wino - 10075 przepisów (strona:114/672)

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew 262

pokrojone w paski lub plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 700 ml passaty pomidorowej 200 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina chilli, sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W większym rondelku lub patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż boczniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek i cebulę(...)ponownie podsmaż przez 2-3 minuty. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidorki i passatę, przykryj garnek i gotuj przez godzinę mieszając co jakiś czas. W połowie duszenia wlej czerwone wino, a na koniec dopraw chilli, solą, pieprzem i cukrem do smaku i podawaj! Smacznego! English version Oyster mushroom stew (6 servings) Ingredients: 500 g oyster mushrooms, bigger halved vegetable

karmelowy
Zupa cebulowa z grzanką 178

Zupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni. Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny. Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna(...)maśle do momentu, aż osiągnie całkowitą miękkość. Dusić na małym ogniu ok. 30min, dodać przyprawy . 2. Zwiększyć ogień, by cebula nabrała złoto-brązowy kolor i dodać mąke. 3. Wlać wino i gotować do momentu całkowitego odparowania. 4. Dodajemy bulion i gotujemy jeszcze przez 20min. 5. Bułkę przecinamy w 1/3 wysokości. Wydrążyć środek i posypać spód startym serem. Górną część

FITBUuK
Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze 236

English Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej (1 kaczka) Składniki: 1 kaczka średniej wielkości sól, pieprz 1 łyżka suszonego estragonu 1/2 łyżki suszonego oregano 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 200 ml soku z pomarańczy 1/2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu 1 pomarańcza obrana i pokrojona w ćwiartki Przygotowanie: Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz solą i pieprzem, włóż(...)kaczki pomarańczę, trochę estragonu i oregano i zepnij wykałaczkami. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondelku zagotuj wino, sok pomarańczowy, miód, musztardę i resztę ziół, po czym zdejmij z ognia i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką

karmelowy
Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem 155

szklanka , może byc też zwykły kawałek świeżego brokuła 1/2 papryki , najlepiej cienkościennej , spiczastej 1 cebula 1 łodyga , selera naciowego 2 kostki rosołowe drobiowe lub rosół 1 szklanka , białego wina pół-wytrawnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu sól , pieprz do smaku oliwa z oliwek pozostałe : 4 piersi z kurczaka ( jedna na osobę ) 4 łyżki sosu terijaki 1 łyżeczka(...)drobniutko .Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobniutko cebulę , paprykę , czosnek , selera naciowego oraz brokuła . Wsypujemy szklankę surowego ryżu i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy szklanką wina i wkładamy kostki rosołowe . Gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu , dość często mieszając . Jak ryż , wchłonie wino , dolewamy szklankę wody, doprawiamy do smaku solą i dalej dusimy

Ogrodnik w podróży
Wołowina po kantońsku z woka 238

smaku sól do smaku Ugotowany ryż do podania Wołowinę , kroimy na cienkie plasterki , takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym imbirze . Mięso musi się marynować przez noc . Grzyby, paprykę i szalotki , kroimy w cieniutkie paski , brokuła rozrywamy na małe różyczki , odcinając twarde ogonki . Rozgrzewamy(...)żeby się nie przypaliło . Dokładamy po chwili boczniaki , paprykę , ponownie smażymy około 2 minut , wkładamy wołowinę razem z marynatą i mieszając smażymy na dużym ogniu przez minutę . Dolewamy resztę wina Mirin , sosu sojowego , cukier, sól i chilli do smaku . Smażymy około 3 – 4 minuty . Wykładamy na ugotowanym ryżu i posypujemy kiełkami . Gotowe . Smacznego         Post

Ogrodnik w podróży
Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti) 188

SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 300 g passaty pomidorowej 250 g krewetek 1 szalotka 100 ml śmietany  50 ml białego wina  szczypta chili tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di passata di pomodoro 250 g di gamberi 1 scalogno 100 ml di panna(...)olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodajemy krewetki, gałązki tymianku oraz białe wino. Czekamy, aż wino wyparuje, po czym dodajemy passate pomidorową i śmietanę. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut

La grande e la piccola cuoca
Inny Wymiar w sercu Warszawy 184

łososiem (17-30 zł).        Restauracja posiada odrębną bardzo rozbudowaną kartę alkoholi. Wybór win jest naprawdę spory już na wejściu „wita” nas cała ściana różnorodnych win, szampanów i win musujących. Zwolennicy mocniejszych trunków docenią obszerny rozdział poświęcony autorskim koktajlom! Znajdziemy również śliwowice, domowe nalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik

Wylizany Rondel
Walentynkowa kolacja - Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 136

pomidorowe, i delikatnie słodkie od wina. Połączenie idealne! Ugotujcie dla swojej drugiej połówki, będzie zachwycona :) Składniki: * 300g krewetek (najlepiej szarych czyli tych nieugotowanych) * 5 suszonych pomidorów * 100ml czerwonego wina * 100ml wody * 1 lub 2 łyżki przecieru pomidorowego (zależy od tego jak bardzo pomidorowy chcecie sos) * sól, pieprz * 1 cebula * 1 czosnek * makaron * łyżka masła * świeża pietruszka Cebule siekamy(...)cebula się zeszkli. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy krewetki oraz łyżkę masła i smażymy krewetki aż delikatnie zróżowieją. Dodajemy wtedy przecier, wodę oraz wino, całość mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez około 7 minut, aż wyparuje alkohol, mieszając co jakiś czas aby sos nie przywarł nam do patelni.  Dodajemy posiekane suszone

Klasyka Gotowania
PIERSI Z KACZKI DUSZONE W CZERWONYM WINIE 247

Dziś kuchnia Polska w najlepszym wydaniu - piersi z kaczki w czerwonym winie. Mięsko wychodzi soczyste(...)winne i aromatyczne.Polecam na niedzielny obiad,świąteczne danie bądź walentynkową kolację. Składniki:   2 piersi kaczki 2 ząbki czosnku sól,pieprz 2 łyżeczki majeranku 2 lampki - kieliszki czerwonego wytrawnego wina Piersi umyć,osuszyć,skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie oprószyć pieprzem oraz majerankiem i odstawić do lodówki na 2 godziny,najlepiej

Niespełnione zdolności kulinarne
Bezy, wino i papierosy – z przymrużeniem oka 149

Bezy, wino i papierochy – „Człowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce” Jak część z Was wie, a część właśnie się dowiaduje, nie zawsze byłam fit-człowiekiem. Ba! Zdarzył mi się w życiu epizod zdecydowanie nie-fit, zalany litrami alkoholu i nasiąknięty dymem z przeróżnych wyrobów tytoniowych. Jednak na pewnym etapie doszło do spięcia pośladów(...)więc zrobiłam bezy i to z cukrem (!) i bitą śmietaną, pieczone jabłka z turbosłodką kruszonką cynamonową oraz kokosanki i… nażarłam się małpa kitu. Wszystko to utopiłam w czerwonym winie i wiecie co? Co prawda w połowie jednej bezy zemdliło mnie niemiłosiernie a jabłka z kruszonką następnym razem zrobię wersji bardziej „ludzkiej” (czytaj zdrowszej i na pewno mniej słodkiej

Kate's Kitchen
Ptysie z bitą śmietaną 202

ptysi z bitą śmietaną. Ptysie możemy podać latem w formie deseru dla dzieci i dorosłych. Ptysie podajemy z kieliszkiem czerwonego słodkiego wina Monte Santi Original.Nie jestem zbytnio fanką wina, nie lubię wytrawnych i pół wytrawnych. Czasami sięgam po wina słodkie. Jednym z nich

Kulinarne pyszności Molki
Lasagne z rozmarynem i twarogiem 171

mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego) 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej DODATKOWO: ok. 1/2 paczki płatów makaronu lasagne ser wędzony w plastrach olej(...)się smażyło, obieramy łodygi selera z łykowatych strun i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Dodajemy do usmażonego mięsa wraz z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie wlewamy wino i chwilę mieszamy, aby odparowało. Zmniejszamy płomień i dusimy przez 10 min, aby mięso przeszło smakiem rozmarynu i wina. Po tym czasie wlewamy ciepły bulion oraz pomidory

Kuchnia od dwojga
PASZTET Z ŁOSOSIA 151

ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku 1 łyżka masła klarowanego (lub dobrego oleju) sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Piekarnik(...)nagrzejcie do 180 st. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. W rondlu roztopcie masło klarowane (olej), zeszklijcie cebulę. Łososia pokrójcie na kawałki, dodajcie do zeszklonej cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia

OliveandThyme
SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO 257

Składniki ok 400 g świeżego łososia 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 ml białego, wytrawnego wina 100 g ricotty 100 g fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie(...)pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie szpinak, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino, smażcie całość, aż szpinak mocno przywiędnie, a płyny odparują. Teraz czas na łososia, dorzućcie go do szpinaku, smażcie delikatnie mieszając (jeśli robicie wersję z suszonymi pomidorami teraz możecie

OliveandThyme
MAKARON Z KURKAMI I ŁOSOSIEM W SEROWYM SOSIE 177

Składniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina  2 szalotki (możecie zastąpić cebulą) posiekana natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie składniki potrawy: z łososia ściągnijcie skórę, pokrójcie go w kostkę. Posiekajcie szalotkę i natkę(...)makaronu przygotujcie sos: Na maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie mascarpone, a po kolejnej chwili trochę wody z gotowania makaronu (jeśli potrzeba dolejcie więcej wody). Dobrze przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli trzeba, odrobiną

OliveandThyme