wino - 10075 przepisów (strona:123/672)

Warzywny gar z ciecierzycą 164

dobrej jakości (u mnie rafinowany kokosowy – tak wiem, ile ludzi tyle opinii, ale właśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki(...)będziemy gotować). Całość podsmażamy od czasu do czasu mieszając, na dość dużym ogniu, aby pieczarki nie puściły nam soku, a ładnie się podsmażyły. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodajemy wino i również na większym ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku również, odparowuje). Po intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler

gutfut
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 196

płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 piersi z kaczki ze skórą(...)łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania'; document.write(" "); Sałatka z brązowej soczewicy, można przygotować wcześniej: Soczewicę namaczamy w wodzie przez 2 godziny (jeśli

Poezja smaku
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 173

tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym, maślanym i łagodnym w smaku awokado oraz wyraźnym w smaku(...)dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 2 nieduże buraki  1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni  75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego  1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam  taką ) 2 łyżki soku

cool and minty
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 184

doprawione grubo zmielonym czarnym i różowym pieprzem, krótko obsmażone, a następnie upieczone  w formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym.  Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej(...)łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego ) 1 łyżeczka różowego pieprzu sól SOS PIECZARKOWO-BOROWIKOWY 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 25 g suszonych borowików 75 ml białego wytrawnego wina 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 1 łyżka różowego pieprzu 1 łyżka masła 3 łyżki

cool and minty
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 129

Bigos gotowany na winie i dodatkiem dziczyzny jest wspaniałą kompozycją smakową, składającą się z rozmaitych mięs, kapusty oraz wyśmienitych dodatków.                                                                        SKŁADNIKI(...)pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku 2 duże cebule 2 marchewki kawałek selera 5 łyżek oleju przyprawa do bigosu

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 244

obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki z rukolą: (4 porcje) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki oliwy extra vergine (używam oliwy Delicate) 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 140 g mieszanki sałat z rukolą 50 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)   Przygotowanie sałatki z rukolą: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej(...)słoiczka wlać oliwę, ocet, przyprawić solą i pieprzem (po szczypcie) . Zamknąć słoiczek i potrząsać nim, aż uzyskamy jednolitą emulsję. 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Umytą i osuszoną mieszankę sałat z rukolą przełożyć do misy, dodać rodzynki i uprażone płatki migdałów. Bezpośrednio przed podaniem polać dressingiem i delikatnie

Moja Delicja
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 235

truskawki z grilla Grillowanie truskawek powoduje, że stają się one jeszcze słodsze i bardziej soczyste. Są niesamowitym uzupełnieniem wielu letnich deserów. Składniki: 1 kg truskawek 3 szklanki czerwonego wina 2-3 łyżki miodu lody waniliowe – do podania z truskawkami Przygotowanie: Umyte i obrane truskawki należy grillować na średnio rozgrzanym ruszcie do momentu aż będą lekko miękkie i będą posiadały(...)przypalony grillowy wzór. W małym rondelku zredukować wino do momentu aż pozostanie jego 2/3 filiżanki, wtedy dodać miód i całość jeszcze przez chwilę gotować na małym ogniu. Grillowane truskawki dodać do zredukowanego wina i miodu i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane truskawki podawać na górze lodów waniliowych. Więcej przepisów na pyszne desery i owoce z grilla szukajcie na naszym

naRuszcie
Paprykarz 161

praskę 3 średnie łodygi selera naciowego drobno pokrojonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowych 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki chilli sól i pieprz 1 łyżka oliwy(...)lekko je solimy, by puściły wodę. Mieszać do momentu odparowania płynu. Dodajemy czerwone wino, zagotowujemy, następnie dodajemy bulion oraz koncentrat, mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia (bulion oraz wino są opcjonalne - dodają głębszego smaku całej potrawie). Dolewamy passatę - zagotowujemy. Następnie dorzucamy warzywa z puszek, liść laurowy, zioła prowansalskie i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy

Cooking Monster
Chilli con carne 229

pszennym pieczywem podgrzanym wcześniej w piekarniku. Pychotka! :) Chilli: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 2 czerwone cebule (lub zwykłe jeśli nie macie akurat czerwonych) 1 duży ząbek czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 puszki czerwonej fasoli(...)mięsa dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy i przesmażamy chwilkę. Następnie dodajemy ok. pół opakowania przyprawy do chilli i ponownie przesmażamy chwilę, by poczuć intensywny aromat przypraw.   Wlewamy szklankę wina i zagotowujemy zeskrobując drobinki mięsa z dna garnka. Następnie wlewamy szklankę bulionu i ponownie zagotowujemy całość. (Możecie pominąć ten etap i dodać tylko passatę pomidorową. Bulion i wino

Cooking Monster
Policzki wołowe z pieczarkami z wolnowaru 221

Policzki wołowe wymagają długiego duszenia -  to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do  tego  przepisu, będzie pomocny.  Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 600 g policzków wołowych  ( 3 - 4 policzki ) 2 łyżki oliwy(...)cebula, grubo posiekana 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki 6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1/2 - 1 szklanka bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmarynu 250 g pieczarek, przekrojonych  na połówki sól, pieprz,  mąka Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.  Mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem, przyprawić solą

Stare Gary
Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper 299

szafranu 250 ml wrzątku 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 dymek, posiekanych w plastreki wraz ze szczypiorem ½ łyżeczki suszonego estragonu 125 ml białego wytrawnego wina 200 g (1/2 puszki) krojonych pomidorów 400 g mrożonych mieszanych owoców morza sól, pieprz i cukier do smaku świeże zioła do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Zalej szafran wrzątkiem. W szerokiej(...)rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż dymki, czosnek i estragon i smaż przez minutę. Uważaj żeby nie spalić czosnku, gdyż staje się wtedy gorzki. Wlej do patelni wino, zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej wodę z szafranem i pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj dużą szczyptę soli. Dodaj mrożone owoce morza

karmelowy
Potrawka z tofu – danie chińskie 183

czarodziejskiej różdżki. I dzięki temu przedstawiam to danie. Polecam. Składniki: Ok. 400 gram tofu (2 opakowania) 350 gram mięsa mielonego drobiowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru 1 pęczek cebulki dymki ½ łyżki mąki kukurydzianej +1 łyżka wody(...)Czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy mięso mielone, lekko je solimy. Chwilę smażymy aż białko się zetnie a następnie dodajemy wino.  Gdy wino odparuje wlewamy olej sezamowy i sos sojowy razem z ½ szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy „ogień” i przyprawiamy cukrem, pieprzem i chili. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa wraz

Smaki Ewy
Poncz z truskawkami i mango 101

lodu owoce longan   Przygotowanie   Gałązki estragonu opłukałem, osuszyłem. Kilka odłożyłem do dekoracji. Z jednej limonki wycisnąłem sok, pozostałe pokroiłem na plasterki. Sok z limonki, cukier, pół szklanki wina zagotowałem, od zawrzenia gotowałem 5 minut. Wystudziłem, po czym przecedziłem przez sitko. Truskawki odszypułkowałem, opłukałem, pokroiłem na plastry. Mango pokroiłem w kostkę. Owoce longan obrałem, wypestkowałem. Owoce wrzuciłem(...)przezroczystej miski, zalałem syropem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie zalałem resztą wina, dodałem kostki lodu i estragon

R'n'G Kitchen
Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 133

Przepyszny, lekki makaron z prostym sosem warzywnym na bazie czerwonego wina(...)dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego) 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 cebuli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka startego

Mango Papaja
Krewetki w sosie śmietanowym (z miodem i musztardą) 153

można maczać w tym rewelacyjnym sosie. Dodatek białego wina sprawia, że całość jest bardziej kusząca i aromatyczna. Polecam!  250g krewetek (świeżych lub mrożonych) (*) 100-150 ml białego wina 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki miodu 1-2 ząbki czosnku czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła sól, pieprz   Mało rozpuścić na patelni(...)dodać drobno posiekany czosnek i krewetki. Po 2 minutach wlać wino, a po kolejnych 2-3 - dodać śmietanę połączoną z musztardą i miodem. Krewetki doprawić solą i pieprzem. Całość posypać koperkiem i podgotować (na wolnym) ogniu przez kilka minut.   (*) Jeśli używacie krewetek mrożonych - muszą być one dokładnie rozmrożone i osuszone, ponieważ inaczej będą "gumowate

Di gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję