mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego) 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej DODATKOWO: ok. 1/2 paczki płatów makaronu lasagne ser wędzony w plastrach olej(...)się smażyło, obieramy łodygi selera z łykowatych strun i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Dodajemy do usmażonego mięsa wraz z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie wlewamy wino i chwilę mieszamy, aby odparowało. Zmniejszamy płomień i dusimy przez 10 min, aby mięso przeszło smakiem rozmarynu i wina. Po tym czasie wlewamy ciepły bulion oraz pomidory
Kuchnia od dwojgaości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku 1 łyżka masła klarowanego (lub dobrego oleju) sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Piekarnik(...)nagrzejcie do 180 st. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. W rondlu roztopcie masło klarowane (olej), zeszklijcie cebulę. Łososia pokrójcie na kawałki, dodajcie do zeszklonej cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia
OliveandThymeSkładniki ok 400 g świeżego łososia 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 ml białego, wytrawnego wina 100 g ricotty 100 g fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie(...)pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie szpinak, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino, smażcie całość, aż szpinak mocno przywiędnie, a płyny odparują. Teraz czas na łososia, dorzućcie go do szpinaku, smażcie delikatnie mieszając (jeśli robicie wersję z suszonymi pomidorami teraz możecie
OliveandThymeSkładniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina 2 szalotki (możecie zastąpić cebulą) posiekana natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie składniki potrawy: z łososia ściągnijcie skórę, pokrójcie go w kostkę. Posiekajcie szalotkę i natkę(...)makaronu przygotujcie sos: Na maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie mascarpone, a po kolejnej chwili trochę wody z gotowania makaronu (jeśli potrzeba dolejcie więcej wody). Dobrze przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli trzeba, odrobiną
OliveandThymekuchni polskiej. Dzi ś chciałabym podzielić si ę z Wami przepisem na bigos staropolski z przepisu mojej babci. Bigos z dodatkiem suszonej śliwki, grzybów, czerwonego wina, aromatyzowany świeżymi ziołami. Smacznego! **** Il bigos è un piatto tipico della tradizione culinaria polacca, che ricalca la versione italiana conosciuta come cassoeula. Il bigos viene realizzato(...)pieczonych lub kawałków wędlin ) 1 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 3 kwaskowate jabłka 2 cebule 20 suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 gałązki majeranku 3 gałązki rozmarynu 3 listki laurowe s ó l, pieprz, cukier PRZYGOTOWANIE Suszone grzyby namaczamy w ciepłej wodzie ok. 30 minut. Suszone śliwki
La grande e la piccola cuocawrzucić na patelnię. Smażyć aż cebulka zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę, aż pieczarki puszczą sok. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino, smażyć chwilę. Wino musi wyparować. Następnie wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać liście sałaty i wymieszać. Polać sosem ugotowane pierogi lub ravioli. Smacznego
Kuchnia Pokoleńbiałą cebula, · 1 łyżka suszonej naci pietruszki, · 50 ml wytrawnego wina białego, · olej rzepakowy, · pieprz czarny mielony do smaku, · curry do smaku, · młoda(...)dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażamy na nim białą cebulę posiekaną w drobną kostkę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, wlewamy wino. Całość podgrzewamy do momentu odparowania wina. Do ryżu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, oliwki, pieczarki, nać pietruszki, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Ryż podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moniki Smakołykiprzekąska to nic innego jak małże w białym winie z lekko ostrym posmakiem. Składniki: 1 kg świeżych małży 1 cebula 1 seler naciowy 2 szklanki białego wytrawnego wina 6 ząbków czosnku 1 ostra papryczka pieprz i sól (ewentualnie bazylia, tymianek) Sposób przygotowania: Małże bardzo dobrze opłukać pod bieżącą wodą (zwracając uwagę, by nie były otwarte - to może(...)jest żywa, czyli dobra). Cebulę i seler naciowy pokroić w półksiężyce. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę czosnek i papryczkę, podsmażyć (ok.2 minut). Wlać wino, zagotować, wrzucić cebulę wraz z selerem i doprawić. Dodać małże, przykryć i dusić pod przykryciem ok. 6-8 minut, aż zaczną się otwierać (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy
Z notatnikakostkę 2 łyżki masła 300 g wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 500 ml passaty(...)przełóż do miseczki. Do tego samego garnka dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj papryki w proszku, tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje. Następnie wlej bulion, wmieszaj przecier pomidorowy i passatę, dopraw solą i pieprzem. Włóż wołowinę, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez
karmelowyJedni potraktują to danie jako przystawkę, ja bardzo często grilluję sobie camemberta i podaje go w towarzystwie słodkości jako deser właśnie. Z lampką wina Monte Santi smakuje jeszcze lepiej. Składniki: 1 ser camembert 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu Wykonanie: Camembert(...)grillujemy z obu stron na patelni grillowej, aż będzie miękki w środku. Na patelni krystalizujemy miód, dodajemy orzechy, mieszamy, jeszcze ciepłym polewamy po serze. Podajemy z winogronami i lampką wina Monte Santi- jest to jedno z nowych win, które zachwyca smakiem i aromatem ,a najprostszy deser zamienia w kulinarna rozkosz
Z Majeczką w kuchnisugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII(...)rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zalewamy to gorącym mlekiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy wino. Sos powinien mieć gęstość podobną do gęstości śmietany 12%. Gotową miksturę przyprawiamy solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia. 6. PIECZENIE (20 min) Formę smarujemy sosem, układamy na nim kluski
Nerds KitchenPasztet z wątróbek drobiowych z Porto (8-10 porcji) Składniki: 450 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek i przekrojonych na 2 części 1 cebula, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki wina Porto (lub innego słodkiego) 4 gałązki tymianku, same listki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (opcjonalnie(...)minuty i przełóż zawartość patelni do miski. Do tej samej patelni dodaj olej, włóż wątróbkę i smaż z każdej strony przez około 4 minuty. Dodaj odłożoną wcześniej cebulę, wlej wino i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. Przełóż zawartość do pojemnika blendera, dodaj pozostałe 2 łyżki masła i zmiksuj
karmelowytakiego biesiadowania aż się prosi dobre wino. I muszę powiedzieć, że było w czym wybierać. W dodatku sommelier z firmy Czerwona Oliwka opowiedział nam, jak łączyć wino z potrawami z grilla i jak smaki wina i potraw uzupełniają się nawzajem. A nie mówiłam - to była prawdziwa Qulinarna Uczta, w iście królewskim stylu! Zresztą, zobaczcie sami
Obiad gotowyNastępnego dnia znów podgrzać i gotować ok 1,5 godziny na małym ogniu. Jeśli bigos zacznie się przypalać, podlać ok szklanki wody (albo na pół z wywarem grzybowym lub winem). Garnek zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Na 3 dzień gotowanie powtórzyć, a godzinę przed końcem gotowania dodać majeranek. Po ugotowaniu gorący bigos(...)nałożyć do słoików, zakręcić, a po wystudzeniu wstawić do lodówki. Tak zawekowany bigos można przechowywać do 2 tygodni. Wersja dla wolnowara: po umieszczeniu w naczyniu wszystkich składników i zalaniu winem z wywarem grzybowym, garnek przykryć, pokrętło ustawić w pozycji HIGH oraz ustawić czas gotowania na 5 godzin. Bigos się nie przypala, więc nie ma potrzeby mieszania ani podlewania wody
Obiad gotowyłyżki musztardy 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (125g) pieprz sól mąka do obtoczenia roladek olej lub olej z suszonych pomidorów do smażenia 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% 2 gałązki rozmarynu Schab w kawałku pokroić na 8 kotletów. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na cienki płat. Ser pokroić w ósemki. Kotlety oprószyć pieprzem, posmarować cienko(...)kawałek sera, zwinąć jak krokiety (można dodatkowo obwiązać kuchenną nicią albo spiąć wykałaczką). Roladki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, roladki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać wino, włożyć rozmaryn, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody
Obiad gotowy