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) - 2 pomidory - oliwki zielone (ilość

Cook&Love

Proponowane wyszukiwania